Κροατία: Συνέδριο για την προστασία της Αδριατικής

NEWSROOM
Αδριατική θάλασσα
Φωτό: Shutterstock

Η προστασία της Αδριατικής και η βιώσιμη διαχείριση των αστικών αποβλήτων στις παράκτιες πόλεις της Κροατίας, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, του Μαυροβουνίου και της Αλβανίας, βρίσκεται στο επίκεντρο των εργασιών του διήμερου διεθνούς συνεδρίου, που διεξάγεται στις 26 και 27 Φεβρουαρίου στο Ντουμπρόβνικ.

Το πρόβλημα της ρύπανσης από αστικά απόβλητα έχει λάβει παγκόσμιες διαστάσεις και όπως δήλωσε ο επικεφαλής της εταιρείας Tehnix που διοργάνωσε τη διάσκεψη, Τζούρο Χόρβατ (Djuro Horvat), «πρέπει να λύσουμε αυτό το πρόβλημα χρησιμοποιώντας τη γνώση και την τεχνολογία και όχι τις συγκρούσεις. Η Tehnix κατέχει ηγετική θέση στην προστασία του περιβάλλοντος με συμβάσεις ανά τον κόσμο και χαίρομαι που διοργανώσαμε ένα τέτοιο συνέδριο στο Ντουμπρόβνικ».

Ο Τονίνο Πίκουλα (Tonino Picula), μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, επισήμανε πως «το πλαστικό, υλικό ηλικίας μόλις 150 ετών, συνδέθηκε αρχικά με την ανάπτυξη και με την πάροδο του χρόνου αποκάλυψε τη σκοτεινή του πλευρά, θέτοντας σε κίνδυνο την περιβαλλοντική ισορροπία. Οκτώ εκατομμύρια τόνοι πλαστικού καταλήγουν στις θάλασσες και τους ωκεανούς ετησίως και το 40% του πλαστικού δεν ανακυκλώνεται».

«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει εγκρίνει αρκετές οδηγίες, ώστε τα κράτη -μέλη να ανακυκλώσουν το 90% των πλαστικών μέχρι το 2050. Αυτό αποτελεί επίσης ενθάρρυνση για τις χώρες που συνορεύουν με την Ε.Ε. Η Κροατία συνορεύει με τρεις υποψήφιες για ένταξη χώρες στην ΕΕ, και αυτή η διάσκεψη θα παράσχει ένα περιφερειακό πλαίσιο στις προσπάθειές μας να ενθαρρύνουμε τους γείτονές μας να αντιμετωπίζουν τα πλαστικά απορρίμματα πιο υπεύθυνα» υπογράμμισε.

Το συνέδριο συγκέντρωσε εκπροσώπους του κροατικού κοινοβουλίου και της κυβέρνησης, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, των παράκτιων πόλεων, των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας, των τραπεζών, των επιχειρήσεων, των αλιέων και των εμπειρογνωμόνων για την προστασία του περιβάλλοντος. Στη διάρκεια των εργασιών του αναμένεται οι συμμετέχοντες να καταλήξουν σε μία κοινή πρόταση για τον βέλτιστο και οικονομικότερο τρόπο προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Το συνέδριο πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Προέδρου της Κροατίας, Κολίντα Γκράμπαρ Κιτάροβιτς (Kolinda Grabar-Kitarović).

ΣΧΕΤΙΚΑ