ΔΝΤ: Ο μισός πλανήτης ζητά διάσωση

Διανομή τροφίμων στη Γεωργία / Φωτογραφία: AP Images

Πάνω από 100 χώρες έχουν ζητήσει μέχρι στιγμής επείγουσα βοήθεια, σύμφωνα με την Κρισταλίνα Γκεοργίεβα, Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ώστε να αντιμετωπίσουν την οικονομική κρίση που δημιούργησε η πανδημία του κορονοϊού.

Τη δήλωση αυτή έκανε η κ. Γκεοργίεβα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του CNN, στη διάσκεψη της G20 σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών και Κεντρικών Τραπεζιτών που έγινε πριν από δύο μέρες. Η Γενική Διευθύντρια του Ταμείου είπε ότι το ΔΝΤ είναι έτοιμο να χρησιμοποιήσει «ολόκληρη την εργαλειοθήκη του και 1 τρισεκατομμύριο δολάρια» που έχει τη δυνατότητα να δανείσει, ενώ σημείωσε ότι δέκα χώρες έχουν ήδη λάβει επείγουσα χρηματοδότηση, ενώ οι μισές από τις υπόλοιπες χώρες θα λάβουν τα δάνεια που έχουν ζητήσει έως τα τέλη Απριλίου.

Τα σχόλια της Γκεοργκίεβα έγιναν μετά την αυστηρή προειδοποίηση του Ταμείου ότι η παγκόσμια οικονομία είναι καθ’ οδόν για να ζήσει τη χειρότερη ύφεση από τη δεκαετίες του 1930 και ότι οι κυβερνήσεις και οι υπηρεσίες υγείας παγκοσμίως θα πρέπει να συνεργαστούν ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα σενάρια και την υγεία του πληθυσμού, αλλά και για την παγκόσμια οικονομία.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ δήλωσε ότι «όλα είναι στο τραπέζι όσον αφορά στα μέτρα που μπορούμε να πάρουμε» και παράλληλα κάλεσε τις Κεντρικές Τράπεζες ανά τον κόσμο «να ξοδέψουν όσα περισσότερα μπορούν». Και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Κρατήστε όμως τις αποδείξεις γι’ αυτά που ξοδεύετε, καθώς δε θέλουμε εν μέσω της κρίσης «να χαθεί η λογοδοσία και η διαφάνεια».

Σε άλλη συνέντευξη που παραχώρησε στο οικονομικό δίκτυο, CNBC, η επικεφαλής του ΔΝΤ παραδέχτηκε ότι το Ταμείο έχει τη φήμη ότι επιβάλει σκληρά μέτρα στις χώρες που αναζητούν πακέτα διάσωσης. Όμως, αυτή τη φορά «ζητάμε μόνο ένα πράγμα: Πληρώστε σας παρακαλώ τους γιατρούς και τις νοσοκόμες, βεβαιωθείτε ότι τα συστήματα υγείας λειτουργούν και ότι οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, καθώς και οι εργαζόμενοι πρώτης γραμμής προστατεύονται», τόνισε η Γκεοργκίεβα.

Υπενθυμίζεται ότι το ΔΝΤ ανακοίνωσε ότι εκτιμά πως το παγκόσμιο ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 3% το 2020, ποσοστό που αποτελεί πολύ πιο βαθιά ύφεση από εκείνη που ακολούθησε την οικονομική κρίση του 2008 και στροφή 180 μοιρών στις προβλέψεις που είχε ανακοινώσει τον περασμένο Ιανουάριο όταν περίμενε μείωση της ανάπτυξης στο 3,3% για το σύνολο του έτους.

Μάλιστα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποίησε και για τον κίνδυνο επέκτασης της ύφεσης και το 2021, αν οι κυβερνήσεις και οι διεθνείς οργανισμού δεν καταφέρουν να συντονιστούν για μία διεθνή απόκριση στην κρίση του κορονοϊού.

ΣΧΕΤΙΚΑ