Η λύση που βρήκε η Verizon για να μην κάνει απολύσεις
Η Verizon δεν απέλυσε κανέναν από τους 135.000 υπαλλήλους της κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Αντιθέτως, ανακοίνωσε ότι θα εκπαιδεύσει εκ νέου περίπου 20.000 υπαλλήλους της για να ξεκινήσουν μία νέα καριέρα.
Το σχέδιο αυτό αποτελεί μέρος της εταιρικής ευθύνης της επιχείρησης, η οποία σκοπεύει να προετοιμάσει 500.000 κυρίως χαμηλόμισθους υπαλλήλους έως το 2030 για δουλειές του μέλλοντος, με τη βοήθεια νέων εργαλείων εκπαίδευσης.
Πρόκειται για ένα αρκετά ακριβό σχέδιο σε μία στιγμή κατά την οποία οι περισσότερες εταιρείες προσπαθούν να μειώσουν τα κόστη τους – με εκατομμύρια Αμερικανούς να λαμβάνουν επιδόματα ανεργίας λόγω της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης. Η Verizon, από την πλευρά της, επέλεξε να επικεντρωθεί στην επανεκπαίδευση των εργαζομένων, όπως δήλωσε στο CNN Business σε αποκλειστική του συνέντευξη ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Χανς Βέστμπεργκ.
Τα προγράμματα επανεκπαίδευσης σκοπεύουν να διδάξουν στους πιο ευαίσθητους εργαζομένους – κυρίως αυτών των οποίων η εργασία κινδυνεύει λόγω της αυτοματοποίησης – ψηφιακές ικανότητες και γνώσεις ώστε να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες της οικονομίας.
Η εταιρεία θα επικεντρωθεί στους χαμηλόμισθους εργαζόμενους, περιλαμβανομένων αυτών που δουλεύουν σε εργοστάσια, σε εστιατόρια ή ως οδηγοί. Μάλιστα, θα δώσει έμφαση σε νέους, μαύρους και Ισπανόφωνους που δεν έχουν φοιτήσει σε Πανεπιστήμιο.
Στο πλαίσιο, λοιπόν, του προγράμματος, η Verizon δημιουργεί μία πλατφόρμα εκπαίδευσης σχεδιασμένη για να υποστηρίξει υβριδικά μοντέλα εκμάθησης, τα οποία χρησιμοποιούνται σε διάφορες περιοχές των Ηνωμένων Πολιτειών. Η πλατφόρμα θα παράσχει ψηφιακή εκπαίδευση για γονείς, απομακρυσμένη εκπαίδευση για δασκάλους και τεχνολογική επιμόρφωση. το πρόγραμμα σκοπεύει επίσης να δώσει τη δυνατότητα σε 10 εκατομμύρια παιδιά να αποκτήσουν πρόσβαση σε ψηφιακή εκπαίδευση έως το 2030.
Σύμφωνα με ειδικούς, οι αμερικανικές εταιρείες δε φαίνεται να κάνουν αρκετά ώστε να μειωθούν οι ανισότητες. Οι πρόσφατες διαδηλώσεις για τις φυλετικές ανισότητες έδειξαν ότι πολλοί Αμερικανοί έχουν μείνει πίσω όσον αφορά στη μοντέρνα οικονομία.
Η μέση αξία ενός «λευκού» νοικοκυριού είναι σχεδόν δεκαπλάσια από το μέσο εισόδημα ενός «μαύρου» νοικοκυριού, σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της χώρας. Ενώ το μέσο εισόδημα ενός «μαύρου» νοικοκυριού είναι κάτω από το 60% ενός «λευκού» νοικοκυριού.
Και η πανδημία απλά επιδείνωσε το πρόβλημα. Σχεδόν το 40% των χαμηλόμισθων εργαζομένων έχασαν τις δουλειές τους το Μάιο, ενώ η ανεργία των μαύρων διαμορφώθηκε στο 15,4% τον Ιούνιο σε σχέση με το 10,1% για τους λευκούς.