Στα τυφλά πορεύονται οικονομολόγοι και επενδυτές
Αντιμέτωποι με μία άνευ προηγουμένου κρίση, οι οικονομολόγοι και οι επενδυτές παλεύουν να κατανοήσουν το βάθος της ύφεσης που φέρνει η πανδημία του κορωνοϊού, αλλά και τις δονήσεις μετά. Το πρόβλημα είναι ότι οι βάσεις δεδομένων που χρησιμοποιούνται για να γίνουν προβλέψεις είναι, σε αυτή τη συγκυρία, άχρηστες.
Ένα καλό παράδειγμα είναι τα στοιχεία για την ανεργία στις ΗΠΑ που αναμένεται να βγουν στο τέλος της εβδομάδας και θα δίνουν την εικόνα του Μαρτίου. Κανονικά, τα στοιχεία αυτά δίνουν χρήσιμες πληροφορίες για την οικονομία, την αγορά εργασίας, αλλά και τους μισθούς. Η απασχόληση είναι ένας από τους τομείς που δείχνουν αν η οικονομία μίας χώρας είναι υγιής και οι ειδικοί τα παρακολουθούν πάντα. Όμως, αυτή τη φορά – επειδή τα στοιχεία έρχονται κυρίως από τη δεύτερη εβδομάδα του Μαρτίου – δε θα αντανακλούν την πραγματική εικόνα της αγοράς εργασίας, μετά το κλείσιμο εταιρειών και καταστημάτων, οπότε ήδη είναι άκαιρα.
«Δεν πρόκειται για μία συνηθισμένη ύφεση που ξεδιπλώνεται σταδιακά και επεκτείνεται χρονικά», επισημαίνουν αναλυτές. Η οικονομική ύφεση είναι ένα φαινόμενο που ξεδιπλώνεται σε μία χρονική περίοδο μηνών ή τριμήνων. Αυτή τη φορά, η οικονομία χτυπήθηκε από την πανδημία και οι προσπάθειες να την περιορίσουν δεν έχουν ακόμα αποτέλεσμα.
Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι τα πρώτα πραγματικά στοιχεία για την αμερικανική αγορά εργασίας και το τι πραγματικά συμβαίνει δε θα είναι διαθέσιμα πριν τον Μάιο, ενώ το ίδιο ισχύει και για τα στοιχεία που θα βγουν για την ανάπτυξη στο πρώτο τρίμηνο του 2020. Οι πρώτοι δύο μήνες της χρονιάς ήταν πολύ καλοί για την οικονομία, πράγμα που σημαίνει ότι τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου δε θα είναι αντιπροσωπευτικά της συνέχειας.
Ακόμη και τα στοιχεία από τα αιτήματα για επίδομα ανεργίας είναι δύσκολο να χρησιμοποιηθούν. Την περασμένη εβδομάδα ανακοινώθηκε ότι 3,3 εκατ. άνθρωποι ζήτησαν επίδομα ανεργίας – πρόκειται για ένα σοκαριστικό νούμερο. Το αμέσως επόμενο μεγαλύτερο καταγράφηκε τον Οκτώβριο του 1982 με 695.000 αιτήματα. Όμως, τα στοιχεία αυτά είναι τόσο εκτός του φυσιολογικού πλαισίου, που είναι επίσης πολύ δύσκολο να ερμηνευτούν από τους ειδικούς για να προβλέψουν την πορεία της οικονομίας.
Αν η τάση αυτή από τα αιτήματα για επίδομα ανεργίας συνεχιστεί για οκτώ βδομάδες, τότε η απώλεια θέσεων εργασίας στις Ηνωμένες Πολιτείες θα θυμίσει την εποχή της Μεγάλης Ύφεσης. Αν διατηρηθεί για δύο εβδομάδες, τότε η ύφεση του κορωνοϊού θα είναι σημαντική, ωστόσο θα είναι μικρής διάρκειας.
Πολλοί αναλυτές προσπαθούν να δουν την πορεία της οικονομίας «διαβάζοντας» άλλα δεδομένα, όπως, για παράδειγμα, τον αριθμό των ανθρώπων που ταξιδεύουν στα αμερικανικά αεροδρόμια. Άλλοι κοιτούν ακόμη και την κίνηση στα εστιατόρια, όμως εκεί η πτώση σε κάποιες περιοχές, όπως στη Νέα Υόρκη, αγγίζει το 100%, καθώς τα πάντα είναι κλειστά…