Σημαντική ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων Ελλάδας-Γερμανίας το 2023

NEWSROOM
Ελλάδα - Γερμανία
Ελλάδα - Γερμανία/ Φωτογραφία Eurokinissi

Σημαντική ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων Ελλάδας-Γερμανίας καταγράφηκε το 2023, σύμφωνα με τη μελέτη «Η συμβολή των διμερών οικονομικών σχέσεων με τη Γερμανία στην οικονομία της Ελλάδας», που εκπόνησε το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) για το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (ΕΓΕΒΕ).

Σύμφωνα με την ετήσια μελέτη σχετικά με το αποτύπωμα της γερμανικής επιχειρηματικής κοινότητας στην ελληνική οικονομία, που παρουσιάστηκε σήμερα σε ψηφιακή εκδήλωση του Ελληνογερμανικού Επιμελητήριου και του ΙΟΒΕ, η συνολική συμβολή σε όρους ΑΕΠ, από τη λειτουργία των επιχειρήσεων-μελών του ΕΓΕΒΕ, λαμβάνοντας υπόψη τις αλληλεπιδράσεις με άλλους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας, καθώς και το επενδυτικό πρόγραμμα που υλοποίησαν, εκτιμάται σε 10,7 δισ. ευρώ το 2023, που αντιστοιχεί στο 4,7% του ΑΕΠ της Ελλάδας.

Σημειώνεται, ότι σε συγκρίσιμο δείγμα εταιρειών, η συμβολή του γερμανικού επιχειρείν στο ΑΕΠ καταγράφεται το 2023 σαφώς ενισχυμένη έναντι του 2022, καθότι ο ρυθμός ανάπτυξης των υπό εξέταση εταιρειών είναι εμφανώς υψηλότερος έναντι της αύξησης του ονομαστικού ΑΕΠ.

Σε όρους απασχόλησης, η συνολική συνεισφορά εκτιμάται σε 106 χιλ. θέσεις εργασίας το 2023, μέγεθος το οποίο αντιστοιχεί στο 2,1% της συνολικής απασχόλησης στην Ελλάδα. Αντίστοιχα, τα δημόσια έσοδα του κράτους από φόρους και εισφορές ξεπερνούν τα 2,3 δισ. ευρώ.

Τόσο η συνολική συνεισφορά στην απασχόληση όσο και τα δημόσια έσοδα από φόρους και οι εισφορές καταγράφονται το 2023 επίσης ανοδικά έναντι του 2022, βάσει σταθερού δείγματος εταιρειών για τα δύο έτη.

Σε όρους πολλαπλασιαστών, εκτιμάται ότι για κάθε ένα ευρώ, ΑΕΠ, που παράγουν οι επιχειρήσεις της ελληνογερμανικής επιχειρηματικής κοινότητας στη χώρα, το ΑΕΠ της Ελλάδας αυξάνεται συνολικά κατά 1,6 ευρώ. Αντίστοιχα, σε όρους απασχόλησης, κάθε μία θέση εργασίας στις επιχειρήσεις της κοινότητας στηρίζει 2,9 θέσεις στο σύνολο της ελληνικής οικονομίας.

Παράλληλα, κατά το 2023 επιβεβαιώθηκε η ισχυρή συμβολή της Γερμανίας στο σκέλος των άμεσων επενδύσεων που πραγματοποιούνται στην ελληνική οικονομία, αποτυπώνοντας τις μακροχρόνιες οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Το 2023 τα συνολικά κεφάλαια από άμεσες επενδύσεις νομικών και φυσικών προσώπων κατοίκων της Γερμανίας στην Ελλάδα διαμορφώθηκαν στα 8 δισ. ευρώ έναντι 8,1 δισ. ευρώ το 2022, παραμένοντας κοντά στο υψηλό επίπεδο του 2019.

Η ροή άμεσων επενδύσεων το 2023 διαμορφώθηκε στα 449 εκατ. ευρώ, με πτώση σε σύγκριση με το 2022 οπότε είχαν διαμορφωθεί στο πολύ υψηλό επίπεδο των 948 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται, ότι η Γερμανία και το Λουξεμβούργο εναλλάσσονται στις δύο πρώτες θέσεις στην κατάταξη των χωρών προέλευσης άμεσων επενδύσεων στην Ελλάδα σε όρους συνολικών κεφαλαίων τα τελευταία 11 έτη.

Το 2023 η Γερμανία κατατάσσεται δεύτερη με 8 δισ. ευρώ, με το σχετικό μερίδιο να διαμορφώνεται στο 13,5%.

Εμπορικές σχέσεις με τη Γερμανία

Σύμφωνα με τη μελέτη του ΙΟΒΕ, η Γερμανία βρίσκεται στην πρώτη θέση στις εισαγωγές, ενώ στην κατάταξη των προορισμών για τις ελληνικές εξαγωγές η Γερμανία είναι πλέον στη δεύτερη θέση.

