Γερμανία: Η εταιρεία πίσω από το νέο ξέσπασμα του Covid

AP Images

Στο στόχαστρο των γερμανικών αρχών έχουν μπει εδώ και δύο ημέρες τα σφαγεία και οι εταιρείες επεξεργασίας και συσκευασίας κρεάτων σε ολόκληρη τη χώρα, μετά την αποκάλυψη για εκατοντάδες νέα κρούσματα σε εργοστάσιο στη Βόρεια Ρηνανία – Βεστφαλία.

Σύμφωνα με τις αρχές, πάνω από 1.500 εργαζόμενοι του εργοστασίου που ανήκει στον όμιλο Tönnies Group έχουν ήδη βρεθεί θετικοί στον κορωνοϊό και οι υπόλοιποι έχουν μπει σε καραντίνα. Το εργοστάσιο βρίσκεται στο Γκύτερσλο στα Δυτικά της χώρας.

Η περιοχή μπήκε φυσικά σε περιορισμό, σχολεία και βρεφονηπιακοί σταθμοί έχουν κλείσει, ενώ σύμφωνα με το Ινστιτούτο Κοχ, το ξέσπασμα αυτό ευθύνεται και για τη ραγδαία αύξηση του ρυθμού επέκτασης του κορωνοϊού στη χώρα.

Το συγκεκριμένο εργοστάσιο είναι μία από τις πολλές μονάδες που ανήκουν στην Tönnies, η οποία ανακοίνωσε μέσω τουίτερ ότι ξεκινά εκτεταμένα τεστ για τον κορωνοϊό σε ολόκληρο τον πληθυσμό της περιοχής.

Η εταιρεία, που εξάγει περίπου το 50% της παραγωγής της, έχει 16.500 εργαζομένους σε ολόκληρο τον κόσμο και τζίρο που το 2018 ξεπέρασε τα 6,7 δισεκατομμύρια ευρώ. Ιδρύθηκε το 1971 από τον Bernd Tönnies και παράγει 850 τόνους κατεψυγμένου και φρέσκου κρέατος την ημέρα. Είναι η μεγαλύτερη εταιρεία επεξεργασίας χοιρινού στη Γερμανία, με το μερίδιο αγοράς της να αγγίζει το 27%. Η εταιρεία σφάζει δεκάδες εκατομμύρια χοίρους κάθε χρόνο.

Ωστόσο, το ξέσπασμα του κορωνοϊού στο εργοστάσιό της εξόργισε τις αρχές, με τον υπουργό Εργασίας να δηλώνει στην Bild ότι «δεν εμπιστεύεται καθόλου» της Tönnies. Ενώ μίλησε ακόμα και για εκμετάλλευση εργαζομένων από την Κεντρική και την Ανατολική Ευρώπη στα εργοστάσιά της.

Σύμφωνα με τη συνδικαλιστική ένωση, NGG, το 70% με 80% των 7.000 εργαζομένων στο εργοστάσιο της Tönnies εργάζονται για συνεργάτες της και είναι υποχρεωμένοι να δουλεύουν 12 ή και 14 ώρες την ημέρα, αλλά να πληρώνονται για 8ωρο.

Γερμανικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για έλλειψη μέτρων ασφαλείας που οδήγησαν στην ταχεία εξάπλωση του κορωνοϊού, ενώ η επιχείρηση αρνήθηκε να σχολιάσει τα δημοσιεύματα. Οι αρχές της περιοχής έχουν τοποθετήσει μεταφραστές που μιλούν Ρουμανικά, Βουλγαρικά και Πολωνικά για να επικοινωνήσουν πιο αποτελεσματικά με τους εργάτες.

Μάλιστα, οι τοπικές αρχές υποστηρίζουν ότι η επιχείρηση δεν ανταποκρίθηκε όπως έπρεπε στην κρίση όταν ξεκίνησε, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας να μην μπορέσουν να προχωρήσουν εγκαίρως με την ιχνηλάτηση των πρώτων κρουσμάτων και ο ιός να έχει επεκταθεί πολύ γρήγορα σε εκατοντάδες εργαζομένους.

Από την πλευρά της, η εταιρεία κατηγορεί την κυβέρνηση και την αυστηρή νομοθεσία για τα προσωπικά δεδομένα, ενώ η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα εισάγει πιο αυστηρά μέτρα για τις συνθήκες εργασίας σε σφαγεία και εργοστάσια συσκευασίας κρεάτων.

ΣΧΕΤΙΚΑ