Σε ρωσικό «πλυντήριο» μπλέκουν τον Κάρολο
Τριγμούς στη βασιλική οικογένεια της Βρετανίας προκαλεί αποκλειστικό δημοσίευμα της εφημερίδας Guardian, η οποία αποκαλύπτει οτι μια φιλανθρωπική οργάνωση που βρίσκεται υπό την εποπτεία του Πρίγκηπα Καρόλου έλαβε δωρεές από μια εταιρεία offshore, η οποία χρησίμευε για να διοχετεύει τεράστια ποσά από τη Ρωσία σε ένα σχήμα που ερευνάται από τις δικαστικές αρχές.
Τα χρήματα που πέρναγαν μέσω του δικτύου συνδέονται με μερικές από τις πιο γνωστές απάτες που έχουν γίνει υπό την προεδρία του Βλάντιμιρ Πούτιν.
Συνολικά εκτιμάται οτι διακινήθηκαν περί τα 4,6 δις. δολάρια από το ρωσικό δίκτυο των 70 εταιρειών offshore με λογαριασμούς στη Λιθουανία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.
Οι λεπτομέρειες της υπόθεσης έγιναν γνωστές όταν αποκαλύφθηκε μια τραπεζική συναλλαγή ύψους 1,3 εκατ. δολαρίων που ανακάλυψε το Organized Crime and Corruption Reporting Project και η Λιθουανική ιστοσελίδα, 15min.it.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian και άλλα διεθνή μέσα ενημέρωσης, πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες διαρροές πληροφοριών από τράπεζες.
Βέβαια, η βρετανική εφημερίδα επισημαίνει οτι δεν υπάρχουν στοιχεία πως οι τελικοί αποδέκτες των κεφαλαίων, ανάμεσά τους και η φιλανθρωπική οργάνωση του Καρόλου, είχαν γνώση της αρχικής πηγής των χρημάτων, τα οποία έφτασαν «καμουφλαρισμένα».
Tα έγγραφα δείχνουν οτι νόμιμα και παράνομα χρήματα ανακατεύθηκαν με τρόπο ώστε να κρύβεται η αρχική πηγή και να περάσουν στους διεθνές τραπεζικό σύστημα. Στη συνέχεια, τα χρήματα χρησιμοποιούνταν για να αγοράζονται ακριβά τζετ, θαλαμηγοί, πολυτελή ακίνητα, διακοπές, ακριβά εισιτήρια σε αγώνες ποδοσφαίρου και δίδακτρα ακριβών ιδιωτικών σχολείων.
Η διαρροή επικεντρώνεται στην Troika Dialog, μια μεγάλη ρωσική επενδυτική τράπεζα, που πλέον έχει συγχωνευθεί με τη μεγαλύτερη εμπορική τράπεζα της χώρας. Υπάρχουν emails που δείχνουν πώς κάποια ανώτερα στελέχη της Troika έστελναν διαρκώς χρήματα μέσω του συγκεκριμένου δικτύου στο εξωτερικό για οκτώ χρόνια, ξεκινώντας από το 2004.
Το αφεντικό της Troika τότε ήταν ο Ρούμπεν Βάρντανιαν (Ruben Vardanyan), ένας Αρμένης οικονομολόγος με στενές σχέσεις με τον Πούτιν, με πολλούς διάσημους ανά τον κόσμο, αλλά και με μέλη της Βασιλικής οικογένειας της Βρετανίας. Πριν από δυο χρόνια βρισκόταν στην 99η θέση του περιοδικού Forbes στη λίστα με τους πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη.
Σύμφωνα με την Guardian, το 2009, το 2010 και το 2011 έγιναν τρεις μεταφορές χρημάτων από τον Vardanyan συνολικής αξίας 200.000 δολαρίων προς τη φιλανθρωπική οργάνωση του Πρίγκηπα Κάρολου. Τα χρήματα προήλθαν από την εταιρεία Quantus Division με έδρα στις βρετανικές Παρθένες Νήσους, περνώντας από σειρά άλλων εταιρειών.
Η βρετανική εφημερίδα ωστόσο δε διευκρινίζει αν ο Κάρολος γνώριζε την προέλευση των χρημάτων όταν έκανε τις συγκεντρώσεις για να μαζέψει χρήματα για τη φιλανθρωπική οργάνωση του.
Οι αποκαλύψεις για μεγάλο σκάνδαλο ξεπλύματος χρήματος ρωσικών κεφαλαίων από εγκληματικές δραστηριότητες, στο οποίο εμπλέκονται πιστωτικά ιδρύματα χωρών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, προκαλούν σήμερα ισχυρή πίεση σε μετοχές ευρωπαϊκών τραπεζών, όπως αναφέρει το "Bloomberg".
Έρευνες για την υπόθεση βρίσκονται σε εξέλιξη στις χώρες της Βαλτικής, στις σκανδιναβικές χώρες, στην Αυστρία, στη Βρετανία, αλλά και στις ΗΠΑ και ενδεχομένως να περάσουν αρκετοί μήνες πριν αποκαλυφθεί στην πλήρη έκτασή της.
Η Raiffeisen Bank βλέπει τη μετοχή της να κάνει βουτιά έως και 11%, καθώς το Hermitage Fund του Bill Browder κατήγγειλε στις αυστριακές εισαγγελικές αρχές ότι η τράπεζα βοήθησε στο ξέπλυμα ρωσικών κεφαλαίων από εγκληματικές δραστηριότητες. Σημαντική πτώση και για τις μετοχές των ολλανδικών τραπεζών, εν μέσω πληροφοριών ότι το πλυντήριο της Troika χρησιμοποίησε τις τρεις μεγαλύτερες για να μεταφέρει ρευστό εκτός Ρωσίας.