Η ζαριά του Μπόρις Τζόνσον για το Brexit

AP Images

Στις 12 Δεκεμβρίου, επιτέλους, θα γίνουν εκλογές στη Βρετανία. Αυτές που θα έπρεπε να έχουν γίνει από τις 9 Ιουνίου του 2017. Εκείνη τη μέρα, η Τερέζα Μέι διαπίστωσε ότι η απόφασή της να κάνει πρόωρες εκλογές γύρισε μπούμερανγκ. Το σχέδιο τότε της Μέι ήταν να αυξήσει την ισχνή πλειοψηφία που είχε στο Κοινοβούλιο σε περισσότερες από 100 έδρες. Αντιθέτως, έχασε και την ισχνή πλειοψηφία βάζοντας το σχέδιο του Brexit σε αδιέξοδο.

Ο Μπόρις Τζόνσον δεν έδειξε να έχει διδαχτεί και πολλά από την εμπειρία της Μέι. Αφού κληρονόμησε την κυβέρνηση μειοψηφίας, διαπίστωσε ότι η αισιοδοξία του δεν ήταν αρκετή για να ολοκληρώσει την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως είχε υποσχεθεί.

Παρά το γεγονός ότι κατάφερε το αδύνατο, δηλαδή να φέρει μία νέα συμφωνία για το Brexit, δε διαθέτει την απαιτούμενη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο που χρειάζεται για να περάσει τη συμφωνία. ουσιαστικά, η μόνη του επιλογή ήταν να πάει σε εκλογές ελπίζοντας να εξασφαλίσει την πλειοψηφία.

Αυτό είναι μία «ζαριά». Έχοντας ήδη υποσχεθεί έξοδο στις 31 Οκτωβρίου – κάτι που δε συνέβη – ο Μπόρις Τζόνσον διακινδυνεύει να αναγκαστεί να ζητήσει και νέα παράταση πέραν της 31ης Ιανουαρίου. Και παρά το γεγονός ότι οι δημοσκοπήσεις μπορεί να του δίνουν αυτή τη στιγμή ασφαλές προβάδισμα 15 ποσοστιαίων μονάδων, πολλά μπορεί να συμβούν μέχρι τις εκλογές.

Το πρώτο μεγάλο πρόβλημα του Μπόρις είναι το κόμμα των Εργατικών. Όπως διαπίστωσε και η προκάτοχός του, Τερέζα Μέι, ο ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, είναι πολύ αποτελεσματικός στις προεκλογικές εκστρατείες.

Άλλωστε, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το 2017, ο Κόρμπιν κατάφερε να εντυπωσιάσει τους πάντες, καθώς κατάφερε να κερδίσει πολύ περισσότερες έδρες στο βρετανικό Κοινοβούλιο από τις αρχικές εκτιμήσεις και δημοσκοπήσεις, εκτοξεύοντας τα ποσοστά του κόμματός του. Και το κατάφερε παρότι ήταν αουτσάιντερ και η Τερέζα Μέι τότε είχε την εικόνα μίας ισχυρής, δημοφιλούς ηγέτιδας με σχέδιο για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ και μία φιλόδοξη εσωτερική ατζέντα.

Αυτή τη φορά, η δουλειά του Κόρμπιν είναι πιο εύκολη. Η επιθετική πολιτική στρατηγική του Τζόνσον από τότε που έγινε πρωθυπουργός έχει δώσει τη δυνατότητα στον Κόρμπιν να εμφανίζεται ως το αντίπαλο δέος. Μάλιστα, ο ηγέτης των Εργατικών έχει κάνει σημαία του το γεγονός ότι τον Τζόνσον στηρίζει ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος δεν είναι καθόλου δημοφιλής στη Βρετανία.

Ο Τζέρεμι Κόρμπιν μάλιστα υποστηρίζει ότι η μυωπική εμμονή του Τζόνσον να διασφαλίσει μία εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ είναι σα να ξεπουλά στο βρετανικό Σύστημα Υγείας (NHS) στις αμερικανικές φαρμακευτικές εταιρείες. Και η αλήθεια είναι ότι για τους Βρετανούς, το NHS είναι σα θρησκεία και η διατήρησή του θα παίξει σημαντικό ρόλο στις επερχόμενες εκλογές.

Από την άλλη, ο Τραμπ δεν έχασε την ευκαιρία στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας να χαρίσει στον Τζόνσον ένα ανεκτίμητο ηχητικό ντοκουμέντο από τη ραδιοφωνική εκπομπή του Νάιτζελ Φάρατζ χαρακτηρίζοντας τον ως «φανταστικό ηγέτη» και κριτικάροντας πολύ αρνητικά τον Κόρμπιν.

Σε περίπτωση που δεν υπάρξει καθαρός νικητής στις εκλογές της 12ης Δεκεμβρίου, τότε δεν αποκλείεται ο Κόρμπιν να είναι αυτός που θα καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση, ενδεχομένως με τη βοήθεια των εθνικιστών στη Σκωτία που ζητούν επιμόνως νέο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία τους, κάτι που τρομάζει φυσικά τους Συντηρητικούς.

Πολλοί Τόρις πιστεύουν ότι ο Μπόρις Τζόνσον δεν έμαθε το μάθημα του 2017 και φοβούνται ότι η κίνησή του για εκλογές θα γυρίσει μπούμερανγκ. Κάποιοι, μάλιστα, θεωρούν ότι ο Τζόνσον μπορεί να κερδίσει με μικρή πλειοψηφία, να περάσει τη συμφωνία για το Brexit και μετά οι Τόρις να διαλυθούν εν όψει της διαπραγμάτευσης για τη μελλοντική σχέση του Λονδίνου με τις Βρυξέλλες.

Σε περίπτωση που δεν υπάρχει πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, η κυβέρνηση Τζόνσον θα καταρρεύσει και τότε η μπάλα θα βρεθεί στο γήπεδο των Βρυξελλών που θα πρέπει να αναλάβουν δράση…

ΣΧΕΤΙΚΑ