Η κοινότητα που σνόμπαρε την Amazon

Φωτό: Shutterstock

Το γύρο του κόσμου έκανε μέσα στην εβδομάδα η είδηση ότι η κοινότητα του Long Island απέρριψε την εγκατάσταση του δεύτερου αρχηγείου της Amazon στην περιοχή της. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του BBC, η είδηση σόκαρε πολλούς κατοίκους, όμως αμερικανικά μέσα ενημέρωσης μετέδιδαν ότι τα λάθη της κολοσσιαίας εταιρείας στην όλη υπόθεση δεν ήταν λίγα και ήταν κυρίως επικοινωνιακά.

Πολλοί κάτοικοι, για παράδειγμα ιδιοκτήτες καταστημάτων που ήλπιζαν να αυξήσουν τους τζίρους τους, απογοητεύτηκαν από την εξέλιξη, όμως πολλοί ήταν αυτοί που χάρηκαν παρά το γεγονός ότι η Amazon είχε σκοπό να μεταφέρει στην περιοχή του Κουίνς 25.000 νέες καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας, που θα δημιουργούνταν σε βάθος δέκα ετών.

Η πόλη του Λονγκ Άιλαντ υπήρξε βιομηχανικό κέντρο που παράκμασε, όμως πλέον ανακάμπτει με ταχύτατους ρυθμούς και θεωρείται από τις πιο αναπτυσσόμενες περιοχές στις Ηνωμένες Πολιτείες. Πάνω από 8.000 διαμερίσματα έχουν χτιστεί στην περιοχή από το 2015 και μέχρι το 2020 αναμένεται να προστεθούν άλλα 10.000. Η μεταμόρφωση της περιοχής, που βρίσκεται μία στάση μακριά από το κέντρο του Μανχάταν, δεν ήταν πάντα εύκολη.

Τα ενοίκια αυξάνονται διαρκώς, γεγονός που δυσχεραίνει την κατάσταση των παλιών κατοίκων που βλέπουν τη γειτονιά τους να γεμίζει με πλουσιότερους και πιο μορφωμένους κατοίκους. Την ίδια ώρα, παρά την ανάπτυξη, πολλά τοπικά εστιατόρια και άλλα μαγαζιά, παλεύουν να επιβιώσουν με τον τζίρο του Σαββατοκύριακου.

Το σημείο που είχε επιλέξει η Amazon για το δεύτερο αρχηγείο της είναι σε μια περιοχή με παλιά βιομηχανικά κτίρια, πιάτσες ταξί, κυβερνητικά κτήρια και καταστήματα εργαλείων που έρχονται βέβαια σε πλήρη αντίθεση με τα κτήρια με τζάμια που βρίσκεται το αρχηγείο της Amazon. Από δημοσκοπήσεις που έγιναν προέκυψε ότι οι περισσότεροι κάτοικοι ήθελαν να μεταφέρει εκεί η εταιρεία το αρχηγείο της.

Όμως, τότε προέκυψε το πρόβλημα. Οι τοπικές αρχές έδωσαν στην κολοσσιαία εταιρεία απαλλαγή από φόρους 3 δισ. δολαρίων για να μεταφερθεί στο Λονγκ Άιλαντ και να κάνει επενδύσεις και προσλήψεις. Ακτιβιστές και πολιτευτές της περιοχής αμφισβήτησαν την αναγκαιότητα των πρωτοβουλιών για μία τόσο πετυχημένη εταιρεία – δεδομένου ότι όπως υπολόγισαν θα επιδοτούσαν με 48.000 δολάρια κάθε θέση εργασίας.

Πολλοί υποστήριξαν επίσης ότι οι νέοι καλοπληρωμένοι εργαζόμενοι της εταιρείας που θα έρχονταν θα αύξαναν τα ενοίκια και θα έκαναν την περιοχή πιο πυκνοκατοικημένη, δεδομένου, όπως λένε, ότι ήδη ζουν ο «ένας πάνω στον άλλον».

Ο κυβερνήτης της Πολιτείας, Άντριου Κουόμο, και ο Δήμαρχος, Μπιλ ντε Μπλάζιο, που ήταν υπέρ της συμφωνίας, υποστήριξαν ότι οι φοροαπαλλαγές δεν ήταν πολλές μπροστά στην ανάπτυξη που θα έφερε η Amazon με τις προσλήψεις και τις επενδύσεις. Υπολόγιζαν μάλιστα το όφελος από νέους φόρους στα 27 δισ. δολάρια, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την αναβάθμιση της γειτονιάς, τα πάρκα, τις μεταφορές και τα σχολεία.

Πολλοί κάτοικοι μιλούσαν για μία μοναδική ευκαιρία, όμως σε κανέναν τελικά δεν άρεσε το γεγονός ότι η Amazon ανακοίνωσε μέσα σε μία νύχτα ότι αποσύρεται από ένα σχέδιο που δούλευαν χιλιάδες άνθρωποι για αμέτρητες ώρες, χωρίς να ξεκινήσει μία νέα διαπραγμάτευση με τις αρχές. Και βέβαια οι υπέρμαχοι του σχεδίου, τώρα τα ρίχνουν στους άλλους και αναρωτιούνται: «Ποιος θα επενδύσει σε μία γειτονιά που έδιωξε την Amazon;».

TAGS
ΣΧΕΤΙΚΑ