Η παγκόσμια ύφεση του κορωνοϊού έχει ήδη ξεκινήσει
Καθώς τα εστιατόρια, τα εμπορικά καταστήματα, οι αεροπορικές εταιρείες και τα εργοστάσια κλείνουν σε ολόκληρο τον κόσμο, από τη Νέα Υόρκη έως το Παρίσι και τη Μαδρίτη, εξαιτίας της εξάπλωσης του κορωνοϊού, οι οικονομικοί αναλυτές προειδοποιούν ότι η παγκόσμια ύφεση δεν είναι πλέον μία απειλή, αλλά μία πραγματικότητα.
Τα άσχημα οικονομικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Κίνα έδειξαν ότι η οικονομία της χώρας βυθίστηκε από το ξέσπασμα του κορωνοϊού τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο. Όπως όλα δείχνουν, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομική δύναμη του κόσμου δεν πρόκειται να ανακάμψει σύντομα.
Την ίδια ώρα, με τις κυβερνήσεις και τις Κεντρικές Τράπεζες στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική να παίρνουν δραστικά μέτρα για να ελεγχθεί η πανδημία, την Ασία σε συναγερμό, και τις χρηματιστηριακές αγορές σε ελεύθερη πτώση, όλο και περισσότεροι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η παγκόσμια ύφεση ξεκινά.
«Παρότι πριν από δέκα μέρες υπήρχε μία λογική αβεβαιότητα σχετικά με το αν η παγκόσμια οικονομία ήταν σε διαδικασία ύφεσης – δέκα μέρες μετά δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πια», υποστηρίζει ο Ντέιβιντ Γουίλκοξ, πρώην επικεφαλής ερευνών και στατιστικών στοιχείων του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ στο CNN Business.
Την περασμένη εβδομάδα, εκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον κόσμο είδαν την καθημερινότητά τους να αλλάζει δραματικά εξ αιτίας τους κορωνοϊού, που μετρά δεκάδες χιλιάδες κρούσματα σε όλον τον κόσμο.
Ενώ οι δράσεις για να αντιμετωπιστεί το τεράστιο οικονομικό σοκ έρχονται σε μία στιγμή που οι επιπτώσεις στην Κινεζική οικονομία είναι πλέον εμφανείς.
Η κατάρρευση της οικονομικής δραστηριότητας επηρέασε όλους τους τομείς της Κινεζικής οικονομίας κατά το πρώτο δίμηνο του έτους. Οι λιανικές πωλήσεις έκαναν βουτιά 20,5% το πρώτο δίμηνο σε σχέση με το 2019, η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε κατά 13,5% και οι επενδύσεις διολίσθησαν κατά 25%.
Όμως, την ώρα που η Κίνα παλεύει να σταθεί ξανά στα πόδια της, βουλιάζει η Ευρώπη και οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Ήδη η Goldman Sachs αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις της για το αμερικανικό ΑΕΠ μιλώντας για μείωση κατά 5% κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2020 και ανάπτυξη μόλις 0,4% στο σύνολο του έτους από το 1,2% που έλεγε η προηγούμενη πρόβλεψη.
Σε όλα αυτά πρέπει να προστεθεί και η διολίσθηση των χρηματιστηριακών αγορών παγκοσμίως, με τις σημαντικότερες να βρίσκονται ήδη σε περιοχή bear market, έχοντας δηλαδή καταγράψει απώλειες άνω του 20%.