Τι μπορεί να καταστρέψει την παγκόσμια οικονομία

AP Images

Από την οικονομική κρίση και μετά, οι εταιρείες ανά τον κόσμο σωρεύουν χρέη. Αυτή τη στιγμή, όμως, η πανδημία του κορωνοϊού απειλεί να ρίξει την παγκόσμια οικονομία σε ύφεση και ο λογαριασμός θα έρθει στις εταιρείες κάνοντας βέβαια τεράστια ζημιά στις χρηματιστηριακές αγορές και την πραγματική οικονομία, από την οποία ίσως χρειαστούν χρόνια για να ανακάμψουμε.

Σε μία προσπάθεια να επωφεληθούν από τα επιτόκια, που κινούνταν σε ιστορικά χαμηλά, οι επιχειρήσεις θέσπισαν ομολογιακά δάνεια και εξέδωσαν ομόλογα με στόχο να χρησιμοποιήσουν τη ρευστότητα για να κάνουν επενδύσεις και να επεκτείνουν τις δραστηριότητες τους.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα εταιρικά χρέη – εξαιρουμένων των τραπεζών – εκτινάχθηκαν στα τέλη του 2019 στα 75 τρισ. δολάρια από τα 48 τρισ. δολάρια πριν από μία δεκαετία, στα τέλη του 2009.

Καθώς ο κορωνοϊός εξαπλώνεται – επηρεάζοντας τις τιμές πετρελαίου που είναι σε ελεύθερη πτώση, αλλά και τη βιομηχανία τουρισμού και την παραγωγή – οι ειδικοί ανησυχούν ότι οι εταιρείες ενέργειας, φιλοξενίας και οι αυτοκινητοβιομηχανίες δε θα μπορούν να ανταποκριθούν στις πληρωμές των δανείων ή των ομολογιών τους. Αυτό θα φέρει υποβαθμίσεις στην πιστοληπτική τους ικανότητα και χρεοκοπίες που θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν τις χρηματιστηριακές αγορές και να δημιουργήσουν σοκ στην οικονομία.

Το τελευταίο διάστημα, οι επενδυτές ανησυχούν όλο και περισσότερο για τα εταιρικά χρέη, μετά την κατάρρευση των μετοχών στα χρηματιστήρια και την ελεύθερη πτώση του πετρελαίου. Αυτό έχει δημιουργήσει μία τάση για πωλήσεις εταιρικών ομολόγων ώστε οι επενδυτές να βρουν ασφαλή καταφύγια στα κρατικά ομόλογα.

Οι επενδυτές ανησυχούν περισσότερο για τις επιχειρήσεις που βασίζουν τα αποτελέσματά τους στις σταθερές τιμές προϊόντων ενέργειας, αλλά και τον τουρισμό.

Όπως επισημαίνουν αναλυτές, οι κολοσσιαίες εταιρείες ενέργειας κινδυνεύουν πολύ, καθώς τα τελευταία χρόνια χρησιμοποίησαν τα φθηνά δάνεια για να χτίσουν αγωγούς και να χρηματοδοτήσουν και άλλα σχέδια και επενδύσεις. Αυτές οι εταιρείες πιέζονται επίσης και από τη δραματική πτώση των τιμών πετρελαίου κατά 50% από τον Ιανουάριο, λόγω της πολύ μειωμένης ζήτησης, αλλά και του «πολέμου» για την παραγωγή που ξέσπασε μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας.

Πάντως, τα χρέη των αμερικανικών επιχειρήσεων συνολικά υπολογίζονται σε 75 τρισ. δολάρια, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να γίνουν τελικά μία βόμβα για την παγκόσμια οικονομία, που θα πυροδοτήσει μία άνευ προηγουμένου κρίση και στις υπόλοιπες οικονομίες, οι οποίες επίσης αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τον εταιρικό δανεισμό.

ΣΧΕΤΙΚΑ