Ειδικότερα, οι εξαγωγές ελληνικών προϊόντων στη Γερμανία παρέμειναν σε υψηλά επίπεδα το 2023 (3,3 δισ. ευρώ) και το 2024 (3,4 δισ. ευρώ), ενώ η αξία των εισαγωγών προϊόντων από τη Γερμανία προς την Ελλάδα διαμορφώθηκε στα 8,4 δισ. ευρώ το 2023, με περαιτέρω άνοδο στα 8,8 δισ. ευρώ το 2024.

Το μερίδιο της Γερμανίας στις συνολικές εισαγωγές της Ελλάδας βρίσκεται κοντά στο 10,5% τη διετία 2023-2024, έναντι 9,1% το 2022 και κοντά στον μέσο όρο της τελευταίας 10ετίας, ενώ το μερίδιο των εξαγωγών της Ελλάδας προς τη Γερμανία επίσης ενισχύθηκε, στο 6,6% το 2023 και 7,0% το 2024, έναντι 6,4% το 2022.

Στις υπηρεσίες, το πλεόνασμα της Ελλάδας στο διμερές εμπόριο ανήλθε στα 3 δισ. ευρώ το 2023. Τόσο οι εισπράξεις όσο και οι πληρωμές αυξήθηκαν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, στα 4,9 δισ. ευρώ και 1,9 δισ. ευρώ, αντίστοιχα, το 2023, με περαιτέρω αύξηση στο πρώτο διάστημα του 2024. Το μερίδιο των εισπράξεων υπηρεσιών από κατοίκους Γερμανίας στο σύνολο των εισπράξεων υπηρεσιών της Ελλάδας αυξήθηκε στο 9,9% το 2023 και στο 10,1% στο ενιάμηνο του 2024.

Για άλλη μια χρονιά, οι τουριστικές εισπράξεις ξεχώρισαν αποτελώντας το μεγαλύτερο μέρος των εισπράξεων από τη Γερμανία, με 3,6 δισ. ευρώ το 2023 και 3,7 δισ. ευρώ το 2024, κατατάσσοντας τη Γερμανία ως τον μεγαλύτερο οικονομικό εταίρο στη συγκεκριμένη κατηγορία με μερίδιο πάνω από 17% τη διετία 2023-2024.

Ταυτόχρονα με την πολύ υψηλή κίνηση σε ταξιδιωτικές ροές (4,8 εκατ. τουρίστες το 2023 και 5,4 εκαε. το 2024), καταγράφεται και υψηλή μέση δαπάνη ανά ταξίδι από Γερμανούς επισκέπτες στα 685 ευρώ ανά ταξίδι, έναντι 531 ευρώ στον μέσο όρο όλων των χωρών για το 2024.

Βασικά μεγέθη από τη δραστηριότητα εταιρειών-μελών του ΕΓΕΒΕ

Στην παροχή προϊόντων και υπηρεσιών στους κλάδους της μεταποίησης και των υπηρεσιών όπως το εμπόριο, οι τηλεπικοινωνίες, οι ασφάλειες και οι υποστηρικτικές προς τη μεταφορά δραστηριότητες αποτελούν την αιχμή του δόρατος των δραστηριοτήτων στην Ελλάδα των επιχειρήσεων που έχουν στηριχθεί σε επενδύσεις από τη Γερμανία και είναι μέλη του ΕΓΕΒΕ.

Η αναπτυξιακή πορεία τους αποτυπώνεται στις επιδόσεις του 2023 με τη δραστηριότητα των εταιρειών-μελών του ΕΓΕΒΕ να διευρύνεται σε 12,8 δισ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση +13% σε σχέση με το 2022, ως αποτέλεσμα της ενίσχυσης της δραστηριότητας και της αύξησης των μελών του Επιμελητηρίου.

Αντίστοιχα, ο αριθμός των εργαζομένων διαμορφώθηκε σε 31,5 χιλ. άτομα (+4% σε σχέση με το 2022).

Οι επενδύσεις για τον σχηματισμό παγίου κεφαλαίου, τις οποίες υλοποίησαν οι επιχειρήσεις-μέλη του ΕΓΕΒΕ, το 2023 ανήλθαν σε 917 εκατ. ευρώ, ενώ σωρευτικά την πενταετία 2018-2023 ξεπερνούν τα 4,6 δισ. ευρώ. Επιπλέον, αρκετές από τις επιχειρήσεις-μέλη του Επιμελητηρίου έχουν εξαγωγικό προσανατολισμό. Ειδικότερα, μελετώντας τις μεγαλύτερες εταιρείες, η συνολική αξία των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 2,7 δισ. ευρώ το 2023.

