Τα πλούτη που κρύβουν οι ΑΠΕ της Λατινικής Αμερικής

Φώτο: Shutterstock

Η Λατινική Αμερική πάντα βρίσκονταν στη πρώτη γραμμή της βιομηχανίας ενέργειας. Τον 20ο αιώνα ήταν οι βρετανικές εταιρείες πετρελαίου που άνοιξαν την στρόφιγγα των υδρογονανθράκων σε Βενεζουέλας μαι Μεξικό, δημιουργώντας νέες προοπτικές για την περιοχή.

Τώρα στον 21ο αιώνα είναι τα πλούτη που υπόσχονται οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) στους διεθνείς επενδυτές που ανανεώνουν το ενδιαφέρον για την ήπειρο. Τον Σεπτέμβριο η Canning House φιλοξένησε συνέδριο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, όπου ο Γκονζάλο ντε Κάστρο, διευθυντής της Αναπτυξιακής Τράπεζας της Λατινικής Αμερικής (CAF) αναφέρθηκε στις προοπτικές της καθαρής ενέργειας.

Ο Γκονζάλο ντε Κάστρο, έχει σημειώσει πως στα θετικά στοιχεία είναι πως η οικονομική κατάσταση παγκοσμίως και στη Λατινική Αμερική δείχνει να βελτιώνεται. Η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη έχει σταθεροποιηθεί στο 3,9%, ενώ της Λατινικής Αμερικής βρίσκεται στο 2,8% για το 2019, ενώ το 2016 βρισκόταν μόλις στο 0,6%.

Το οικονομικό υπόβαθρο διαδραματίζει σημαντικό ρόλο καθώς η επανάσταση για καθαρή ενέργεια στη Λατινική Αμερική θα έρθει μέσα από ένα μείγμα που θα περιλαμβάνει τις τοπικές κυβερνήσεις, εταιρείες και διεθνείς επενδυτές. Πάντα η χρηματοδότηση έρχεται σε τοπία που δεν υπάρχει αβεβαιότητα και το περιθώριο κέρδους είναι εξασφαλισμένο.

Παράλληλα η οικονομική ανάπτυξη της Λατινικής Αμερικής, αυξάνει και τις ενεργειακές απαιτήσεις, με την CAF να υπολογίζει πως η ζήτηση θα εκτοξευτεί κατά 79% μεταξύ 2017 και 2030.

Επίσης ο περιορισμός του πληθωρισμού της Βενεζουέλας εντός των συνόρων της χώρας, δεν έχει επιτρέψει να κινδυνεύσει η ανοδική πορεία της Λατινικής Αμερικής, και περισσότεροι επενδυτές να δείχνουν διάθεση να επενδύσουν χρήματα.

Ακόμα ένα ενθαρρυντικό στοιχείο για την ανάπτυξη που υπόσχεται η Λατινική Αμερική στις ΑΠΕ είναι πως ήδη έχουν σημειωθεί επιτυχίες στον τομέα αυτό. Η υδροηλεκτρική ενέργεια είναι υπεύθυνη για το 54% της παροχής ενέργειας της περιοχής. Ποσοστό που ξεπερνά κατά πολύ το 16% που είναι παγκοσμίως, ενώ οι επιδόσεις των ΑΠΕ στη Λατινική Αμερική υπερβαίνουν τα παγκόσμια όρια. Χαρακτηριστικά, το μερίδιο της αιολικής, ηλιακής και γεωθερμικής ενέργειας αντιστοιχεί σε 8% στη Λατινική Αμερική ενώ στον υπόλοιπο κόσμο βρίσκεται στο 6%.

Η Λατινική Αμερική χρησιμοποιεί πολύ λιγότερο άνθρακα από άλλες περιοχές του πλανήτη, καθώς δεν είναι υλικό που αφθονεί στη περιοχή, καθώς μόλις το 1,2% των παγκοσμίων αποθεμάτων βρίσκονται εκεί. Αυτό από την πλευρά του αποτελεί ένα ιδιαίτερα θετικό στοιχείο για την περιοχή και την ανάπτυξη που μπορεί να έχει σε σχέση με άλλες αναδυόμενες αγορές, καθώς δεν εξαρτάται από τον άνθρακα που θεωρείται η φθηνότερη και πιο αξιόπιστη πηγή ηλεκτρισμού μεν, αλλά είναι και από τις πιο επιβαρυντικές για τον πλανήτη μας.

Την ίδια στιγμή ο μεγάλος αντίπαλος βρίσκεται στο πετρέλαιο, με το 20% των παγκόσμιων αποθεμάτων να βρίσκεται στη Λατινική Αμερική και η χρήση του είναι πιο εκτεταμένη και από τη Μέση Ανατολή. Αυτό αποτελεί παράλληλα και μια σπουδαία ευκαιρία για τις προσοδοφόρες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που μπορούν να αντικαταστήσουν τους σταθμούς ενέργειας που λειτουργούν με πετρέλαιο.

Στις δεκαετίες του 1920 και 1930 οι βρετανικές πετρελαϊκές εταιρείες σε Μεξικό και Βενεζουέλα έπαιξαν τον δικό τους ρόλο για να ξεκινήσει η έκρηξη του πετρελαίου που οδήγησε στην ανακάλυψη των πλούσιων πεδίων.

Τώρα η ίδια ευκαιρία παρουσιάζεται στην περιοχή με τον «άσπονδο εχθρό» του πετρελαίου, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με τα περιθώρια κέρδους να είναι μεγάλα για όσους στοχεύουν να επενδύσουν σε αυτές. Οι δυνατότητες της Λατινικής Αμερικής σε ισχύ από ηλιακή ενέργεια φτάνουν τα 54.050 TW τον χρόνο, που είναι 36 φορές η ενέργεια που απαιτείται για όλη την περιοχή.

ΣΧΕΤΙΚΑ