Πώς θα Αντιδράσει η ΕΚΤ στους δασμούς του Τραμπ -«Κλειδί» ο πληθωρισμός

NEWSROOM
Τα γραφεία της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη
Τα γραφεία της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη / Φωτογραφία shutterstock

Οι δασμοί του Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να πλήξουν την ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να αυξήσουν τον πληθωρισμό, δημιουργώντας δίλημμα για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Σύμφωνα με το Euronews, την ώρα που το εμπόριο επιβραδύνεται και οι τιμές αυξάνονται, ορισμένοι οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι οι μειώσεις επιτοκίων παραμένουν προς τη σωστή κατεύθυνση, εφόσον οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό δεν ξεφεύγουν από τον έλεγχο.

Η ΕΚΤ προετοιμάζεται για νέες αβεβαιότητες, καθώς ο Τραμπ ετοιμάζεται να επιβάλει εκτεταμένους δασμούς. Στις 2 Απριλίου, οι ΗΠΑ αναμένεται να ανακοινώσουν νέο γύρο δασμών, καθώς αποτελούν το βασικό μέτρο στη στρατηγική του Τραμπ για μείωση του αμερικανικού εμπορικού ελλείμματος.

Το εύρος των δασμών παραμένει ασαφές, αλλά οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 25% δασμούς στα ευρωπαϊκά προϊόντα. Αυτά θα προστεθούν στους ήδη ισχύοντες δασμούς σε αυτοκίνητα και ανταλλακτικά, οι οποίοι έχουν αυξήσει το κόστος των σχετικών εξαγωγών κατά 50%.

Το 2024, η ΕΕ εξήγαγε αγαθά αξίας 382 δισ. ευρώ στις ΗΠΑ. Από αυτά, 46,3 δισ. ευρώ αφορούσαν οχήματα, μοτοσυκλέτες και ανταλλακτικά. Οι ΗΠΑ αντιπροσωπεύουν το 10% των συνολικών εξαγωγών της ΕΕ, γεγονός που καθιστά την Ευρώπη ιδιαίτερα ευάλωτη σε έναν εμπορικό πόλεμο.

Σύμφωνα με την Κριστίν Λαγκάρντ, πρόεδρο της ΕΚΤ, ένας δασμός 25% από τις ΗΠΑ θα μπορούσε να μειώσει το ΑΕΠ της ευρωζώνης κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες και να αυξήσει τον πληθωρισμό κατά αντίστοιχο ποσοστό—εφόσον η ΕΕ απαντήσει με αντίποινα.

Δίλημμα Νομισματικής Πολιτικής

Οι δασμοί λειτουργούν με δυο τρόπους: Πρώτον, ως σοκ προσφοράς, αυξάνοντας τις τιμές των εισαγόμενων προϊόντων.

Δεύτερον, ως σοκ ζήτησης, μειώνοντας την εμπιστοσύνη και το διαθέσιμο εισόδημα.

Σύμφωνα με την ανάλυση του Euronews, γεννάται ένα δίλημμα για το τι πρέπει να πράξει η ΕΚΤ. Να στηρίξει την ανάπτυξη με μείωση επιτοκίων ή να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό που μπορεί να προκληθεί από τους δασμούς;

Όλα εξαρτούνται από τον πληθωρισμό

Ο Σβεν Γιάρι Στεχν, οικονομολόγος της Goldman Sachs, επισημαίνει ότι όλα εξαρτώνται από τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό. Οι εκτιμήσεις της Goldman Sachs δείχνουν ότι οι δασμοί των ΗΠΑ θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη, με ήπιες (και προσωρινές) επιπτώσεις στον πληθωρισμό.

Η φυσιολογική αντίδραση της νομισματικής πολιτικής θα ήταν να μειώσει τα επιτόκια όσο οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό παραμένουν σταθερές. Η Goldman Sachs συνεχίζει να αναμένει ότι η ΕΚΤ θα μειώσει τα επιτόκια τον Απρίλιο, ακολουθούμενη από νέα μείωση στο 2% έως τον Ιούνιο.

Όμως, εάν το αρχικό κύμα πληθωρισμού αλλάξει τις προσδοκίες των επιχειρήσεων και των εργαζομένων—οδηγώντας σε αυξήσεις μισθών και διαρκείς ανατιμήσεις—η ΕΚΤ ίσως αναγκαστεί να αυστηροποιήσει τη νομισματική της πολιτική.

Ο Στέχν της Goldman Sachs σημειώνει ότι σε αυτή την περίπτωση, η ΕΚΤ δεν θα μπορεί να ανησυχεί για την οικονομική επιβράδυνση. Θα πρέπει να δράσει κατά του πληθωρισμού.

Ωστόσο, τέτοια δευτερογενή φαινόμενα θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα ισχυρά για να δικαιολογήσουν μια τέτοια στροφή.

Προς το παρόν, η Goldman Sachs εκτιμά ότι οι μισθολογικές τάσεις και οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό είναι αρκετά συγκρατημένες, επιτρέποντας στην ΕΚΤ να χαλαρώσει την πολιτική της.

Τα βλέμματα στην ΕΚΤ

Ο Ρουμπέν Σεγκούρα-Καϊουέλα, οικονομολόγος της Bank of America, θεωρεί πιθανό ένα σενάριο δασμών 20% στις ευρωπαϊκές εισαγωγές, όπως φαίνεται να εκτιμούν οι ευρωπαϊκοί αξιωματούχοι.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, ένας τέτοιος δασμός θα μπορούσε να μειώσει το ΑΕΠ της ευρωζώνης κατά 0,25 ποσοστιαίες μονάδες μέσα σε ένα χρόνο, με μεγαλύτερες απώλειες αν η ΕΕ απαντήσει με αντίποινα.

Η Bank of America εξακολουθεί να πιστεύεις ότι η πρώτη μείωση επιτοκίων της ΕΚΤ θα έρθει τον Απρίλιο, ακολουθούμενη από περαιτέρω μείωση στο 1,5% μέχρι τον Σεπτέμβριο—αν και δεν αποκλείει το ενδεχόμενο καθυστέρησης μέχρι τον Δεκέμβριο.

Καθώς πλησιάζει η 2η Απριλίου, οι αγορές θα παρακολουθούν στενά πώς η ΕΚΤ θα κινηθεί σε αυτό το περίπλοκο περιβάλλον, όπου οι δασμοί επιδεινώνουν τις μακροοικονομικές προκλήσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