Ποια είναι η αλήθεια για την παγκόσμια οικονομία
Όσο περνά ο καιρός, τόσο αυξάνονται οι φόβοι για ύφεση, ειδικά στις Ηνωμένες Πολιτείες. Άλλωστε οι μνήμες από την προηγούμενη φορά είναι ιδιαιτέρως άσχημες: Την προηγούμενη φορά που η Αμερική έπεσε σε ύφεση ήταν το 2008 όταν ήταν σε εξέλιξη η χρηματοπιστωτική κρίση. Εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν τις δουλειές τους, το ΑΕΠ βούλιαξε και πολλές εταιρείες έβαλαν λουκέτο.
Όμως, δεν είναι όλες οι υφέσεις ίδιες. Κάποιες φορές η οικονομία αναπτύσσεται κανονικά έως ότου πέσει ξαφνικά σε ύφεση. Για να είμαστε ειλικρινείς, κάποιοι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι βρισκόμαστε ήδη σε ύφεση και ο κόσμος δεν το αντιλαμβάνεται καν. «Με τα δικά μας συστήματα μέτρησης, ο πλανήτης βρίσκεται ήδη σε ύφεση», τόνισε στο CNN o Αλέσιο ντε Λόνγκις, διαχειριστής κεφαλαίων της Invesco, εξηγώντας ότι όσο πλησιάζουμε στο 2020, η ανάπτυξη επιβραδύνεται και μάλιστα με συγχρονισμένο τρόπο.
Η παγκόσμια οικονομία έχει αναπτυχθεί με ρυθμό που πλησιάζει το 3%. Το 2018, η αύξηση του ΑΕΠ κυμάνθηκε στο 3,04%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας. Πριν από μερικές εβδομάδες, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προέβλεψε ότι η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί φέτος κατά 3%. Όμως, αυτό το νούμερο αφορά σε προβλέψεις και, σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, το τελικό αποτέλεσμα θα είναι χαμηλότερο, πράγμα που σημαίνει ότι η ανάπτυξη ήδη επιβραδύνεται.
Ένας βασικός παράγοντας που επιβαρύνει την αμερικανική, αλλά και την παγκόσμια οικονομία, είναι ο εμπορικός πόλεμος, ο οποίος το τελευταίο διάστημα βαραίνει αρνητικά στον μεταποιητικό τομέα στις ΗΠΑ, αλλά ταυτόχρονα επεκτείνεται και σε άλλες οικονομίες.
Οι υψηλές καταναλωτικές δαπάνες έχουν βοηθήσει την αμερικανική οικονομία να μένει στις ράγες, όμως η ανάπτυξη επιβραδύνεται και εκεί. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, οι ανησυχίες για τους εμπορικούς πολέμους έπληξαν την καταναλωτική εμπιστοσύνη, η οποία θα μπορούσε σε βάθος χρόνου να επιφέρει σημαντικό πλήγμα και στις καταναλωτικές δαπάνες.
Όσον αφορά στην αμερικανική οικονομία, ενδεχόμενη μείωση της παγκόσμιας ανάπτυξης θα σημάνει ασθενικούς ρυθμούς ανάπτυξης και πιθανότατα δε θα οδηγήσει σε απώλεια εκατομμυρίων θέσεων εργασίας, όπως έγινε κατά την οικονομική κρίση πριν από μία δεκαετία.
Ειδικοί υποστηρίζουν ότι ενδεχόμενη ύφεση δε θα έχει σχέση με το 2008, όταν η Αμερική αντιμετώπισε μία αποκαλούμενη τεχνική ύφεση με δύο συνεχόμενα τρίμηνα αρνητικής ανάπτυξης.
Αντιθέτως, τα πράγματα στην Ευρώπη δείχνουν πιο σκούρα και οι πιθανότητες για ύφεση είναι πολύ αυξημένες σε σχέση με τις ΗΠΑ. Μάλιστα, οι ειδικοί ανησυχούν περισσότερο για τις Ευρωπαϊκές οικονομίες, οι οποίες βασίζονται κυρίως στις εξαγωγές. Ήδη η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομική δύναμη της ευρωζώνης, η Ιταλία, βρισκόταν σε τεχνική ύφεση το δεύτερο μισό του 2018, ενώ η μεγαλύτερη οικονομική δύναμη της ευρωζώνης, η Γερμανία, βρίσκεται διαρκώς αντιμέτωπη με όλο και χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης.