Κόστος τρισεκατομμυρίων από τη μόλυνση του πλανήτη

Φώτο: Shutterstock

Στην Ινδία βρίσκονται οι επτά από τις δέκα πιο μολυσμένες πόλεις του πλανήτη, σύμφωνα με νέα έκθεση, από την οποία προκύπτει βελτίωση στην κατάσταση των Κινεζικών πόλεων, που μέχρι πρόσφατα ήταν οι πιο μολυσμένες του πλανήτη.

Το Γκουρουγκράμ, ένα προάστιο της πρωτεύουσας της Ινδίας, του Νέου Δελχί, είναι η πιο μολυσμένη πόλη του κόσμου, σύμφωνα με την Greenpeace και την AirVisual, καθώς όπως προκύπτει από μέτρηση, ο δείκτης ποιότητας του αέρα διαμορφώθηκε το 2018 στο 135,8 – ποσό σχεδόν τριπλάσιο από τα επίπεδα μόλυνσης τα οποία η Αμερικανική Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος θεωρεί ασφαλή. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια δύο μηνών πέρυσι, ο εν λόγω δείκτης στο Γκουρουγκράμ ξεπερνούσε το 200.

Σύμφωνα με την έκθεση, η μόλυνση του περιβάλλοντος θα προκαλέσει περίπου 7 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως, ενώ οι οικονομικές συνέπειες θα είναι τεράστιες.

«Η μόλυνση του περιβάλλοντος κλέβει τις περιουσίες και το μέλλον μας», δήλωσε ο Γιεμπ Σάνο, εκτελεστικός διευθυντής της Greenpeace στη Νοτιοανατολική Ασία, προσθέτοντας ότι «πέραν των απωλειών σε ανθρώπινες ζωές, το κόστος σε ολόκληρο τον κόσμο αγγίζει τα 225 δισ. δολάρια παγκοσμίως εξ αιτίας των απωλειών σε θέσεις εργασίας και άλλων συνεπειών. Ταυτόχρονα, το ιατρικό κόστος μετράται σε τρισεκατομμύρια. Η καταστροφή του περιβάλλοντος έχει τεράστιο αντίκτυπο στην υγεία, αλλά και στο πορτοφόλι μας».

Το πρόβλημα είναι ακόμη πιο οξύ στη Νότια Ασία. Οι 18 από τις 20 πιο μολυσμένες πόλεις του πλανήτη βρίσκονται στην Ινδία, το Πακιστάν ή το Μπαγκλαντές, συμπεριλαμβανομένων των πιο πυκνοκατοικημένων πόλεων του πλανήτη, όπως η Λαχώρη, το Δελχί και η Ντάκα, που καταλαμβάνουν τη 10η, 11η και 17η θέση αντιστοίχως, στη λίστα με τις πιο μολυσμένες πόλεις του πλανήτη.

Όπως σημειώνει το CNN, παρά το γεγονός ότι οι χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας, μαζί με την Κίνα, βρίσκονται στη χειρότερη κατάσταση, το πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης είναι παγκόσμιο θέμα.

Τα θετικά σημεία της έκθεσης είναι η βελτίωση της κατάστασης στην Κίνα, που κάποτε ήταν η πιο μολυσμένη περιοχή του πλανήτη. Εκεί η μόλυνση στις πόλεις υποχώρησε πέρυσι κατά 12% σε σχέση με το 2017, ενώ το Πεκίνο βγήκε για πρώτη φορά εκτός της λίστας των 100 πιο μολυσμένων πόλεων στον κόσμο.

ΣΧΕΤΙΚΑ