Γιατί αυτοκτονούν οι αγρότες στην Γαλλία;
«Αυτοκτονίες αγροτών, μια σιωπηλή εκατόμβη». Με αυτόν τον τίτλο η Monde επανέφερε το ζήτημα ταμπού που καίει τη Γαλλία εδώ και χρόνια. «Παρόλο που έγιναν κάποιες προσπάθειες από το κράτος, ολοένα και περισσότεροι άνδρες και γυναίκες βάζουν τέλος στη ζωή τους γιατί η δυσφορία είναι μεγάλη», σημειώνει η γαλλική εφημερίδα.
Το 2008, τη χρονιά της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, παρατηρήθηκε μια αύξηση θανάτων από αυτοκτονία της τάξεως του 28%, ενώ το 2009, έτος της κρίσης του γάλακτος, καταγράφηκε αύξηση αυτοχειριών 22%» γράφει η γαλλική εφημερίδα.
Ο τομέας της κτηνοτροφίας δέχθηκε ακόμα μεγαλύτερο πλήγμα. Οι αυτοχειρίες των κτηνοτρόφων ήταν υψηλότερες κατά 127% σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό της χώρας. Το 2010 και το 2011 καταγράφηκαν 253 αυτοκτονίες στους άνδρες, ενώ μόνο 43 αγρότισσες έβαλαν τέλος στη ζωή τους.
Βάσει των στοιχείων της σχετικής μελέτης, οι άνδρες μεταξύ 45 και 64 ετών ήταν οι πιο επιρρεπείς στην αυτοχειρία. Οι ειδικοί αποδίδουν το φαινόμενο στο χαμηλό εισόδημα των Γάλλων αγροτών, επισημαίνοντας πως οι μικροί αγρότες γίνονται ευκολότερα αυτόχειρες από τους μεγάλους αγρότες και οι εργένηδες, διαζευγμένοι ή χήροι είναι πιο επιρρεπείς στην αυτοκτονία από τους παντρεμένους.
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Δημόσιου Συστήματος Υγείας της Γαλλίας, την περίοδο 2010-2011 ένας Γάλλος αγρότης αυτοκτονούσε κάθε δυο μέρες. Στη Γαλλία ο αριθμός των αγροτών αυτοχείρων είναι υψηλότερος κατά 20% σε σχέση με το ποσοστό του υπόλοιπου πληθυσμού.
Παράλληλα η ιστοσελίδα Τerre-net.fr επισημαίνει πως ο αριθμός των αγροτών στη Γαλλία βρίσκεται σε διαρκή πτώση. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του δημοσιεύματος, το 2018 ο αριθμός των Γάλλων αγροτών ήταν 448.500 ενώ το 2008 η Γαλλία μετρούσε 514.000 αγρότες. Συμπέρασμα; Οι Γάλλοι, ακόμα και στις αγροτικές ζώνες, προσπαθούν να αλλάξουν επαγγελματικό προσανατολισμό. Προφανώς για να διατηρήσουν την ψυχική τους υγεία.
Το φαινόμενο των αυτοχειριών στους αγρότες δεν είναι γαλλική ιδιαιτερότητα. Οι αυτοκτονίες των Αμερικανών αγροτών άγγιξαν αριθμό-ρεκόρ σε προηγούμενες περιόδους, ενώ στην Ινδία είχαν καταγραφεί μαζικές αυτοκτονίες αγροτών που δεν μπορούσαν να αντεπεξέλθουν στα χρέη.