Ιστορική στροφή αξίας 425 δισ. δολαρίων από την Σ. Αραβία

NEWSROOM
Ιστορική στροφή αξίας 425 δισ. δολαρίων από την Σ. Αραβία
Φώτο: Shutterstock

Μπορεί η οικονομία της Σαουδικής Αραβίας να βασίζεται στα έσοδα από τις πωλήσεις αργού πετρελαίου, όμως ο πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν σχεδιάζει να φέρει τη χώρα σε μια νέα εποχή ανάπτυξης με ένα ρηξικέλευθο σχέδιο υποδομών και βιομηχανίας.

Το πρόγραμμα ονόματα «Vision 2030» αναμένεται να φέρει επενδύσεις σε σιδηροδρόμους, αεροδρόμια και βιομηχανικά έργα ύψους 425 δισ. δολάρια μέχρι το 2030, που ισοδυναμεί περίπου με το περσινό μισό ΑΕΠ της χώρας. Η πρωτοβουλία αυτή εντάσσεται στο γενικότερο σχέδιο του πρίγκιπα διαδόχου για την αναδιάταξη της οικονομίας της Σαουδικής Αραβίας, ενώ κατά την παρουσίασή του ανακοινώθηκε ότι έχουν ήδη υπογραφεί 66 συμφωνίες με βιομηχανικούς κολοσσούς προς αυτή την κατεύθυνση.

Μεταξύ των συμφωνιών αυτών, όπως επισημάνθηκε, περιλαμβάνεται ένα μνημόνιο συνεργασίας με το γαλλικό όμιλο αεροδιαστημικής Thales, ενώ ο σαουδαραβικός πετρελαϊκός κολοσσός Aramco έχει ήδη προχωρήσει στη σύναψη σημαντικών συμφωνιών για την παραγωγή χημικών πετρελαϊκών παραγώγων.

Θα δημιουργηθούν 11 νέες βιομηχανίες, με αντικείμενα από την αεροδιαστημική έως τη βιοϊατρική, ενώ θα συνδεθούν μέσω του προγράμματος, τα έργα στον τομέα της ενέργειας, των μεταλλείων και των υποδομών όπου θα περιλαμβάνονται νέες πρωτοβουλίες αμυντικής βιομηχανίας που επιδιώκουν να φέρουν την τεχνολογία και τη βιομηχανία στη Σαουδική Αραβία.

Παράλληλα θα υπάρξει και αναδιάρθρωση της βιομηχανίας ηλεκτρικής ενέργειας χωρίζοντας την κυριότητα των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής από τις γραμμές υψηλής τάσης, που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά σε όλη τη χώρα, και από τις συνδέσεις με την κατανάλωση. Προγραμματίζεται επίσης και ένα βιομηχανικό πάρκο στις ακτές του Περσικού Κόλπου, με την Saudi Basic Industries Corp. Να σχεδιάζει την μετατροπή πετρελαίου σε άλλα χημικά.

Σχολιάζοντας τα σχέδια του Ριάντ στην τηλεόραση του Bloomberg, ο Γιάαπ Μέιτζερ, στέλεχος της Arqaam Capital Ltd, τόνισε πως «είναι πολύ περιορισμένα πλέον τα περιθώρια του Ριάντ για δαπάνες και δημοσιονομικά μέτρα στήριξης της οικονομίας». Η οικονομία της Σαουδικής Αραβίας συρρικνώθηκε το 2017 για πρώτη φορά μετά σχεδόν μια δεκαετία. Οι επιχειρήσεις της χώρας έχουν δυσκολευθεί να αντιμετωπίσουν το αυξημένο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας και των καυσίμων, αλλά και τον ΦΠΑ ύψους 5% που εισήγαγε το Ριάντ στις αρχές του έτους.

Η ανεργία βρίσκεται στο 12% και είναι η υψηλότερη της τελευταίας δεκαετίας.

την ενίσχυση των μεταφορών και των αντίστοιχων υποδομών της χώρας (επέκταση του σιδηροδρομικού δικτύου κατά 200 χλμ, κατασκευή 5 νέων αεροδρομίων)

την ανάπτυξη του εξορυκτικού τομέα της χώρας

την ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας του Ριάντ

τη δημιουργία 11 νέων βιομηχανιών σε κλάδους που καλύπτουν ευρύτατο φάσμα δραστηριοτήτων, από την αεροδιαστημική μέχρι τη βιοϊατρική.

ΣΧΕΤΙΚΑ