Το σίριαλ του Brexit έχει γίνει εφιάλτης για τις επιχειρήσεις

AP Images

Οι εταιρείες στη Μεγάλη Βρετανία βιώνουν εδώ και τρία χρόνια την αβεβαιότητα της εξόδου της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Με την τρίτη παράταση να έχει εγκριθεί από την ΕΕ, οι επιχειρήσεις πλέον παλεύουν με την παράταση της πολιτικής αβεβαιότητας, αλλά και το πάγωμα των επενδύσεων που φέρνει.

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, η ολοκλήρωση του Brexit – ακόμη και αν έφερνε εμπορικούς δασμούς με το μεγαλύτερη εμπορικό εταίρο της Βρετανίας, την ΕΕ – θα έδινε στις επιχειρήσεις τη δυνατότητα να καθορίσουν τη στρατηγική τους για το μέλλον, με βάση κάποια δεδομένα. Αυτό θα ενθάρρυνε τους Διευθύνοντες Συμβούλους να ξοδέψουν χρήματα για την αγορά εξοπλισμού, την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων και την επέκταση των δραστηριοτήτων – κινήσεις που έχουν παγώσει εξ αιτίας της αβεβαιότητας για την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όμως, ο Μπόρις Τζόνσον έβαλε στον πάγο τη συμφωνία του ώστε να πείσει τους βουλευτές να ψηφίσουν για πρόωρες εκλογές, ρίχνοντας και πάλι στο σκοτάδι τις βρετανικές επιχειρήσεις, που αγωνιούν να μάθουν τους όρους για το εμπόριο που θα ισχύσουν μετά την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και τους κανόνες εμπορίου με τον υπόλοιπο κόσμο.

Την ώρα που κανείς δε γνωρίζει ποιο θα είναι το πολιτικό τοπίο στη Βρετανία, οι επικεφαλής των επιχειρήσεων γνωρίζουν με σιγουριά ένα πράγμα: ότι η αβεβαιότητα παρατείνεται τουλάχιστον για ακόμα ένα τρίμηνο, γεγονός που θα προκαλέσει περαιτέρω ζημίες.

Σύμφωνα με πολλούς ειδικούς, η Βρετανία μπορεί να οδεύει προς μία κατάσταση όπου μία «κυβέρνηση ζόμπι» θα προσπαθεί να διαχειριστεί «μία οικονομία ζόμπι και μία στερλίνα ζόμπι». Οικονομολόγοι εκτιμούν ότι η βρετανική οικονομία, που συρρικνώθηκε το δεύτερο τρίμηνο του έτους για πρώτη φορά μετά από επτά χρόνια, θα συνεχίσει να καρκινοβατεί με ρυθμούς ανάπτυξης κοντά στο 1% ή χαμηλότερα καθ’ όλη τη διάρκεια της επόμενης χρονιάς.

Τα τρία και πλέον χρόνια αβεβαιότητας έχουν ήδη επηρεάσει τη χώρα. Η αύξηση των επιχειρηματικών επενδύσεων υποχώρησε κατά τα πέντε από τα έξι προηγούμενα τρίμηνα, ενώ οι ειδικοί εκτιμούν ότι η αβεβαιότητα του Brexit έχει οδηγήσει σε μείωση των επενδύσεων κατά 11% και της παραγωγικότητας κατά 5% από τον Ιούνιο του 2016 όταν έγινε το δημοψήφισμα για το Brexit.

Ισχυρό πλήγμα έχει δεχτεί ο μεταποιητικός τομέας, ενώ οι επενδύσεις στην αυτοκινητοβιομηχανία υποχώρησαν κατά 70% στις μόλις 90 εκατομμύρια στερλίνες κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους. Ενώ οι ξένες αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν κάνει πίσω στα σχέδιά τους για επέκταση στη χώρα.

Η Honda σκοπεύει να κλείσει ένα τεράστιο εργοστάσιο στην Αγγλία με 3.500 εργαζομένους, η Nissan πάγωσε τα σχέδια για την κατασκευή του νέου X-Trail SUV στο εργοστάσιο της στο Σάδερλαντ, ενώ και η γαλλική PSA προειδοποίησε ότι η συνέχιση της παραγωγής κάποιων μοντέλων της θα εξαρτηθεί από την πορεία του Brexit.

Και μέσα σε όλα αυτά, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να διαχειριστούν και άλλα χρόνια αβεβαιότητας δεδομένου ότι ακόμα και αν ολοκληρωθεί σύντομα το Brexit, οι όροι της μελλοντικής σχέσης Λονδίνου – Βρυξελλών μένει να συμφωνηθούν.

ΣΧΕΤΙΚΑ