Ο πλανήτης έχει την πρώτη εταιρεία των 2 τρισ. δολαρίων!
Ανοδικά κινήθηκαν και χθες οι τιμές των μετοχών της Saudi Aramco, με αποτέλεσμα η χρηματιστηριακή αξία της μεγαλύτερης πετρελαϊκής εταιρείας του πλανήτη να προσεγγίσει τα 2 τρισεκατομμύρια δολάρια, την αποτίμηση δηλαδή που ήθελε ο Πρίγκηπας διάδοχος, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν. Χθες, η τιμή της μετοχής ενισχύθηκε κατά 10% για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα ξεπερνώντας τα 38 ριάλ ή 10 δολάρια, πριν διορθώσει ελαφρώς.
Έτσι, μετά από τρεις ημέρες διαπραγμάτευσης στο Χρηματιστήριο, η Saudi Aramco αύξησε την αξία της κατά περίπου 300 δισ. δολάρια, αφού είχε ήδη κάνει μία δημόσια εγγραφή – ρεκόρ. Πλέον, η Saudi Aramco είναι η εταιρεία με τη μεγαλύτερη αξία στον πλανήτη αφήνοντας πίσω σε μεγάλη απόσταση την Apple, της οποία η αξία κυμαίνεται στα 1,2 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Η συντριπτική πλειονότητα των επενδυτών που τοποθετήθηκαν στη Saudi Aramco είναι από τη Σαουδική Αραβία. Σύμφωνα με τη Samba Capital, που διαχειρίστηκε τη δημόσια εγγραφή, το 97% των μη-θεσμικών επενδυτών που αγόρασαν μετοχές της πετρελαϊκής εταιρείας είναι από τη Σαουδική Αραβία, ενώ σε ό,τι αφορά στους θεσμικούς επενδυτές, το ποσοστό αυτό διαμορφώνεται στο 75%.
Πάντως, ο στόχος για κεφαλαιοποίηση 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων ήταν εξ αρχής ο στόχος του Πρίγκηπα διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας, από το 2016 που ξεκίνησαν τα σχέδια για τη δημόσια εγγραφή. Ωστόσο, πολλοί αναλυτές θεωρούσαν το νούμερο αυτό υπερβολικά, παρά το γεγονός ότι η Aramco έχει το μονοπώλιο της διαχείρισης των τεράστιων πετρελαϊκών αποθεμάτων της Σαουδικής Αραβίας, της χώρας με τις μεγαλύτερες εξαγωγές πετρελαίου στον κόσμο.
Όμως, ακόμα και τώρα αναλυτές θεωρούν ότι η χθεσινή αποτίμηση των 2 τρισεκατομμυρίων είναι «too much, too soon», δηλαδή υπερβολική και σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, δεδομένης της αναμενόμενης μικρής αύξησης των κερδών, αλλά και τις χαμηλές τιμές του πετρελαίου. Όπως υποστηρίζουν, η εταιρεία μοιάζει πολύ ακριβή σε σχέση με αντίπαλες, όπως η Exxon και η Royal Dutch Shell.
Ο σκεπτικισμός που επικράτησε παγκοσμίως για την αποτίμηση της εταιρείας, σε συνδυασμό με τις χαμηλές τιμές πετρελαίου, η περιβαλλοντική κρίση, αλλά και οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι και η αστάθεια υποχρέωσαν τη Σαουδική Αραβία να αναβάλει αρκετές φορές τα σχέδιά της για τη δημόσια εγγραφή της πετρελαϊκής εταιρείας.
Η δημόσια εγγραφή αυτή στόχευε στο να σηματοδοτήσει μία νέα εποχή οικονομικού φιλελευθερισμού και ξένων επενδύσεων στη Σαουδική Αραβία. Το Ριάντ είχε συζητήσει την πώληση του 5% της επιχείρησης το 2018 σε μία συμφωνία για τη συγκέντρωση 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ενώ υπήρχαν σκέψη και για την είσοδο της εταιρείας σε άλλες αγορές, όπως η Νέα Υόρκη και το Λονδίνο, καθώς και το Ριάντ.
Όλα αυτά όμως επισκιάστηκαν από τις ανησυχίες για την αποτίμηση της εταιρείας, αλλά και ενδεχόμενες νομικές επιπλοκές στις ΗΠΑ, ειδικά μετά την υπόθεση της δολοφονίας του δημοσιογράφου, Τζαμάλ Κασόγκι στην Πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη.
Στις αρχές της χρονιάς, όμως, η ιδέα της δημόσιας εγγραφής επανήλθε και τελικά προχώρησε. Τελικά, η πώληση του 1,5% της Aramco συγκέντρωσε 25,6 δισ. δολάρια αποτιμώντας την εταιρεία στα 1,7 τρισ. δολάρια.