Λαγκάρντ: «Καμπανάκι» για τους πιθανούς δασμούς Τραμπ -Τι πρέπει να κάνει η Ευρώπη
Η Ευρώπη πρέπει να είναι «προετοιμασμένη» και να προβλέψει τους πιθανούς εμπορικούς δασμούς του νεοεισερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε την Τετάρτη η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ.
Mιλώντας στην Karen Tso του CNBC στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, πρόσθεσε ότι το γεγονός ότι ο Τραμπ δεν επέβαλε καθολικούς δασμούς την πρώτη ημέρα της προεδρίας του ήταν μια «πολύ έξυπνη προσέγγιση … επειδή οι καθολικοί δασμοί δεν δίνουν απαραίτητα τα αποτελέσματα που περιμένεις».
Ως εκ τούτου, είπε ότι αναμένει οι δασμοί του Τραμπ να είναι «πιο επιλεκτικοί και εστιασμένοι».
«Αυτό που πρέπει να κάνουμε εδώ στην Ευρώπη είναι να είμαστε προετοιμασμένοι και να προβλέψουμε τι θα συμβεί προκειμένου να ανταποκριθούμε», δήλωσε.
Ο Τραμπ έχει απειλήσει να επιβάλει δασμούς σε αγαθά που εισάγονται στις ΗΠΑ από την ΕΕ και έχει επαναλάβει τους ισχυρισμούς αυτούς από την ορκωμοσία του τη Δευτέρα, λέγοντας στους δημοσιογράφους ότι η ΕΕ ήταν «πολύ, πολύ κακή μαζί μας. Επομένως, θα τους επιβληθούν δασμοί».
Ο Βάλντις Ντομπρόβσκις, επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την οικονομία, δήλωσε την Τετάρτη στο CNBC ότι αν χρειαστεί να υπερασπιστεί τα οικονομικά συμφέροντα του μπλοκ, η ΕΕ θα απαντήσει «με ανάλογο τρόπο».
Υπάρχει ευρεία συζήτηση σχετικά με τον αντίκτυπο των πιθανών δασμών των ΗΠΑ. Οικονομολόγοι έχουν πει ότι οι δασμοί θα μπορούσαν να πλήξουν τις οικονομίες στις οποίες επιβάλλονται, οδηγώντας σε λιγότερα αγαθά που εξάγονται στις ΗΠΑ. Ορισμένοι έχουν επίσης προειδοποιήσει ότι η αμερικανική οικονομία θα μπορούσε να επηρεαστεί, καθώς οι δασμοί θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υψηλότερο πληθωρισμό.
Ο Τραμπ δήλωσε ότι οι δασμοί θα προστατεύσουν τις αμερικανικές επιχειρήσεις και θα στηρίξουν την οικονομία της χώρας του.
Η Λαγκάρντ της ΕΚΤ δήλωσε την Τετάρτη ότι η θεωρία της υποκατάστασης - η μείωση των εισαγωγών από την Ευρώπη σε μια προσπάθεια να «ενισχυθεί» η μεταποίηση στις ΗΠΑ - είναι «αμφισβητήσιμη επειδή η αμερικανική οικονομία πάει πολύ καλά αυτή τη στιγμή».
«Αν κοιτάξετε την αγορά εργασίας [των ΗΠΑ], έχετε πολύ χαμηλό ποσοστό ανεργίας. Αν κοιτάξετε την παραγωγική ικανότητα, λειτουργεί ήδη σχεδόν σε πλήρη δυναμικότητα. Έτσι, αυτή η ιδέα ότι μπορείτε να κατασκευάσετε αυτό που δεν θα εισάγετε πλέον, ή ότι θα εισάγετε σε πολύ υψηλότερες τιμές, είναι… είναι κάτι που θα πάρει λίγο χρόνο», είπε.
Οι εισαγωγείς πιθανότατα δεν θα μπορούσαν επίσης να λειτουργήσουν επιχειρήσεις με χαμηλά περιθώρια κέρδους για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, πράγμα που σημαίνει ότι τελικά «το βάρος περνάει στον καταναλωτή», πρόσθεσε η Λαγκάρντ.
«Ένας τρόπος αντίδρασης» στην εμπορική πολιτική των ΗΠΑ
Η Λαγκάρντ ζήτησε ξεχωριστά επίσης την άρση των εμποδίων στο εμπόριο εντός της Ευρώπης, σημειώνοντας ότι παρά τις φιλοδοξίες για τη δημιουργία μιας ενιαίας αγοράς εξακολουθούν να υπάρχουν εμπόδια που κατά καιρούς εμποδίζουν τα αγαθά και τις υπηρεσίες να ταξιδεύουν χωρίς προβλήματα.
«Νομίζω ότι είναι ένα από τα σημεία που ανέφερε χθες η Ursula von der Leyen, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής - ας βεβαιωθούμε ότι καταργούμε τα εμπόδια επί των οποίων έχουμε τον έλεγχο», δήλωσε η Lagarde, χωρίς να αποκαλύψει λεπτομέρειες.
Η Λαγκάρντ δήλωσε ότι ελπίζει ότι αυτό θα συμβεί τις επόμενες εβδομάδες, περιγράφοντάς το ως «έναν τρόπο να απαντήσουμε στην αλλαγή της εμπορικής πολιτικής των Ηνωμένων Πολιτειών».
«Να είστε δυνατοί στο σπίτι σας και να βεβαιωθείτε ότι κάνετε συναλλαγές, ότι πουλάτε και αγοράζετε στο σπίτι σας, ότι αποταμιεύετε στο σπίτι σας και ότι επενδύετε στο σπίτι σας. Όχι για να πούμε ότι θέλουμε να προχωρήσουμε σε μια προστατευτική προσέγγιση, διότι αυτό που μας έχει διδάξει η μείωση των εμποδίων είναι ότι το εμπόριο είναι στην πραγματικότητα πολύ χρήσιμο», πρόσθεσε η Λαγκάρντ.