Ο λογαριασμός του κορωνοϊού ξεπερνά τα 7 τρισ. δολάρια
Οι κυβερνήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ευρώπης, της Ιαπωνίας, της Κίνας και της Ινδίας ρίχνουν τρισεκατομμύρια δολάρια στις αγορές και τυπώνουν χρήματα σε μία, μάλλον απέλπιδα, προσπάθεια να συγκρατήσουν την παγκόσμια οικονομία από το να πέσει σε ύφεση.
Η αντίδραση στην πανδημία του κορωνοϊού δεν έχει προηγούμενο ούτε από άποψη ταχύτητας, αλλά ούτε και από άποψη μεγέθους. Οι κυβερνήσεις και οι Κεντρικές Τράπεζες έχουν μέχρι σήμερα δεσμευτεί να ρίξουν στις αγορές τουλάχιστον 7 τρισεκατομμύρια δολάρια, όπως προκύπτει από τις εκτιμήσεις των αναλυτών του CNN Business. Σε αυτά τα χρήματα περιλαμβάνονται κυβερνητικές δαπάνες, εγγυήσεις δανείων και φοροαπαλλαγές, καθώς και τύπωμα χρήματος από τις Κεντρικές Τράπεζες για μαζικές αγορές ομολόγων και μετοχών.
Στο παραπάνω νούμερο περιλαμβάνεται το πακέτο ενίσχυσης ύψους 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων που πέρασε το Κογκρέσο στις ΗΠΑ, καθώς και το πακέτο των 30 τρισ. γιεν (274 δισ. δολάρια) που αναμένεται να εγκρίνει η Ιαπωνία. όσον αφορά στην Ευρώπη, το CNN Business υπολόγισε τα χρήματα που ρίχνουν οι μεγαλύτερες οικονομίες, όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Μεγάλη Βρετανία, η Ιταλία και η Ισπανία, χωρίς να καταμετρήσει τα μέτρα που λαμβάνουν μικρότερες χώρες και που τελικά ενισχύουν το ποσό.
Η συνδυασμένη αυτή προσπάθεια ουσιαστικά προκύπτει από την εμπειρία της οικονομικής κρίσης του 2008, ωστόσο οι αναλυτές ανησυχούν ότι ακόμα και αυτές οι ηράκλειες προσπάθειες δεν θα είναι αρκετές για να αντιμετωπίσουν την κρίση μετά τον Ιούνιο.
«Το πακέτο ενίσχυσης της οικονομίας ύψους 2 τρισ. δολαρίων είναι το ελάχιστον που απαιτείται για να ξεπεραστούν οι τρέχουσες συνέπειες από την πανδημία», εξήγησε ο αναλυτής της Bank of America, Τζόζεφ Σονγκ, προσθέτοντας ότι «η οικονομία θα χρειαστεί περί τα 3 τρισ. δολάρια, αν όχι περισσότερα».
Την τελευταία φορά που η παγκόσμια οικονομία δέχτηκε τόσο μεγάλη πίεση – χωρίς να γίνεται πόλεμος – ήταν το 1938, σύμφωνα με ειδικούς της Morgan Stanley. Εν τω μεταξύ, οι ηγέτες της G20, των 20 πλουσιότερων και ταχέως αναπτυσσόμενων χωρών, ανακοίνωσαν την εβδομάδα που μας πέρασε ότι είναι έτοιμοι να κάνουν «ό,τι χρειαστεί» για να ελαχιστοποιήσουν την οικονομική ζημιά από την πανδημία και να αποκαταστήσουν την παγκόσμια ανάπτυξη.
Ωστόσο, οι τεράστιες δαπάνες μπορούν να απαλύνουν λίγο τον πόνο. Παρά το γεγονός ότι τα επιδόματα ανεργίας και η οικονομική βοήθεια σε πολίτες παρέχουν κάποια βοήθεια που είναι απαραίτητη, η οικονομία είναι αδύνατο να ανακάμψει αν δεν ανοίξουν τα καταστήματα, τα εστιατόρια, τα μπαρ, αν οι άνθρωποι δεν επιστρέψουν στις δουλειές τους και αν δεν ξαναρχίσουν να ταξιδεύουν.
Ειδικοί άλλωστε προειδοποιούν ότι είναι αδύνατον η οικονομική δραστηριότητα να επιστρέψει αμέσως στα επίπεδα που βρισκόταν πριν την κρίση της πανδημίας, καθώς αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά η ανεργία και να επιβαρυνθούν οι ισολογισμοί των εταιρειών.
Με όλα αυτά τα δεδομένα, το βέβαιο είναι ότι ο λογαριασμός του κορωνοϊού θα ξεπεράσει κατά πολύ τα 7 τρισεκατομμύρια δολάρια και μένει να φανεί το ακριβές κόστος όταν η οικονομική δραστηριότητα επανεκκινήσει.