Οι θεωρίες συνωμοσίας που «στοιχειώνουν» το 5G
Μία σειρά από φήμες και θεωρίες συνωμοσίας «στοιχειώνουν» την ανάπτυξη του δικτύου 5G, με τελευταία και πιο διασκεδαστική την ιστορία που κυκλοφορεί στα κοινωνικά δίκτυα ότι το ασύρματο ταχύτατο Ίντερνετ πυροδότησε την πανδημία του κορωνοϊού – κάτι που ασφαλώς δεν ισχύει.
Παρότι αυτή η νέα θεωρία συνωμοσίας δεν έχει καμία απολύτως βάση, έχει ήδη γίνει τόσο δημοφιλής στα κοινωνικά δίκτυα που ανάγκασε τις διαδικτυακές πλατφόρμες να αναλάβουν δράση για να σταματήσουν τη διάδοσή της, αφού υπήρξαν εμπρησμοί κεραιών κινητής τηλεφωνίας.
Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαχείρισης Κρίσεων των ΗΠΑ απάντησε στις φήμες τονίζοντας ότι «η τεχνολογία 5G ΔΕΝ προκαλεί κορωνοϊό», ενώ αξιωματούχοι της Βρετανικής κυβέρνησης μίλησαν για «θεωρία συνωμοσίας».
«Υπάρχει λόγος ανησυχίας; Η σύντομη απάντηση είναι όχι», δήλωσε ο Κρις Κόλλινς, καθηγητής και ερευνητής του τμήματος ραδιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης. Και πρόσθεσε ότι «αν οι άνθρωποι δεν ανησυχούν για την τρέχουσα τεχνολογία κινητής τηλεφωνίας, θα πρέπει να ανησυχούν ακόμα λιγότερο για το 5G».
Το 5G είναι η επόμενη τεχνολογική γενιά ασύρματου δικτύου, η οποία αναπτύσσεται σε ολόκληρο τον κόσμο. Δίνει πολύ μεγαλύτερες ταχύτητες δεδομένων και μεγαλύτερη χωρητικότητα δικτύου από την υπάρχουσα τεχνολογία, 4G, και αναμένεται να σημαντικές καινοτομίες, όπως τη δημιουργία έξυπνων πόλεων και ρομποτικές επεμβάσεις από απόσταση.
Για να καταλάβει κανείς γιατί κάποιοι άνθρωποι έχουν τόσο μεγάλο πρόβλημα με το 5G, θα πρέπει να παραλογιστούμε: ουσιαστικά, το 5G είναι ένα σύνολο τεχνικών προδιαγραφών, το οποίο χρησιμοποιούν οι ασύρματες συσκευές ραδιοσυχνοτήτων για να επικοινωνούν με το δίκτυο κυψελών. Με τον ίδιο τρόπο λειτουργεί το 3G και το 4G, απλά οι συσκευές 5G έχουν πρόσβαση σε ένα μεγαλύτερο φάσμα ραδιοσυχνοτήτων, γεγονός που δίνει τη δυνατότητα για βελτιώσεις στην ταχύτητα και στο εύρος ζώνης.
Υπάρχουν τρία είδη 5G δικτύων: αυτά που χρησιμοποιούν χαμηλές συχνότητες, μεσαίες συχνότητες και υψηλές συχνότητες. Οι χαμηλές συχνότητες δίνουν μεγάλη κάλυψη, αλλά μικρές βελτιώσεις στην ταχύτητα, μεσαίες συχνότητες που ισορροπούν την ταχύτητα και την κάλυψη και υψηλές συχνότητες που δίνουν πολύ υψηλές ταχύτητες, όμως το σήμα δεν ταξιδεύει πολύ μακριά.
Ουσιαστικά, οι χαμηλές συχνότητες και οι μεσαίες συχνότητες αναμένεται να καλύψουν το μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Οι υψηλές συχνότητες θα χρησιμοποιηθούν κυρίως στις πόλεις, ώστε να μη δημιουργείται πρόβλημα από το γεγονός ότι το σήμα δεν ταξιδεύει μακριά.
Πολλές θεωρίες συνωμοσίας προέρχονται από το γεγονός ότι το 5G χρησιμοποιεί ραδιοκύματα, ωστόσο, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι το 5G λειτουργεί με τις ίδιες ακριβώς συχνότητες που λειτουργούν και τα υπάρχοντα δίκτυα.
«Δεν υπάρχει καμία διαφορά στην έκθεση του χρήστη», τονίζει ο Κένεθ Φόστερ, καθηγητής βιο-μηχανικής στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια, του οποίου το ερευνητικό έργο έχει επικεντρωθεί στην υγεία και την ασφάλεια των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων όταν έρχονται σε επαφή με το ανθρώπινο σώμα.