Ρωσία κατά fake news

NEWSROOM
Ρωσία κατά fake news
Φώτο: Shutterstock

Το ρωσικό κοινοβούλιο ενέκρινε νομοσχέδιο, το οποίο προβλέπει την επιβολή προστίμων σε άτομα που διασπείρουν ψευδείς ειδήσεις (fake news) στο διαδίκτυο, παρά τις επικρίσεις που έχουν διατυπωθεί για το νομοσχέδιο αυτό από θεσμικούς παράγοντες οι οποίοι θεωρούν ότι η ψήφιση του ανοίγει τον δρόμο για άμεση λογοκρισία εκ μέρους του κράτους σε όσους διαφωνούν.

Το νομοσχέδιο, το οποίο θα πρέπει τώρα να εγκριθεί από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν για να γίνει νόμος, εγκρίθηκε σήμερα από το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας (άνω Βουλή), λίγες μέρες αφότου χιλιάδες Ρώσοι πραγματοποίησαν διαδηλώσεις στην Μόσχα και άλλες ρωσικές πόλεις, διαμαρτυρόμενοι για την επιβολή αυστηρών περιορισμών στο διαδίκτυο, θεωρώντας τους νέα μορφή λογοκρισίας.

Παράλληλα το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας ενέκρινε νομοσχέδιο βάσει του οποίου απαγορεύεται η προσβολή του κράτους, των αρχών, των κρατικών συμβόλων και του συντάγματος, δίνοντας το δικαίωμα στην ρωσική εποπτική αρχή τηλεπικοινωνιών, Roskomnadzor, να μπλοκάρει ιστοσελίδες που αναρτούν προσβλητικά δημοσιεύματα, όπως και να επιβάλλει ανάλογα πρόστιμα.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ δεν θεωρεί ότι το νομοσχέδιο περί διάδοσης ψευδών ειδήσεων συνιστά λογοκρισία. Κατά την άποψη του το νομοσχέδιο είναι «αρκετά μελετημένο». Παράλληλα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε ότι οι ψευδείς ειδήσεις αντιμετωπίζονται με αυστηρότητα σε άλλες χώρες και πρέπει αναλόγως να αντιμετωπισθούν και στην Ρωσία, ενώ υπογράμμισε ότι οι φόβοι για τις επιπτώσεις από την εφαρμογή του νόμου είναι αβάσιμοι. Ο Πεσκόφ παρότρυνε τους δημοσιογράφους να μη βιάζονται και να περιμένουν να φθάσει το νομοσχέδιο στο Κρεμλίνο.

Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που βρίσκεται υπό την αιγίδα του Ρώσου προέδρου, είχε ζητήσει από τους Ρώσους βουλευτές να απορρίψουν το νομοσχέδιο, υποστηρίζοντας ότι «δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την αυθαίρετη δίωξη πολιτών και οργανισμών». Η Κρατική Δούμα είχε εγκρίνει το νομοσχέδιο στις 7 Μαρτίου, ενώ σήμερα το ενέκρινε του Συμβούλιο της Ομοσπονδίας (άνω βουλή)

Το νομοσχέδιο προβλέπει την επιβολή προστίμων σε πολίτες και νομικά πρόσωπα για την διάδοση ψευδών ειδήσεων, που αρχίζουν από τα 30.000 ρούβλια (400 ευρώ) και φθάνουν το 1,5 εκατομμύριο ρούβλια (20.000 ευρώ), όπως και το μπλοκάρισμα της συγκεκριμένης ιστοσελίδας όταν καθυστερεί να αποσύρει το επίμαχο δημοσίευμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