Μια ιστορία σκληρού νεοφιλελευθερισμού
Κάποτε υπήρχε μια χώρα όπου όλα τα παιδιά έκαναν, μεταξύ άλλων μαθημάτων, αγγλικά από τις πρώτες τάξεις του δημοτικού σχολείου. Ωστόσο κάτι δεν πήγαινε καλά καθώς παρά το γεγονός ότι παρακολουθούσαν αρκετές ώρες διδασκαλίας αγγλικών κάθε εβδομάδα, η συντριπτική πλειοψηφία των μαθητών δεν μάθαιναν αγγλικά στο σχολείο τους,
Έτσι, στην χώρα αυτή, δεν υπήρχε οικογένεια που να μην στέλνει τα παιδιά της σε έναν άλλο χώρο, ονομάζονταν φροντιστήριο, όπου εκεί άλλοι καθηγητές σε άλλες ώρες μάθαιναν στα παιδιά αγγλικά. Εν τέλει οι γονείς πλήρωναν και για τη λειτουργία των σχολείων, μέσω των φόρων, πλήρωναν και για το φροντιστήριο ενώ τα κακόμοιρα παιδιά ήταν αναγκασμένα να παρακολουθούν τις διπλάσιες ώρες αγγλικών.
Μια ημέρα εμφανίστηκε μια κάπως απαιτητική μαμά η οποία έκανε μια απλή σκέψη: αφού τα παιδιά δεν μαθαίνουν αγγλικά στο σχολείο ας καταργήσουμε την ώρα των αγγλικών και στη θέση τους τα παιδιά να παίζουν ποδόσφαιρο, κρυφτό και άλλα παιχνίδια για να περνάνε όμορφα. Οι καθηγητές αγγλικών, συνέχισε την σκέψη της, θα σταματήσουν να δουλεύουν και τα λεφτά που θα εξοικονομηθούν από τον προϋπολογισμό θα δοθούν σε κάθε μαθητή ως βοήθημα ώστε να πληρώνουν λιγότερα χρήματα οι γονείς στα φροντιστήρια. Και όσοι δεν μπορούν να πληρώνουν φροντιστήρια, ρώτησαν κάποιοι; Μπορεί το κράτος, απάντησε, να αναλάβει το σύνολο του κόστους για τις πιο αδύναμες οικονομικά οικογένειες.
Έτσι και τα παιδιά θα μάθουν αγγλικά, και οι γονείς θα πληρώνουν λιγότερα χρήματα και τα παιδιά θα έχουν πιο πολύ χρόνο για παιχνίδι, τόνισε ενθουσιασμένη.
«Και οι καθηγητές που θα απολυθούν»; ρώτησαν κάποιοι άλλοι. Όλοι όσοι κάνουν καλά τη δουλειά τους, αμέσως θα βρουν δουλειά σε φροντιστήρια αλλά όσοι δεν μπορούν ή δεν θέλουν να διδάσκουν αγγλικά θα πρέπει να βρουν κάτι άλλο να κάνουν στη ζωή τους, απάντησε ήρεμα.
Κάπου εδώ η ιστορία τελείωσε απότομα. Οι γονείς έδιωξαν την απαιτητική μαμά ως ακραία νεοφιλελεύθερη, και συνέχισαν ικανοποιημένοι να στέλνουν τα παιδιά τους τα πρωινά στο σχολείο όπου δεν μάθαιναν αγγλικά, και το απόγευμα στο φροντιστήριο για να ξανακάνουν αγγλικά και να μάθουν τη γλώσσα.