«Πουλάει» φθηνά δάνεια ο Ερντογάν στους ψηφοφόρους

Φώτο: Associated Press

Τα «φθηνά δάνεια» έριξε στη μάχη της προεκλογικής εκστρατείας η τουρκική κυβέρνηση, πιέζοντας τις τράπεζες να αναλάβουν μεγαλύτερο ρίσκο σε μία οικονομία, η οποία βρίσκεται στα πρόθυρα της ύφεσης.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πιέζει τις κρατικές τράπεζες να αυξήσουν το φθηνό δανεισμό σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται από τη γεωργία έως το ποδόσφαιρο, αλλά και να βοηθήσει τους καταναλωτές να πληρώσουν τις πιστωτικές τους κάρτες με επιτόκια χαμηλότερα από τα επίπεδα της αγοράς και στεγαστικά δάνεια.

Η κυβέρνηση ελπίζει ότι αυτό θα υποχρεώσει και τις άλλες τράπεζες να κάνουν το ίδιο, παρότι υποχρεώθηκαν να καταγράψουν ζημίες δισεκατομμυρίων στους προϋπολογισμούς τους μετά από αιτήματα για αναδιαρθρώσεις χρεών και συσσώρευση κόκκινων δανείων.

Αναλυτές προειδοποιούν ότι η «κυβέρνηση δε δείχνει να κατανοεί τους κινδύνους», με τον Τζούλιαν Ρίμερ της Investec Plc στο Λονδίνο να τονίζει ότι «κρύβουν το πρόβλημα των κόκκινων δανείων και των υπερχρεωμένων πιστωτικών καρτών κάτω από το χαλί», λέγοντας όμως ότι «δεν πρόκειται για ένα μαγικό χαλί που θα πετάξει μακριά και τα πάρει μαζί του τα χρέη».

Σύμφωνα με το Bloomberg, η εξέλιξη αυτή δεν είναι καλή για τον Ερντογάν, ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με τοπικές εκλογές τον επόμενο μήνα, καθώς κατά την περίοδο της Προεδρίας του, η πιστωτική επέκταση γιγαντώθηκε και είχε ως αποτέλεσμα την κατάρρευση της λίρας πριν από ένα χρόνο.

Και παρά το γεγονός ότι το τουρκικό νόμισμα έχει ανακάμψει από τα χαμηλά του περασμένου Αυγούστου, παραμένει ένα από τα νομίσματα με τις χειρότερες αποδόσεις μεταξύ των αναδυόμενων χωρών. Ο πληθωρισμός κινείται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 15 ετών και πολλοί κάτοικοι γυρίζουν τα χρήματά τους και τις καταθέσεις τους σε ξένα νομίσματα ή σε χρυσό.

Ο αναλυτής του Bloomberg, Τόμας Νέτζελ, υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση αποφεύγει να πάρει ουσιαστικά μέτρα, δηλαδή να φτιάξει μία «κακή τράπεζα» που θα απελευθερώσει τους ισολογισμούς των άλλων τραπεζών από τα «βαρίδια», επειδή, όπως εκτιμά, «υποβαθμίζει το μέγεθος του προβλήματος και ταυτόχρονα γνωρίζει ότι θα έχει πολιτικό κόστος» από μία τέτοιου είδους απόφαση. Όπως τονίζει: «Η κυβέρνηση φαίνεται να χρησιμοποιεί τις κρατικές τράπεζες για να λύσει κάποια προβλήματα, όμως το να προσφέρει φθηνά δάνεια δεν είναι ο καλύτερος τρόπος για να ανακάμψει το τραπεζικό σύστημα». Ο Τόμας Νέτζελ εκτιμά ότι ο όγκος των «κόκκινων δανείων» μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 30 δισ. δολάρια.

ΣΧΕΤΙΚΑ