Τα πέντε «καυτά» θέματα της αγοράς φυσικού αερίου
Το 2019 αναμένεται να είναι έτος προκλήσεων για το φυσικό αέριο, καθώς θα ενταθεί ο ανταγωνισμός μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας στο «πεδίο μάχης» της Ευρώπης, ενώ θα υπάρξει και αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων στη παγκόσμια αγορά.
Η Rystad Energy σε ανάλυση για την αγορά του φυσικού αερίου για το 2019 επικεντρώθηκε σε πέντε παράγοντες που θα καθορίσουν τα νέα δεδομένα με Ασία και Ευρώπη να βρίσκονται στο επίκεντρο.
Σύμφωνα με την έκθεση η παγκόσμια παραγωγή LNG θα σημειώσει άνοδο 11% και θα διαμορφωθεί στους 350 εκατ. τόνους με Αμερική και Αυστραλία να οδηγούν τους αυξημένους ρυθμούς. Στις ΗΠΑ η λειτουργία νέων σταθμών θα υπερδιπλασιάσει την παραγωγική δυνατότητα της χώρας, ενώ είναι πιθανό η Αυστραλία φέτος να εκτοπίσει το Κατάρ από την πρώτη θέση. Παράλληλα αναμένεται να αυξηθεί και η αποθηκευτική δυνατότητα παγκοσμίως κατά 10% στους 434 εκατ. τόνους.
Ήδη το αμερικανικό LNG έχει κάνει τις πρώτες του εμφανίσεις στην Ευρώπη αυξάνοντας την πίεση στο ρωσικό φυσικό αέριο. Όπως καταγράφεται στην ανάλυση, το βασικό ερώτημα είναι το πόσο LNG αναμένεται να εισάγει φέτος η Ευρώπη και πώς θα αντιδράσει η Ρωσία. Θα αναγκαστεί να μειώσει τις εξαγωγές της ή θα μειώσει τις τιμές της;
Αυτή τη στιγμή η τιμή του ρωσικού αερίου είναι στα 5 δολάρια/mmBtu, με το αμερικανικό LNG να υπολογίζεται πως μακροπρόθεσμα θα έχει κόστος 6-7,7 δολάρια/mmBtu. Όπως ανέφερε ο επικεφαλής αναλυτής της εταιρείας Κάρλος Τόρες Ντίαζ: «Δεδομένης της ταχείας αύξησης της παραγωγής, οι Αμερικανοί μπορεί να είναι πρόθυμοι να πουλήσουν ποσότητες στη φυσική αγορά έναντι βραχυπρόθεσμου οριακού κόστους πιο κοντά στα 5 δολάρια, εφόσον δεν βρουν επαρκή ζήτηση στην Ασία. Σε ένα τέτοιο σενάριο, το αμερικανικό LNG θα μπορούσε να ανταγωνιστεί το ρωσικό αέριο φέτος».
Η συνολική ζήτηση στην Ασία προβλέπεται να αυξηθεί και να φτάσει τα 888 δισ. κ.μ. το 2019 με την Κίνα που αποτελεί τον μεγαλύτερο εισαγωγέα παγκοσμώις να αναμένεται να αυξήσει τις εισαγόμενες ποσότητες κατά 21% στα 87 δις. κ.μ., καθώς εντείνονται οι ενεργειακές της ανάγκες.
Σύμφωνα με τον Τόρες Ντίας: «Η ζήτηση στη ΝΑ Ασία, τείνει να είναι πιο ευαίσθητη στις τιμές, αλλά μπορεί να υποστηριχθεί από ένα περιβάλλον χαμηλών τιμών, μπορούν να βοηθήσουν να απορροφηθεί μέρος της νέας ζήτησης. Όσο αναφορά την Ιαπωνία και τη Νότιο Κορέα θα οδηγήσουν σε μείωση της ζήτησης LNG καθώς θα υπάρξει επανεκκίνηση πυρηνικών εργοστασίων, ενώ βοήθησε και ο πιο ήπιος χειμώνας».
Οι παίκτες της αγοράς περίμεναν την υπερπροσφορά του LNG τα τελευταία δυο χρόνια, αλλά η σταθερή ασιατική ζήτηση βοήθησε την αγορά να να ισορροπήσει.
Όπως σχολίασε ο Ντίαζ: «Με την αύξηση της αμερικανικής παραγωγής το 2019, οι τιμές του LNG θα πρέπει να μειωθούν σε σχέση με τα επίπεδα της τελευταίας διετίας, καθώς και ο χειμώνας υπήρξε σχετικά ήπιος και οι τιμές είχαν καθοδική πορεία»
Η αγορά του LNG αναμένεται να σφίξει ξανά και πάλι από το 2022, και θα χρειαστούν νέοι σταθμοί υγροποίησης για να διατηρηθεί η ισορροπία. Με τα έργα που θα λάβουν χρηματοδότηση το 2019 να αναμένεται να ολοκληρωθούν το νωρίτερο μέχρι το 2024, δείχνει την αναγκαιότητα να ληφθούν άμεσα επενδυτικές αποφάσεις μέσα στο έτος. Η αγορά αναμένεται να σφίξει ακόμα περισσότερο το 2023 καθώς η αυξανόμενη ασιατική ζήτηση θα προλάβει την προσφορά και θα αποτελεί ένα κίνδυνο για τις τιμές.