Η πιο πολύτιμη εταιρεία στον κόσμο έχασε περισσότερα από το ΑΕΠ της Ελλάδας
Στα χαμηλότερα επίπεδα από την ημέρα που έγινε η εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο υποχώρησε η τιμή της μετοχής της γιγαντιαίας πετρελαϊκής εταιρείας, Saudi Aramco, στον απόηχο της έντασης που ξεκίνησε την περασμένη Παρασκευή στο Ιράν, με τη δολοφονία του Κασέμ Σουλεϊμανί από τους Αμερικανούς με εντολή του ίδιου του Ντόναλντ Τραμπ.
H τιμή της μετοχής του Σαουδαραβικού κολοσσού υποχώρησε κατά 2%, εν μέσω ανησυχιών ότι το Ιράν ίσως στοχεύσει στις πετρελαϊκές υποδομές της Σαουδικής Αραβίας ως αντίποινα για τη δολοφονία του Σουλεϊμανί.
Έτσι, παρά την αύξηση των τιμών του αργού πετρελαίου κατά 6% από την περασμένη Πέμπτη στα 70 περίπου δολάρια το βαρέλι, κάτι που λογικά θα έδινε ώθηση στην τιμή της Saudi Aramco, οι μετοχές κατέγραψαν τη σημαντικότερη πτώση από την εισαγωγή τους στο χρηματιστήριο στις 16 Δεκεμβρίου του 2018.
Η μετοχή της Saudi Aramco έφτασε την πρώτη εβδομάδα στα υψηλότερα επίπεδά της και έκτοτε έχει καταγράψει απώλειες που χθες έφτασαν το 10% σε μεγάλο μέρος της συνεδρίασης, πράγμα που σημαίνει ότι ο πετρελαϊκός κολοσσός – και μεγαλύτερη εταιρεία του πλανήτη βάση χρηματιστηριακής αξίας – έχει ουσιαστικά χάσει πάνω από 200 δισεκατομμύρια δολάρια από την αξία της, ποσό που ξεπερνά το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν της χώρας μας.
Οι επενδυτές ανησυχούν ότι το Ιράν – που θεωρεί τη Σαουδική Αραβία μεγάλο εχθρό του – θα μπορούσε να βάλει στο στόχαστρο τις υποδομές της εταιρείας ή το ηλεκτρονικό της δίκτυο σε αντίποινα για τη δολοφονία του Σουλεϊμανί.
Άλλωστε, ειδικοί αναλυτές προειδοποιούν ότι η δολοφονία του αρχηγού της ομάδας Κουντς των Φρουρών της Επανάστασης δημιουργεί «αχαρτογράφητους γεωπολιτικούς κινδύνους», που περιορίσουν την «όρεξη» των επενδυτών να τοποθετηθούν σε μετοχές, όπως της Saudi Aramco.
Όπως λένε, ένας τρόπος εκδίκησης θα ήταν οι κυβερνοεπιθέσεις, καθώς το Ιράν διαθέτει σημαντική τεχνογνωσία, ενώ έχει κατηγορηθεί και στο παρελθόν για τέτοιου είδους ενέργειες, με στόχο μεγάλες τράπεζες, όπως η JPMorgan Chase, η Bank of America και η Wells Fargo, περιορίζοντας την πρόσβαση ιδιωτών στους λογαριασμούς τους.
Η Saudi Aramco έχει γίνει στο παρελθόν στόχος μίας από τις χειρότερες κυβερνοεπιθέσεις στην ιστορία, όταν χάκερς σχεδόν κατέστρεψαν 35.000 υπολογιστές σε επίθεση που έκαναν το 2012.
Ένας άλλος μεγάλος κίνδυνος είναι οι υποδομές της εταιρείας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατηγόρησαν το Ιράν για μία επίθεση με πυραύλους τον περασμένο Σεπτέμβριο που είχε σημαντικές επιπτώσεις στην παραγωγή πετρελαίου για ένα σύντομο διάστημα. Ωστόσο, η Τεχεράνη αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμιξη στο χτύπημα στη Saudi Aramco.
Βέβαια, όσον αφορά στη μελλοντική πορεία της τιμής της μετοχής της πετρελαϊκής εταιρείας, αυτή σε σημαντικό βαθμό θα εξαρτηθεί από τη στήριξη που προσφέρουν οι εγχώριοι επενδυτές. Άλλωστε, η συντριπτική πλειονότητα των επενδυτών που συμμετείχαν στη δημόσια εγγραφή της 11ης Δεκεμβρίου ήταν από τη Σαουδική Αραβία, είτε ιδιώτες, είτε επιχειρήσεις.