Απέρριψαν οι Βρετανοί τη συμφωνία για το Brexit
Νέα ήττα υπέστη η Τερέζα Μέι στο βρετανικό Κοινοβούλιο καθώς οι βουλευτές καταψήφισαν το τελικό σχέδιο που κατατέθηκε, πετώντας ουσιαστικά το ταξίδι της βρετανίδας πρωθυπουργού στο Στρασβούργο, στον κάλαθο των αχρήστων.
Μπορεί η Τερέζα Μέι να ταξίδεψε εσπευσμένα στο Στρασβούργο για να συναντηθεί με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, όμως οι αλλαγές που συμφωνήθηκαν τελευταία στιγμή δεν ήταν αρκετές για να κάμψουν την άποψη 391 βρετανών βουλευτών που απέρριψαν την συμφωνία.
Με τον χρόνο να πιέζει ασφυκτικά πλέον την Βρετανία καθώς απομένουν λιγότερες από τρεις εβδομάδες για να γίνει το Brexit πραγματικότητα, την Τετάρτη και την Πέμπτη αναμένεται να υπάρξουν άλλες δυο προτάσεις για το αν θα πρέπει να αποχωρήσει η Βρετανία χωρίς συμφωνία ή αν θα παραταθούν οι διαπραγματεύσεις.
Οι αλλαγές στο τελικό σχέδιο συμφωνίας, με βάση τις οποίες η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι ήλπιζε να δελεάσει την πλειοψηφία των Βρετανών βουλευτών να υπερψηφίσουν την συντεταγμένη αποχώρηση της χώρας τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αφορούν:
- Ένα κοινό νομικά δεσμευτικά και για τις δύο πλευρές (ΕΕ - ΗΒ) εργαλείο, με βάση το οποίο το Λονδίνο θα μπορούσε να ξεκινήσει επίσημη νομική διαμάχη με την ΕΕ εάν η τελευταία προσπαθήσει να διατηρήσει το ΗΒ εντός του μηχανισμού της "δικλείδας ασφαλείας" για τη Βόρεια Ιρλανδία εις το διηνεκές.
- Μια κοινή δήλωση Ην. Βασιλείου και ΕΕ σχετικά με την μελλοντική τους σχέση, η οποία περιέχει τη δέσμευση για εξεύρεση λύσης ώστε η δικλείδα ασφαλείας για τη Β. Ιρλανδία να έχει αντικατασταθεί από άλλου τύπου ρυθμίσεις έως τον Δεκέμβριο του 2020, οπότε να μην χρειαστεί να τεθεί ποτέ σε λειτουργία.
- Μία μονομερή πολιτική διακήρυξη από πλευράς του ΗΒ, στην οποία η βρετανική κυβέρνηση θα δηλώνει ότι τίποτε δεν την εμποδίζει να καταργήσει μονομερώς τη "δικλείδα ασφαλείας" για τη Β. Ιρλανδία και να αποχωρήσει από αυτήν εάν οι διαπραγματεύσεις για τη μελλοντική σχέση με την ΕΕ καταρρεύσουν και στον ορίζοντα δεν διαφαίνεται πιθανότητα επίτευξης συμφωνίας.
Σκληρό χτύπημα στην προσπάθεια της πρωθυπουργού Μέι έδωσε η νομική γνωμοδότηση του Γενικού Εισαγγελέα Αγγλίας και Ουαλίας Τζέφρι Κοξ, ο οποίος τόνισε ότι, ακόμη και με βάση τις προσθήκες στη συμφωνία, ο νομικός κίνδυνος το ΗΒ να εγκλωβιστεί στη "δικλείδα ασφαλείας" για τη Βόρεια Ιρλανδία μετά το Brexit παραμένει ουσιαστικά ο ίδιος.
Ο συμβιβασμός, προβλέπει ότι το Λονδίνο θα έχει τη δυνατότητα να τερματίσει την εφαρμογή του λεγόμενου backstop, του μηχανισμού ασφαλείας, με σκοπό την αποτροπή των σκληρών συνόρων με την Ιρλανδία, σε περίπτωση που τεθεί σε ισχύ, εάν οι διαπραγματεύσεις για τη μελλοντική σχέση δεν ευοδωθούν.