ΟΟΣΑ: Δραματικές οι επιπτώσεις του κορωνοϊού στην παγκόσμια οικονομία
Tο ξέσπασμα του κορωνοϊού θα έχει δραματικές επιπτώσεις για την οικονομική ανάπτυξη παγκοσμίως φέτος, προειδοποίησε ο ΟΟΣΑ, καθώς προχώρησε στην αναθεώρηση προς τα κάτω των προβλέψεων για την παγκόσμια ανάπτυξη κατά 0,5% στο 2,4%, το χαμηλότερο επίπεδο από την περίοδο 2008-2009 της οικονομικής κρίσης.
Το ακόμα πιο ανησυχητικό είναι ότι στην πρόβλεψη αυτή, οι οικονομολόγοι του ΟΑΣΑ ξεκινούν με την υπόθεση ότι ο κορωνοϊός θα κοπάσει φέτος, καθώς σε διαφορετική περίπτωση, οι επιπτώσεις θα είναι πολύ πιο σημαντικές.
Ήδη η παγκόσμια οικονομία κινδυνεύει να συρρικνωθεί σημαντικά κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, λέει ο ΟΟΣΑ, στην πρώτη του μελέτη σχετικά με τις επιπτώσεις του κορωνοϊού. Οι χρηματιστηριακές αγορές έχουν υποχωρήσει σημαντικά, καθώς οι επενδυτές κατευθύνθηκαν, εξ αιτίας της κρίσης, σε ασφαλή καταφύγια, όπως τα ομόλογα, καθώς φοβούνται ότι οι καταναλωτικές και οι επιχειρηματικές δαπάνες θα παγώσουν όσο εξαπλώνεται ο ιός και αυτό θα επηρεάσει τις μεγάλες οικονομίες του κόσμου.
Στην Κίνα, από όπου ξεκίνησε ο COVID-19, το ΑΕΠ αναμένεται να υποχωρήσει κατά 0,8% σε σχέση με την πρόβλεψη του περασμένου Νοεμβρίου στο 4,9%. Το Σάββατο, ανακοινώθηκαν τα στοιχεία του επιχειρηματικού δείκτη της Κίνας που διαμορφώθηκε στο 35,7, πολύ χαμηλότερα από τις 50 μονάδες που χωρίζουν την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση. Αυτό ήταν το χειρότερο αποτέλεσμα από το 2005.
Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί του ΟΑΣΑ, «η συρρίκνωση στην Κίνα γίνεται αισθητή σε ολόκληρο τον πλανήτη», καθώς η επιδημία σφυροκοπά την παραγωγή, το εμπόριο, τον τουρισμό και τα επαγγελματικά ταξίδια.
Οι προσπάθειες να περιοριστεί ο ιός στην Κίνα έχουν οδηγήσει σε καραντίνες και περιορισμούς σε ταξίδια επαγγελματικά και για διακοπές, πράγμα που έχει επιβαρύνει σημαντικά τις δαπάνες για ταξίδια παγκοσμίως.
Σε σύγκριση με παρόμοια γεγονότα στο παρελθόν, όπως το ξέσπασμα του SARS το 2003, «η παγκόσμια οικονομία έχει περισσότερες διασυνδέσεις και η Κίνα παίζει σημαντικότερο ρόλο στο παγκόσμιο ΑΕΠ, το εμπόριο, τον τουρισμό και τις αγορές εμπορευμάτων», τονίζει ο ΟΑΣΑ προσθέτοντας ότι «αυτό το γεγονός μεγεθύνει τις οικονομικές συνέπειες του οικονομικού σοκ της Κίνας σε άλλες οικονομίες».
Στην Ιταλία, την Ιαπωνία και τη Ρωσία, οι προβλέψεις αύξησης του ΑΕΠ μειώθηκαν κατά 0,4% και στην Γαλλία, τη Νότια Κορέα, την Τουρκία και την Αργεντινή κατά 0,3%.
Ο ΟΑΣΑ καλεί τις κυβερνήσεις να αναλάβουν δυναμική δράση για να ξεπεραστεί η επιδημία και να λάβουν μέτρα για να προστατεύσουν το εισόδημα των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων και των επιχειρήσεων.