Την ανάγκη οι χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αναδιαμορφώσουν τις πολιτικές τους και να λειτουργήσουν ψύχραιμα και όχι με ανακλαστικές αντιδράσεις, κρατώντας ανοικτούς τους διαύλους επικοινωνίας ώστε να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες από τους επιβαλλόμενους δασμούς εκ μέρους του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, υπογράμμισε ο γγ Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του υπουργείου Εξωτερικών, Δημήτρης Σκάλκος, μιλώντας σε σημερινή εκδήλωση του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου για την παρουσίαση της μελέτης του ΙΟΒΕ.

Τοποθετούμενος από τα γραφεία της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στο Λουξεμβούργο, ο κ. Σκάλκος, σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «ο ορίζοντας, πλέον, έχει "θολώσει" διεθνώς και αυτό δεν μας επιτρέπει να σχεδιάζουμε μακροπρόθεσμα, όμως οφείλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι και ευέλικτοι προκειμένου να λάβουμε τις σωστές αποφάσεις και να ανταπεξέλθουμε των όποιων αρνητικών συνεπειών». Σχολιάζοντας τις ελληνογερμανικές οικονομικές σχέσεις, ο γγ του ΥΠΕΞ τόνισε τον ισχυρό ρόλο που διαδραματίζει η Γερμανία στις Άμεσες Ξένες Επενδύσεις στην Ελλάδα, επισημαίνοντας την ανάγκη αυτή η στενή σχέση συνεργασίας όχι απλά να διατηρηθεί αλλά και να ενισχυθεί περαιτέρω προς όφελος και των δύο οικονομιών. Ακόμη, σχολιάζοντας την εικόνα που παρουσιάζουν σήμερα οι ελληνικές επενδύσεις υπογράμμισε ότι με βάση το έτος 2010 η αξία των εξαγωγών έχει διπλασιαστεί, ενώ τελευταία καταγράφεται σημαντική αύξηση μεριδίου της τεχνολογίας και της καινοτομίας, γεγονός το οποίο αποτυπώνει μία ποιοτική εξέλιξη των ελληνικών εξαγωγών.

Ο γενικός διευθυντής και μέλος του ΔΣ του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, δρ. Ilja Nothnagel, αναφερόμενος στα συμπεράσματα της νέας μελέτης του ΙΟΒΕ, δήλωσε: «Σε περιόδους έντονων γεωπολιτικών εντάσεων και ανατροπών, οι διακρατικές συνεργασίες διαμορφώνουν ισχυρές δυναμικές αντιμετώπισης των προκλήσεων, αλλά και διάνοιξης νέων πεδίων ενίσχυσης των αγορών. Ελλάδα και Γερμανία επί δεκαετίες δομούν επιτυχώς ένα διμερές περιβάλλον διαρκούς ανάπτυξης, επενδύοντας σε ένα κοινό μέλλον. Η τελευταία μελέτη του ΙΟΒΕ κατέδειξε τα οφέλη που εξασφαλίζονται από ανάλογες στρατηγικές και που χρόνο με τον χρόνο μεγεθύνονται σημαντικά, προς όφελος και των δύο αγορών. Η Γερμανία όντας η μεγαλύτερη οικονομία στην Ευρώπη και η Ελλάδα βιώνοντας περίοδο έντονης και κυρίως υγιούς, σταθερής ανάπτυξης, υπηρετούν την κοινή πορεία τους στον χώρο της ευρωπαϊκής οικονομίας, μία πορεία την οποία το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο στηρίζει για περισσότερα από 100 έτη και θα συνεχίσει ανάλογα, αναδεικνύοντας διαρκώς νέες ευκαιρίες διμερών συνεργασιών».ίκος Βέττας

Τους διαχρονικά στενούς οικονομικούς δεσμούς Ελλάδας και Γερμανίας, καθώς και τη σημασία της σχέσης αυτής ειδικά σε περιόδους παγκόσμιας αναταραχής, όπως αυτή που βιώνουμε, υπογράμμισε ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, καθηγητής Νίκος Βέττας. Ο κ. Βέττας αναφέρθηκε στις μεγάλες προκλήσεις που διαμορφώνονται για την Ευρώπη και την παγκόσμια οικονομία υπό την πίεση των δασμών και άλλων εμπορικών περιορισμών και το ενδεχόμενο μιας νέας κρίσης. Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τις οικονομικές σχέσεις Ελλάδας και Γερμανίας, σημείωσε ότι το 2023 η Γερμανία παρέμεινε ένας από τους μεγαλύτερους εμπορικούς και επενδυτικούς εταίρους της Ελλάδας το 2023, επιβεβαιώνοντας την ανθεκτικότητα των σχέσεων των δύο χωρών, ενώ σημείωσε ότι οι ισχυρές εμπορικές σχέσεις συνεχίστηκαν και τους πρώτους μήνες του 2024.

ΣΧΕΤΙΚΑ