Η χαμηλή πρόσβαση στο Ιντερνετ αυξάνει τις οικονομικές ανισότητες

Εικόνα: Shutterstock

Ο Covid-19 και το παγκόσμιο σχεδόν lockdown που ακολούθησε έφεραν μία μαζική μετάβαση από το αναλογικό στο ψηφιακό κατέδειξαν ότι η πρόσβαση στο διαδίκτυο είναι κρίσιμης σημασίας για την κοινωνικο-οικονομική εξέλιξη των ανθρώπων.

Το γρήγορο Ίντερνετ είναι πολύ σημαντικό για να εργαστεί κάποιος από το σπίτι, για την εκπαίδευση των παιδιών όταν δεν μπορούν να πάνε στο σχολείο, για την τηλε-ιατρική, για να παρακολουθήσει κανείς κάποιο πρόγραμμα κοινωνικής στήριξης και για να έχει ο χρήστης πρόσβαση σε χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, ιδίως όσοι ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές.

Παρόλα αυτά, η χρήση του διαδικτύου συνεχίζει να είναι μία πολυτέλεια. Το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού δεν έχουν καμία πρόσβαση στο Ίντερνετ, ούτε μέσω μίας συσκευής κινητού τηλεφώνου, ούτε μέσω μίας σταθερής γραμμής.Οι ανεπτυγμένες οικονομίες, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γαλλία, η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και ο Καναδάς διαθέτουν την πιο ταχεία πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Στις μεγάλες αναδυόμενες οικονομίες παρατηρούνται μεγάλες διαφοροποιήσεις στα ποσοστά χρηστών του διαδικτύου μεταξύ του συνολικού πληθυσμού, που κυμαίνονται από τα δύο τρίτα στη Βραζιλία και το Μεξικό στο ένα τρίτο περίπου στην Ινδία. Οι χώρες της υπο-Σαχάριας Αφρικής, ακολουθούμενες από πολλές αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες της Ασίας, είναι μεταξύ αυτών με τη χαμηλότερη πρόσβαση στο διαδίκτυο, παρά το γεγονός ότι κατέχουν ηγετική θέση στις οικονομικές συναλλαγές μέσω κινητής τηλεφωνίας. Επίσης, υπάρχουν τεράστιες διακυμάνσεις στη συνδεσιμότητα εταιρειών στην υπο-Σαχάρια Αφρική – μόνο το 60% των επιχειρήσεων χρησιμοποιούν email σε σύγκριση με το 85% στην Ευρώπη και την Κεντρική Ασία.

Η έλλειψη παγκόσμιας και προσιτής πρόσβασης στο Ίντερνετ αυξάνει τις ανισότητες στα εισοδήματα στο εσωτερικό, αλλά και μεταξύ των χωρών. Οι ανισότητες αυξάνονται και οι ευκαιρίες είναι μειωμένες – ακόμα και στις αναπτυγμένες οικονομίες – επειδή οι φτωχότεροι άνθρωποι που ζουν σε αγροτικές περιοχές έχουν πιο περιορισμένη πρόσβαση στο διαδίκτυο. Αυτό αυξάνει και τις ανισότητες μεταξύ ανδρών και γυναικών, δεδομένου για παράδειγμα ότι στις αναδυόμενες και στις αναπτυσσόμενες οικονομίες, περισσότεροι άντρες έχουν κινητό τηλέφωνο σε σχέση με τις γυναίκες.

Oσον αφορά στις διαφορές μεταξύ των χωρών, η σχετικά χαμηλή πρόσβαση στο Ίντερνετ πιθανότατα μειώνει την παραγωγικότητα στις αναδυόμενες και στις αναπτυσσόμενες οικονομίες, με τα στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να επιβεβαιώνουν αυτή την τάση. Άλλωστε, η πανδημία του κορονοϊού έδειξε ότι η αξιόπιστη σύνδεση στο διαδίκτυο δίνει τη δυνατότητα σε κάποιες επιχειρήσεις να συνεχίσουν να λειτουργούν ακόμα και σε περιόδους lockdown, κάτι που βέβαια στηρίζει την οικονομική δραστηριότητα.

Το συμπέρασμα είναι ότι οι διεθνείς οργανισμοί, αλλά και οι κυβερνήσεις πρέπει να προσπαθήσουν να στηρίξουν τη χρήση διαδικτύου σε ολόκληρη την επικράτεια, αν θέλουν να βελτιώσουν την οικονομική δραστηριότητα.

ΣΧΕΤΙΚΑ