Προσπάθεια για νοθεία των εκλογών στη Μολδαβία μέσω Facebook

Πηγή: AP Images

Ακόμη ένα σκάνδαλο έρχεται για να πληγώσει το κύρος και την αξιοπιστία του Facebook, καθώς αποκαλύφθηκε πως υπήρξε οργανωμένο σχέδιο για να επηρεαστούν οι εκλογές στην Μολδαβία μέσω ψεύτικων λογαριασμών.

Όπως ανακοίνωσε ο γίγαντας των κοινωνικών δικτύων, ανακαλύφθηκε ένα δίκτυο από εκατοντάδες λογαριασμούς και σελίδες που στόχευαν ανθρώπους στη Μολδαβία σε μια προφανή προσπάθεια να επηρεάσουν τις πολιτικές συζητήσεις και τα κοινωνικά ζητήματα εν όψει των εκλογών. Ανάμεσα σε εκείνου που προσπάθησαν να διαβάλλουν την κοινωνική σκέψη μέσω του Facebook, όπου ανακοίνωσε και η ίδια η επιχείρηση ήταν και εργαζόμενη της Μολδαβικής κυβέρνησης.

Σε ανάρτηση σε blog ο επικεφαλής της κυβερνοασφάλειας του Facebook Ναθάνιελ Γκλέισερ ανάφερε πως αφαιρέθηκαν 168 λογαριασμοί και 28 σελίδες από την σελίδα του κοινωνικού δικτύου, ενώ διεγράφησαν παράλληλα και 8 λογαριασμοί στο Instagram που στόχευαν ανθρώπους στη Μολδαβία. Το σχέδιο ήταν καλά οργανωμένο καθώς οι εμπλεκόμενοι χρησιμοποιούσαν συνδυασμό ψεύτικων και πραγματικών προφίλ για να παραπλανήσουν τους χρήστες για τους πραγματικούς τους σκοπούς.

Η τακτική αυτή αποδεικνύει για ακόμη μια φορά πως εκμεταλλεύονται κάποιοι το Facebook για να σπείρουν διχασμό και να προωθήσουν την δική τους πολιτική ρητορική. Είναι μια τακτική που βρίσκεται στο επίκεντρο τα τελευταία χρόνια ειδικά, μετά την αποκάλυψη για την ρώσικη επιρροή στις αμερικανικές εκλογές το 2016 με την μαζική διασπορά ψευδών ειδήσεων.

Παράλληλα το νέο περιστατικό αποτελεί και κώδωνας κινδύνου για το Facebook που παρά τις σημαντικές επενδύσεις που έχουν γίνει σε «ασφάλεια και έλεγχος» έχει ακόμα πολύ δρόμο να καλύψει για να μπορέσει να μπλοκάρει αυτές τις κακόβουλες δραστηριότητες. Πιο επικίνδυνο βέβαια είναι το γεγονός πως υπάρχουν κυβερνήσεις που φαίνεται να χρησιμοποιούν αυτές τις τακτικές απέναντι στους πολίτες τους.

Λίγες εβδομάδες πριν εξάλλου ήταν που το Facebook ανακοίνωσε πως εντόπισε μια παρόμοια εκστρατεία παραπληροφόρησης και χειραγώγησης του κοινού, από το Ιράν, που στόχευε ανθρώπους σε χώρες όπως το Αφγανιστάν, την Γαλλία, την Γερμανία, την Ινδία, το Ισραήλ, τις ΠΑ και τη Νότιο Αφρική, με τον Μάρκ Ζούκενμπεργκ να υπογραμμίζει πως αυτός είναι ο επόμενος «εξοπλιστικός πόλεμος».

ΣΧΕΤΙΚΑ