Οι ΗΠΑ οδεύουν προς μία χαμένη δεκαετία
Μία πολύ ανησυχητική προειδοποίηση εξέδωσε η Επιτροπή προϋπολογισμού του αμερικανικού Κογκρέσου, αναφορικά με το μέλλον της μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο. Σε ανάλυσή της, η Επιτροπή υποστηρίζει ότι ίσως χρειαστεί μεγάλο μέρος ή και ολόκληρη η δεκαετία για να ανακάμψει η οικονομία των ΗΠΑ από την πανδημία.
Στην ανάλυσή της, η Επιτροπή εκτιμά ότι η πανδημία θα μειώσει το σωρευτικό Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν μέσα στην επόμενη δεκαετία κατά 7,9 τρισεκατομμύρια δολάρια ή 3% του ΑΕΠ σε σύγκριση με τις προβλέψεις του Ιανουαρίου. Χωρίς να λαμβάνεται υπ’ όψιν ο πληθωρισμός, η ζημιά θα αγγίξει τα 15,7 τρισεκατομμύρια δολάρια ή 5,3% του ΑΕΠ.
Οι εκτιμήσεις αυτές αντανακλούν τις προβλέψεις για μειωμένες καταναλωτικές δαπάνες εξ αιτίας του κλεισίματος πολλών επιχειρήσεων, αλλά και των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης. Επιπλέον, η πρόσφατη διολίσθηση των τιμών ενέργειας αναμένεται να δώσει «ισχυρό χτύπημα» στον συγκεκριμένο τομέα.
Τα πρόσφατα μέτρα που ψήφισε το Κογκρέσο για στήριξη της οικονομίας με περισσότερα από 2 τρισεκατομμύρια δολάρια θα αντιμετωπίσουν μόνο μερικώς το πρόβλημα που θα δημιουργηθεί από τις συνέπειες της πανδημίας.
Η Επιτροπή, μάλιστα, εφιστά την προσοχή στο γεγονός ότι υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα στις προβλέψεις της, καθώς είναι ακόμη άγνωστη η πορεία που θα ακολουθήσει η πανδημία, καθώς και το πώς τελικά θα ανταποκριθεί η οικονομία. Πράγμα που σημαίνει ότι η τελική ζημιά μπορεί να είναι πολύ χειρότερη.
Αν η πρόσφατη ιστορία είναι ενδεικτική, τότε είναι σαφές ότι η αγορά εργασίας και τα νοικοκυριά θα χρειαστούν ακόμα περισσότερο χρόνο για να ανακάμψουν σε σχέση με την ανάπτυξη και το ΑΕΠ.
Για παράδειγμα, η χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 τελικά έπληξε λιγότερο το ΑΕΠ σε σχέση με τις προβλέψεις των ειδικών. Όμως δέκα μετά την έναρξη της Μεγάλης Ύφεσης, η συμμετοχή του εργατικού δυναμικού παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα, ενώ τα νοικοκυριά μόλις και μετά βίας είχαν αρχίσει να ανακάμπτουν.
Σύμφωνα με το Νι Σέρινγκ, επικεφαλής οικονομικό αναλυτή του Capital Economics, σε παρόμοια θέση βρίσκονται οι περισσότερες μεγάλες οικονομίες του πλανήτη.
Επίσης, όπως επισημαίνει, τα οικονομικά στοιχεία δεν μπορούν να δώσουν απαντήσεις για ολόκληρο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας. Για παράδειγμα, η ανάκαμψη έρχεται μετά από ένα μεγάλο σοκ: η παραγωγή αυτή τη στιγμή στις μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη κινείται σε επίπεδα μεταξύ του 15% και του 25% σε σχέση με την προ-κορονοϊού εποχή.
Αντίστοιχα, τα οικονομικά στοιχεία δεν επαρκούν για να δούμε την κατάσταση στον τομέα της ζήτησης. Μπορεί, για παράδειγμα, να ξαναρχίζουν τα ταξίδια, όμως είναι δύσκολο να διαβάσουμε σε αυτά τα στοιχεία τις καταναλωτικές δαπάνες.
Τέλος, οι κυβερνήσεις και οι Κεντρικές Τράπεζες πρέπει να διαπιστώσουν το πώς θα γίνει η μετάβαση από τη λειτουργία σε περίοδο κρίσης στη λειτουργία σε περίοδο ανάκαμψης και να ξανανοίξουν τις οικονομίες την κατάλληλη στιγμή.