Αλλάζουν σελίδα οι ελληνικές τράπεζες;
Φαίνεται πως ναι. Ή για είμαστε ακριβείς είμαστε πιο κοντά από ποτέ στο να αλλάξουν σελίδα. Το σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδος για την δραστική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων μπορεί να αποτελέσει σημείο καμπής για το τραπεζικό σύστημα και ευρύτερα για τη χώρα.
Οι επιτελείς της Τράπεζας της Ελλάδος εργάζονταν συστηματικά και αθόρυβα για περισσότερο από τέσσερις μήνες πάνω στο φιλόδοξο αυτό σχέδιο, σχέδιο που αν υλοποιηθεί θα πετύχει αυτό που δεν πέτυχαν τρεις ανακεφαλαιοποιήσεις: να επαναφέρει τις τράπεζες σε μια ξεχασμένη, μετά από δέκα χρόνια κρίσης, κανονικότητα.
Το σχέδιο της ΤτΕ δίνει τη δυνατότητα στις τράπεζες να πετύχουν πολύ πιο γρήγορα τους στόχους μείωσης των κόκκινων δανείων εξαλείφοντας το μέγα αυτό πρόβλημα: την μεγαλύτερη εστία αβεβαιότητας και ανησυχίας που καθηλώνει τις τράπεζες και έχει διαλύσει τις χρηματιστηριακές αξίες. Το σχέδιο έχει επίπτωση στην κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών, δεν πρόκειται για δωρεάν γεύμα, ωστόσο οι απώλειες αυτές είναι απολύτως διαχειρίσιμες και δεν οδηγούν σε απομείωση των παλαιών μετόχων. Όλα αυτά αποτελούν μια πολύ ισχυρή βάση για ένα νέο ξεκίνημα και την ενεργοποίηση ενός ενάρετου κύκλου για τις τράπεζες. Οι τράπεζες θα μπορέσουν να διευρύνουν την κεφαλαιακή τους βάση, να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη, να αντλήσουν ρευστότητα, να δώσουν νέα δάνεια, να έχουν νέα έσοδα. Αρκεί βέβαια και η χώρα να ακολουθήσει το σωστό μονοπάτι.
Το σχέδιο της ΤτΕ μένει να εγκριθεί από τις ευρωπαϊκές αρχές ωστόσο φαίνεται ότι η ΤτΕ δεν βαδίζει στα τυφλά. Παράλληλα πετυχαίνει κάτι που δεν έχουμε συνηθίσει στη χώρα: ελληνικές λύσεις σε ελληνικά προβλήματα και μάλιστα ιδιαίτερα αποδοτικές. Ασφαλώς το σχέδιο της ΤτΕ δεν αποτελεί πανάκεια, ούτε οδηγεί σε εξασφαλισμένα αποτελέσματα. Ωστόσο για πρώτη φορά από το ξέσπασμα της κρίσης δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την οριστική λύση του τραπεζικού προβλήματος. Και σίγουρα όλα αυτά αιφνιδιάζουν τους επενδυτές που είχαν βρει τα τελευταία χρόνια μια εύκολη συνταγή για μεγάλα χρηματιστηριακά κέρδη: να σορτάρουν, δηλαδή να πραγματοποιούν «ανοιχτές» πωλήσεις μετοχών ελληνικών τραπεζών.