Πέντε συμβουλές για το πώς να ζητήσετε αύξηση
Το να πληρώνεται κανείς όσα αξίζει είναι ένα σημαντικό κομμάτι της δουλειάς, όμως η διαπραγμάτευση μίας αύξησης μπορεί να αποδειχτεί αγχωτική και άβολη διαδικασία. Αν πραγματικά πιστεύετε ότι αξίζετε καλύτερη αμοιβή, τότε είναι στο χέρι σας να πείσετε το αφεντικό σας. Φυσικά, θα πρέπει να έχετε κάνει τη σχετική έρευνα και ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές που θα σας βοηθήσουν.
Πριν μπείτε στη διαδικασία του αιτήματος αύξησης, θα πρέπει πρώτα να δείτε τι πραγματικά συμβαίνει στην επιχείρηση που εργάζεστε. Αν μία εταιρεία αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα ή βρίσκεται σε μία διαδικασία μετάβασης. Αν, για παράδειγμα, το αφεντικό σας προχωρά σε μαζικές απολύσεις ή αν βρίσκεται σε διαδικασία ελέγχου, τότε θα είναι καλύτερα να περιμένετε λίγο να ηρεμήσουν τα πράγματα.
Το αν θα πάρετε αύξηση ή όχι θα καθοριστεί από διάφορους παράγοντες. Κάποιους δεν μπορείτε να τους ελέγξετε, όμως αν είστε προετοιμασμένοι στη συζήτηση, τότε οι πιθανότητες αυξάνονται. Δείτε τις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά και τη σχέση που έχει ο μισθός σας με το μέσο όρο της αγοράς.
Μόλις συγκεντρώσετε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες, είναι πιθανό να αισθανθείτε έτοιμοι να ζητήσετε αύξηση. Όμως, αυτή είναι η στιγμή για να σκεφτείτε τι έχετε επιτύχει στην εταιρεία, κοιτώντας όμως τα πράγματα από τη σκοπιά του διευθυντή σας. Σκεφτείτε τους λόγους για τους οποίους ο διευθυντής σας θα θέλει να σας δώσει αύξηση. Σκεφτείτε τις προοπτικές σας στην εταιρεία και πώς μπορείτε να βελτιώσετε τα αποτελέσματά σας. Και, κυρίως, σκεφτείτε τους λόγους για τους οποίους ο διευθυντής σας θα απαντούσε αρνητικά στο αίτημά σας για αύξηση.
Τα επιχειρήματά σας πρέπει να είναι λογικά, οπότε αποφύγετε τις προσωπικές αναφορές. Το να ζητάτε αύξηση για να στείλετε τα παιδιά σας στο Πανεπιστήμιο ή επειδή οι συνάδελφοί σας κερδίζουν περισσότερα χρήματα δεν είναι καθόλου καλή ιδέα. Μπορεί αυτοί να είναι οι λόγοι που θέλετε αύξηση, όμως δεν έχουν καμία σχέση με την απόδοσή σας στη δουλειά. Το μόνο που μπορείτε να κερδίσετε είναι μία αύξηση οίκτου και όχι κάτι που θα ανταποκρίνεται στη δουλειά σας.
Η διαπραγμάτευση του μισθού σας δεν πάει πάντα όπως το έχετε σχεδιάσει και θα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι για να χειριστείτε ένα αποτέλεσμα που δε θα είναι αυτό που θέλατε. Ένα «όχι» δε σημαίνει απαραίτητα ήττα και ο καλός χειρισμός του μπορεί να είναι η σωστή βάση για μία μελλοντική ικανοποιητική αύξηση. Μπορεί τα νέα να σας απογοητεύσουν όμως η θετική έκβαση της συζήτησης είναι σίγουρα προς όφελός σας. Η ιδέα ότι σας συναρπάζει η δουλειά σας και ότι προσπαθείτε διαρκώς να προσφέρετε περισσότερα είναι κάτι που αφήνει την πόρτα ανοιχτή για μία μελλοντική αύξηση.