Η HSBC πρέπει να επιλέξει ανάμεσα στην Ανατολή και τη Δύση

Shutterstock

Η HSBC έχει παίξει ένα σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια τραπεζική αγορά εδώ και 155 χρόνια καταφέρνοντας να διασχίζει με επιτυχία τη γραμμή ανάμεσα στην Ανατολή και τη Δύση. Όμως, η πολιτική καταιγίδα που έχει ξεσπάσει το τελευταίο διάστημα στην πατρίδα της τράπεζας, το Χονγκ Κονγκ, ενδέχεται να αναγκάσει τη διοίκησή της να επιλέξει ανάμεσα στην Ανατολή και τη Δύση.

Η τράπεζα, που ξεκίνησε ως Hongkong and Shanghai Banking Corporation, έχει έδρα στο Λονδίνο, αλλά αποκομίζει τα περισσότερα κέρδη της στην Ασία. Τον προηγούμενο μήνα, ενεπλάκη στις πολιτικές διαδικασίες αναφορικά με το μέλλον του Χονγκ Κονγκ υποστηρίζοντας τον αμφιλεγόμενο νόμο για την ασφάλεια που επέβαλε το Πεκίνο στην ημι-αυτόνομη περιοχή.

Οι επικριτές του νομοσχεδίου υποστηρίζουν ότι υπονομεύει τις πολιτικές και νομικές ελευθερίες στην περιοχή, που υφίστανται από το 1997 όταν η Βρετανία παρέδωσε την πρώην αποικία της στην Κίνα. Οι αρχές στο Χονγκ Κονγκ – που ουσιαστικά είναι μαριονέτες του Πεκίνου – υποστηρίζουν ότι ο νόμος είναι απαραίτητος για να αποκατασταθεί η σταθερότητα μετά από μήνες διαδηλώσεων.

Η Μεγάλη Βρετανία, όπως και οι Ηνωμένες Πολιτείες, καταδίκασαν την Κίνα κατηγορώντας την ότι ουσιαστικά καταργεί τη βασική αρχή: «μία χώρα, δύο συστήματα», που ισχύει για το Χονγκ Κονγκ. Μάλιστα, το Λονδίνο προσέφερε σε κατοίκους του Χονγκ Κονγκ ένα δρόμο διαφυγής μέσω ενός μεταναστευτικού σχεδίου.

Αναλυτές θεωρούν ότι η σχέση της HSBC με τις δύο χώρες την τοποθετεί στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης, καθώς επιδεινώνονται οι σχέσεις τους. Και παρά το γεγονός ότι η τράπεζα εδρεύει στη Βρετανία από το 1992, το Χονγκ Κονγκ παραμένει η μεγαλύτερη αγορά, ενώ από κει προέρχεται πάνω από το 50% των κερδών της HSBC. Συνολικά, το 80% των κερδών της τράπεζας προέρχεται από την Ασία και η διοίκηση σκοπεύει να αυξήσει τις δυνατότητες της στην περιοχή, μέσω ενός σχεδίου αναδιάρθρωσης των εργασιών.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι ο Πρόεδρος της HSBC, Μαρκ Τάκερ, προειδοποίησε τη βρετανική κυβέρνηση ότι η τράπεζα θα βρεθεί αντιμέτωπη με αντίποινα από το Πεκίνο αν ο Κινεζικός τεχνολογικός κολοσσός, Huawei, αποκλειστεί από τη βρετανική αγορά, σύμφωνα με δημοσίευμα της The Telegraph.

Η HSBC ιδρύθηκε το 1865 από το Σκωτσέζο επιχειρηματία, Τόμας Σάδερλαντ, ο οποίος εμπνεύστηκε από την σημαία της χώρας του για να δημιουργήσει το χαρακτηριστικό εξαγωνικό κόκκινο και λευκό λόγκο. Μέχρι τη δεκαετία του 1990, ονομαζόταν απλά ως τράπεζα του Χονγκ Κονγκ, ενώ κάποτε λειτουργούσε ως ανεπίσημη νομισματική αρχή του Χονγκ. Όταν η οικονομία της πόλης ανοιγόταν στον κόσμο, η τράπεζα τύπωνε χρήματα και προετοίμαζε το έδαφος για το ξένο συνάλλαγμα.

Τότε θεωρούνταν σχεδόν Κεντρική Τράπεζα του Χονγκ Κονγκ, όμως το 1992 μεταφέρθηκε η έδρα στο Λονδίνο ώστε να χρησιμοποιηθεί η βρετανική νομοθεσία που επέτρεπε την εξαγορά της Midland Bank, μίας μεγάλης βρετανικής τράπεζας λιανικής. Έκτοτε, η διοίκηση της HSBC έχει απορρίψει τις εκκλήσεις να μεταφέρει το αρχηγείο της εκτός Λονδίνου.

Και παρότι η HSBC έχει καταστήματα σε πολλές χώρες του κόσμου, θεωρείται πολύ δύσκολο έως απίθανο να εγκαταλείψει την έδρα του Λονδίνου, καθώς από κει θεωρείται ως ένας παγκόσμιος παίκτης στην τραπεζική.

Η τράπεζα έχει δεχτεί κριτική από το Χονγκ Κονγκ επειδή είχε σιωπήσει για το νόμο για την ασφάλεια, πράγμα που προκάλεσε την αντίδραση Βρετανών πολιτικών, που τόνιζαν ότι καμία εταιρεία δε θα επέτρεπε σε στελέχη της να κάνουν πολιτικές δηλώσεις.

Το βέβαιο είναι ότι ο τραπεζικός κολοσσός έχει βρεθεί πολλές φορές στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο χωρών ή μεταξύ Ανατολής και Δύσης για διάφορους λόγους, όπως το εμπόριο, η τεχνολογία, αλλά και η εθνική ασφάλεια.

Το Λονδίνο δεν είναι το μόνο που ανησυχεί τα στελέχη της HSBC. Και η Ουάσιγκτον έχει εξαπολύσει απειλές σε κάποιες περιπτώσεις για την τράπεζα και τον τρόπο που έχει αποστασιοποιηθεί από τις πολιτικές εξελίξεις, απειλώντας με κυρώσεις. Το Bloomberg μετέδιδε πριν από μερικές ημέρες ότι η Ουάσιγκτον αναζητά «τρόπους για να τιμωρήσει τράπεζες που εδρεύουν στο Χονγκ Κονγκ, κυρίως την HSBC».

Λίγο μετά η HSBC υποστήριξε τον Κινεζικό νόμο, κάτι που αναστάτωσε ακόμα και στελέχη της τράπεζας στο Χονγκ Κονγκ, δεδομένου ότι ο συγκεκριμένος νόμος στοχεύει να περιορίσει τις ελευθερίες και την ελευθερία του λόγου στην περιοχή ώστε κανείς να μην τολμά να κατηγορήσει το Πεκίνο για οτιδήποτε.

Και ενώ η διπλωματική ένταση επιδεινώνεται, ειδικοί πιστεύουν ότι αργά ή γρήγορα η τράπεζα θα αναγκαστεί να επιλέξει αν τάσσεται με τη Δύση ή με την Ανατολή.

TAGS
ΣΧΕΤΙΚΑ