Ο Τζόνσον «τζογάρει» με τις δουλειές των Βρετανών

Φωτογραφία: AP Images

Η Μεγάλη Βρετανία βρίσκεται πλέον στο σημείο χωρίς επιστροφή. Πλέον έχει στη διάθεσή της λιγότερο από έξι μήνες για να επιτύχει μία εμπορική συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα ενταθεί η πίεση στις εταιρείες, οι οποίες ήδη απολύουν χιλιάδες εργαζομένους εξ αιτίας της πανδημίας του κορονοϊού.

Πάνω από 100 εταιρείες, βιομήχανοι και εμπορικά επιμελητήρια υπέγραψαν επιστολή προς τον πρωθυπουργό, Μπόρις Τζόνσον, προειδοποιώντας τον ότι τα εμπόδια που βάζει στην επιχειρηματικότητα με το μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο του Ηνωμένου Βασιλείου θα έχουν ως αποτέλεσμα την απώλεια θέσεων εργασίας, αλλά και τη μείωση του βιοτικού επιπέδου.

Οι εταιρείες – πολλές εκ των οποίων είναι στον τομέα της βιομηχανικής παραγωγής και στα χημικά – ζητούν μία νέα εμπορική συμφωνία που να πλησιάζει όσο γίνεται περισσότερο στην κατάσταση που υπάρχει τώρα μεταξύ των δύο χωρών.

Υπενθυμίζεται ότι το Brexit έγινε στι 31 Ιανουαρίου, όμως οι σχέσεις Βρετανίας ΕΕ συνεχίζονται όπως πριν χάρη στη μεταβατική συμφωνία. Ενώ η προθεσμία που είχε το Λονδίνο για να ζητήσει παράταση αυτής της συμφωνίας έληξε την περασμένη Τρίτη.

«Οι επιχειρήσεις απλά δεν έχουν το χρόνο ούτε τις δυνατότητες να προετοιμαστούν για μεγάλες αλλαγές στους κανόνες του εμπορίου – ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι ακόμα προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες του κορωνοϊού», αναφέρεται στην επιστολή. «Με την απόφαση να μη δοθεί παράταση στην περίοδο μετάβασης ουσιαστικά τζογάρετε» το μέλλον, τονίζεται.

Η προειδοποίηση αυτή ήρθε λίγες ώρες αφότου δύο μεγάλες επιχειρήσεις ανακοίνωσαν την περικοπή 6.700 θέσεων εργασίας στη Μεγάλη Βρετανία, εξ αιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, η οποία οδήγησε τη χώρα στη χειρότερη ύφεση εδώ και τρεις αιώνες, καθώς και σε μαζικές απολύσεις. Ήδη βρετανικές εταιρείες στον τομέα της αεροπλοΐας και της λιανικής έχουν απολύσει πάνω από 10.000 εργαζομένους μέσα σε μόλις δύο ημέρες.

Μεγάλες βρετανικές εταιρείες έχουν ήδη ανακοινώσει πάνω από 80.000 απολύσεις εξ αιτίας της πανδημίας και η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί δραματικά τον επόμενο Οκτώβριο, που θα λήξει το κυβερνητικό πρόγραμμα στήριξης των μισθών. Τις δύο μέρες που προηγήθηκαν ανακοινώθηκαν οι εξής μαζικές απολύσεις:

Airbus – 1.700
Arcadia - 500
EasyJet – 2.017
Harrods - 700
TM Lewin - 600
SSP – 5.000

Ωστόσο, δεν είναι μόνο ο τομέας της φιλοξενίας και του τουρισμού που κινδυνεύει. Ο χρηματοοικονομικός τομέας στη Βρετανία, που συνεισέφερε 132 δισ. στερλίνες στην οικονομία το 2018 και απασχολεί 1,1 εκατομμύρια εργαζομένους βρίσκεται επίσης σε πολύ δύσκολη θέση.

Σε ομιλία του, ο Μπόρις Τζόνσον δεσμεύτηκε να χρηματοδοτήσει με δισεκατομμύρια στερλίνες έργα υποδομών, όπως νέα σχολεία, νοσοκομεία, δρόμους και σπίτια, ενώ ο υπουργός Οικονομικών αναμένεται να ανακοινώσει σχέδια στήριξης της οικονομίας. Όμως, επιχειρηματίες και εργαζόμενοι είναι πιο απαισιόδοξοι από ποτέ.

ΣΧΕΤΙΚΑ