Ο κορωνοϊός αυξάνει την ακραία φτώχεια
Η πανδημία του κορωνοϊού μπορεί να ωθήσει τουλάχιστον 60 εκατομμύρια ανθρώπους στην ακραία φτώχεια, όπως εκτιμούν οι ειδικοί της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Η προειδοποίηση του Οργανισμού έρχεται σε μία στιγμή που οι οικονομολόγοι και οι επενδυτές δηλώνουν όλο και πιο απαισιόδοξοι για την κλίμακα και τη διάρκεια της κρίσης, που η Παγκόσμια Τράπεζα περιγράφει μία «πρωτοφανή κρίση».
Η Παγκόσμια Τράπεζα, η οποία παρέχει δάνεια και επιχορηγήσεις σε κυβερνήσεις φτωχότερων χωρών, προέβλεψε πριν από ένα μήνα ότι η χρονιά αυτή θα σημάνει ένα ιστορικό βήμα στις ανισότητες, καθώς η πανδημία «κατά πάσα πιθανότητα θα αποτελέσει την αιτία της αύξησης της φτώχειας για πρώτη φορά από το 1998».
Στην ανακοίνωσή της του Απριλίου, η Παγκόσμια Τράπεζα επισημαίνει ότι στην «καλύτερη περίπτωση» εκτιμά ότι 49 εκατομμύρια άνθρωποι θα πέσουν σε ακραία φτώχεια, η οποία ορίζεται ως η δυνατότητα να ζει κανείς με λιγότερα από 1,90 δολάρια ημερησίως.
Η σημερινή επιδείνωση των στοιχείων οφείλεται στη διακοπή της οικονομικής δραστηριότητας παγκοσμίως λόγω του κορωνοϊού, η οποία «εξαλείφει την πρόοδο που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια στην μείωση της φτώχειας», τόνισε σε ανακοίνωσή του ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ντέιβιντ Μάλπας.
Μάλιστα, η πρόσφατη αύξηση των κρουσμάτων σε κάποιες πιο φτωχές χώρες υποχρέωσε την Παγκόσμια Τράπεζα να ανακοινώσει τη «μεγαλύτερη και σημαντικότερη απόκριση» στην ιστορία της. Όπως είπε, επείγουσα βοήθεια έχει ήδη καταφτάσει σε 100 αναπτυσσόμενες χώρες, στις οποίες ζει το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού.
Η Παγκόσμια Τράπεζα προσφέρει βοήθεια στις πιο ευάλωτες κοινωνίες με τη μορφή επιδοτήσεων και δανείων σε ιδιώτες και επιχειρήσεις, ενώ αναβάλει τις πληρωμές που πρέπει να κάνουν οι φτωχότερες χώρες του κόσμου. Συνολικά, έχει προσφέρει τουλάχιστον 160 δισεκατομμύρια δολάρια για την καταπολέμηση του κορονοϊού μέχρι σήμερα.
Οι εργάτες που μεταναστεύουν σε ολόκληρο τον κόσμο χάνουν τις δουλειές τους καθώς η πανδημία έχει σταματήσει την παραγωγή σε πολλές βιομηχανίες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, όπως εκτιμά η Παγκόσμια Τράπεζα, να μειωθούν κατά 20% τα χρήματα που στέλνονται στις χώρες των εργατών αυτών, ποσό που αντιστοιχεί σε περίπου 100 δισ. δολάρια για φέτος.
Στην Αφρική, δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι είναι πιθανό να γίνουν άποροι λόγω της κρίσης του κορονοϊού, με τον ΟΗΕ και άλλους Οργανισμούς να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις χώρες που δεν είναι σε θέση να διαχειριστούν αυτήν την πανδημία.
Η Παγκόσμια Τράπεζα είχε ανακοινώσει από τον προηγούμενα μήνα ότι αναμένει ότι οι χώρες της υποσαχάριας Αφρικής θα υποφέρουν περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο.
Δύσκολη είναι η κατάσταση και στη Νότια Ασία. Πέραν της Νιγηρίας και του Κονγκό, οι οικονομολόγοι της Παγκόσμιας Τράπεζας εκτιμούν ότι και η Ινδία – η πολυπληθέστερη χώρα της περιοχής – θα βιώσει δραματική αύξηση της φτώχειας, που θα επηρεάσει πάνω από 12 εκατ. πολίτες.