Νέα υπόθεση διαρροής «ταρακουνά» τα κοινωνικά δίκτυα
Μία νέα υπόθεση διαρροής πληροφοριών φαίνεται να «ταρακουνά» τις τελευταίες ώρες τα κοινωνικά δίκτυα, καθώς οι Ομοσπονδιακές αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών κατηγορούν δύο πρώην υπαλλήλους του Twitter ότι δρούσαν ως κατάσκοποι της Σαουδικής Αραβίας.
Ο Αλί Αλζαμπαρά, πολίτης Σαουδικής Αραβίας, και ο Αχμάντ Αμπουάμμο, πολίτης ΗΠΑ, χρησιμοποίησαν την πρόσβασή τους στην κολοσσιαία εταιρεία κοινωνικής δικτύωσης για να συγκεντρώνουν ευαίσθητα στοιχεία και απόρρητες πληροφορίες για αντιφρονούντες του Σαουδαραβικού καθεστώτος, σύμφωνα με την υπόθεση που χειρίζεται το υπουργείο Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών.
Η υπόθεση, που βρίσκεται σε δικαστήριο του Σαν Φρανσίσκο, περιέχει κατηγορίες ότι η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας προσπάθησε να ελέγξει αντικαθεστωτικές φωνές στο εξωτερικό. Και φυσικά δείχνει για ακόμα μία φορά τις προσπάθειες του Πρίγκηπα διαδόχου να εργαλειοποιήσει τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης για να πολεμήσει τους επικριτές του.
Οι κατηγορίες αυτές, αν επιβεβαιωθούν, θα ξανανοίξουν τη συζήτηση για τα θέματα ασφαλείας και κατά πόσο τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι σε θέση να προστατεύσουν τα προσωπικά δεδομένα των δισεκατομμυρίων χρηστών τους.
Σύμφωνα, πάντα με την υπόθεση που είναι στην αμερικανική δικαιοσύνη και αποκαλύπτει το CNN, ένας τρίτος άντρας, ο Αχμέντ Αλμοθταΐρι, επίσης από τη Σαουδική Αραβία, φέρεται να δρούσε ως ενδιάμεσος μεταξύ των δύο υπαλλήλων του Twitter και της κυβέρνησης της Σαουδικής Αραβίας, η οποία φέρεται να πλήρωσε τους τρεις άντρες με εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια για τις πληροφορίες τους, ενώ ο ένας εξ αυτών έλαβε και ένα πολυτελές ρολόι, Hublo.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της Washington Post, παρότι στην υπόθεση δεν κατονομάζεται κάποιος Σαουδάραβας ως επικεφαλής των κατασκόπων, αυτός που στρατολόγησε τους δύο υπαλλήλους του Twitter βρίσκεται στο στενό κύκλο του πρίγκιπα διαδόχου, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.
Και οι δύο υπάλληλοι του Twitter, σύμφωνα με την υπόθεση, έκαναν τις παρακολουθήσεις κατά τη διάρκεια του 2015 και έφυγαν από την εταιρεία στα τέλη εκείνης της χρονιάς. Ο Αλζαμπαράχ, που ήταν μηχανικός, φέρεται να μπήκε στα δεδομένα 6.000 χρηστών, ενώ η θέση του του επέτρεπε να έχει πρόσβαση στα IP στοχευμένων χρητών, το ηλεκτρονικό τους ταχυδρομείο, τις επαφές τους κ.ά. στοιχεία.
Αξίζει να θυμηθούμε τη δολοφονία πριν από 14 μήνες του Σαουδάραβα δημοσιογράφου, Τζαμάλ Κασόγκι, στην Πρεσβεία της χώρας του στην Κωνσταντινούπολη και το παγκόσμιο σάλο που προκάλεσε η αποκάλυψη των πρακτικών του Ριάντ.