Μια καθαρή έξοδος χωρίς μια θετική είδηση
Η καθαρή έξοδος από τα μνημόνια αποτέλεσε κεντρική κυβερνητική επιλογή για την οποία η κυβέρνηση δεν δέχθηκε την παραμικρή συζήτηση. Στους προβληματισμούς του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος για το γενικότερο περιβάλλον, την εύθραυστη κατάσταση της χώρας και τους κινδύνους μιας τέτοιας επιλογής, η κυβέρνηση λίγο πολύ τον κατηγόρησε για... υπονόμευση.
Η κυβέρνηση επέμεινε και πέτυχε την καθαρή έξοδο από τα μνημόνια ωστόσο το πραγματικά κρίσιμο, η έξοδος στις αγορές, παραμένει όνειρο θερινής νυκτός. Είναι λιγάκι κωμικό να επιλέγεις μια καθαρή έξοδο και αμέσως μετά να διαπιστώνεις ότι δεν μπορείς να έχεις πρόσβαση στις αγορές.
Και αλήθεια, πώς φαντάζονταν οι κυβερνητικοί την καθαρή έξοδο στις αγορές μιας χώρας με τις τράπεζες σε capital controls και την πιστοληπτική της αξιολόγηση τέσσερις βαθμίδες χαμηλότερα από το επίπεδο του να θεωρείται investment grade, δηλαδή να μπορεί κάποιος να κάνει επενδύσεις;
Δεν ανησύχησε κανείς στην κυβέρνηση ότι η κατάσταση στην Ιταλία μπορεί να επιδεινώσει πολύ τις συνθήκες και για την Ελλάδα; Δεν ανησύχησε κανείς στην κυβέρνηση για την κατάσταση των τραπεζών και τις πιέσεις της ΕΚΤ για ταχύτερη μείωση των «κόκκινων» δανείων; Δεν ανησύχησε κανείς στην κυβέρνηση για τον κίνδυνο η Ευρώπη και η παγκόσμια οικονομία να εξασθενίσουν μετά από τόσα χρόνια ισχυρής ανάπτυξης (συγκυρία που σπαταλήσαμε με το φιάσκο του 2015); Είναι βέβαιο ότι κάποιες υπεύθυνες φωνές προσπάθησαν αλλά δεν ακούστηκαν: οι εκλογές είναι το μόνο που απασχολούν.
Η κυβέρνηση δεν μπόρεσε να πανηγυρίσει ούτε μια ημέρα καθώς η τραγωδία στο Μάτι με την εκατόμβη νεκρών ακύρωσε τις εορταστικές φιέστες. Και από τότε ούτε μια θετική είδηση, πουθενά. Ένας φόβος μόνο για το τι θα ακολουθήσει το 2019 στη χώρα όπου η «στρατηγική» έχει διάρκεια 24 ωρών και οι κεντρικές επιλογές στοχεύουν μόνο στο τι θα γράψουν οι εφημερίδες και θα ειπωθούν στα τηλεοπτικά κανάλια σήμερα.