Τα κινεζικά ομόλογα κρύβουν μεγάλα κέρδη

NEWSROOM
Κίνα
Φωτό: Shutterstock

Οι προοπτικές περαιτέρω ανοίγματος της κινεζικής αγοράς ομολόγων είναι σημαντικές και θα επιφέρουν σημαντικά οφέλη στη χώρα και τον κόσμο, δήλωσαν στελέχη του ΔΝΤ και αξιωματούχοι.

«Το πιθανότερο είναι ότι την επόμενη δεκαετία θα δούμε την αγορά ομολόγων να γίνεται πιο σημαντική ως μέρος του συνολικού παγκόσμιου συστήματος», δήλωσε ο 'Αλφρεντ Σίπκε, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για την Κίνα.

Η κινεζική αγορά ομολόγων είναι ήδη η τρίτη μεγαλύτερη στον κόσμο, είπε ο Σίπκε, ένας από τους συγγραφείς του βιβλίου «Το μέλλον της κινεζικής αγοράς ομολόγων» που δημοσιεύθηκε από το ΔΝΤ, σε συνέδριο του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών (Center for Strategic and International Studies, CSIS). Όπως είπε, η χρηματοδότηση μέσω των ομολόγων παίζει μικρό μόνο ρόλο στον τραπεζοκεντρικό χρηματοπιστωτικό τομέα (της Κίνας), υποδηλώνοντας μεγάλες προοπτικές για τη μελλοντική ανάπτυξή της.

Ο Μαρκ Σόμπελ, υψηλόβαθμος σύμβουλος στην έδρα πολιτικής οικονομίας Σάιμον του CSIS, είπε ότι μία υγιής αγορά ομολόγων θα δημιουργήσει «πιέσεις» για ένα πιο αποτελεσματικό κινεζικό τραπεζικό σύστημα. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το μέλλον της κινεζικής αγοράς ομολόγων είναι «εξαιρετικά σημαντικό» για το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Ο Σίπκε σημείωσε ότι η ένταξη του ρενμίνμπι (γιουάν) στο καλάθι των Ειδικών Τραβηκτικών Δικαιωμάτων τον Νοέμβριο του 2016 συνδέθηκε με τη λειτουργική βελτίωση της κινεζικής αγοράς ομολόγων, η οποία προκάλεσε μεγάλη αύξηση του παγκόσμιου επενδυτικού ενδιαφέροντος. Τόνισε, επίσης, την απόφαση του Bloomberg να εντάξει τα κινεζικά ομόλογα με νόμισμα αναφοράς το ρενμίνμπι στον παγκόσμιο δείκτη ομολόγων Bloomberg Barclays από τις 29 Απριλίου 2019, κάτι που εκτιμά ότι θα οδηγήσει σε πρόσθετες εισροές κεφαλαίων.

Ο Tσανγκγιόνγκ Ρι, διευθυντής στη διεύθυνση Ασίας - Ειρηνικού του ΔΝΤ, σημείωσε στην ομιλία του στην εκδήλωση ότι η ένταξη αυτή είναι «σημαντικό ορόσημο» για την χρηματοοικονομική ενσωμάτωση της Κίνας στην παγκόσμια οικονομία. «Το βήμα αυτό αντανακλά τη σημασία των (κινεζικών) ομολόγων για τα διεθνή χαρτοφυλάκια και πιθανότατα θα ενθαρρύνει περισσότερες αγορές των τίτλων αυτών στο μέλλον», πρόσθεσε.

Για το μέλλον, οι συγγραφείς του βιβλίου πιστεύουν ότι μία προσεκτική αλληλουχία μεταρρυθμίσεων μπορεί να συμβάλει στην ελαχιστοποίηση των κινδύνων και να προωθήσει μία υγιή ανάπτυξη της κινεζικής αγοράς ομολόγων. Η ομάδα συνιστά στην Κίνα, μεταξύ άλλων, να ενισχύει τις δυνατότητες των εποπτικών Αρχών του χρηματοπιστωτικού τομέα, να αυξήσει τη συμμετοχή των ξένων επενδυτών και να βελτιώσει την επικοινωνία, για να αναπτύξει περαιτέρω την αγορά ομολόγων της, δήλωσε ένας άλλος συγγραφέας του βιβλίου, ο Ντινγκ Ντινγκ. Πολύ σημαντικό είναι, πρόσθεσε, ότι η κινεζική ηγεσία είναι αποφασισμένη να ανοίξει περαιτέρω και να αναπτύξει την κεφαλαιαγορά της, συμπεριλαμβανομένης της αγοράς ομολόγων.

ΣΧΕΤΙΚΑ