Ποιοι λαοί ανησυχούν περισσότερο για τη δεύτερη θητεία Τραμπ -Ποιοι εμφανίζονται αισιόδοξοι

NEWSROOM
Ο Ντόναλντ Τραμπ
Ο Ντόναλντ Τραμπ / Φωτογραφία ASSOCIATED PRESS

Οι πολίτες σε χώρες παραδοσιακών συμμάχων των ΗΠΑ όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Νότια Κορέα και τα κράτη μέλη της ΕΕ εκφράζουν μεγαλύτερες ανησυχίες για την διακυβέρνηση Τραμπ σε σύγκριση με τον υπόλοιπο κόσμο, σύμφωνα με μια νέα παγκόσμια έρευνα.

Οι σύμμαχοι των ΗΠΑ στην Ευρώπη είναι οι πιο απαισιόδοξοι για τη μελλοντική παγκόσμια τάξη πραγμάτων υπό την ηγεσία του Ντόναλντ Τραμπ, αποκαλύπτει έρευνα που διεξήχθη για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων (ECFR) και την έκθεση Ευρώπης του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Επιζήμια θεωρούν την διακυβέρνηση Τραμπ οι Ευρωπαίοι

Στην ΕΕ και στο Ηνωμένο Βασίλειο, η πλειονότητα των ανθρώπων θεωρούν ότι μια δεύτερη διακυβέρνηση Τραμπ είναι επιζήμια για τους Αμερικανούς πολίτες, τις χώρες τους και την επίλυση παγκόσμιων συγκρούσεων. Ομοίως, οι θετικές γνώμες για τον Τραμπ είναι ιδιαίτερα χαμηλές στη Νότια Κορέα.

«Τι κοινό έχουμε εμείς [η ΕΕ και η Νότια Κορέα]; Είμαστε και οι δύο σύμμαχοι των ΗΠΑ που εξαρτώνται από τις ΗΠΑ για την ασφάλειά μας», δήλωσε στο Euronews ο Timothy Garton Ash, ιστορικός στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και εκ συγγραφέων της μελέτης. 

Όμως η απρόβλεπτη εξωτερική πολιτική του Τραμπ, ιδιαίτερα στην προσέγγισή του στο ΝΑΤΟ και τον πόλεμο στην Ουκρανία, εγείρει όλο και περισσότερο ανησυχίες σε ολόκληρη την Ευρώπη για το εάν οι ΗΠΑ θα υποστήριζαν τους υπερατλαντικούς συμμάχους τους σε περίπτωση σύγκρουσης.

Ωστόσο, το ECFR προσθέτει ότι η ΕΕ διχάζεται στην αντίληψή της για τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ και τη σχέση που θα έπρεπε να έχει το μπλοκ με τη χώρα. 

Φοβάμαι ότι ο αντίκτυπος του Τραμπ δεν θα  διχάσει μόνο τη Δύση, αλλά θα διχάσει την Ευρώπη. Και αυτό είναι μια μεγάλη πρόκληση για εμάς τους Ευρωπαίους", πρόσθεσε ο Γκάρτον Ας.

Θυμήθηκε την πρόσφατη επίσκεψη της Ιταλίδας Giorgia Meloni στο Mar-a-Lago ή τη  υποστήριξη του Ούγγρου πρωθυπουργού Viktor Orbán στον Τραμπ. 

Οποιαδήποτε προσπάθεια της ΕΕ να επιτύχει ενότητα σε ευθεία αντίθεση με τον Τραμπ θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγάλες διαφορές τόσο μεταξύ όσο και εντός των κρατών μελών, αναφέρει η έκθεση. 

Σε ολόκληρο το μπλοκ, το 21% των ερωτηθέντων θεωρεί τις Ηνωμένες Πολιτείες ως σύμμαχο που μοιράζεται συμφέροντα και αξίες, το 50% τις θεωρεί απαραίτητο εταίρο, ενώ το 3% τις θεωρεί αντίπαλο σε σύγκρουση.

Στο άλλο άκρο Ρωσία, Κίνα και Ινδία

Σε αντίθεση με τις ευρωπαϊκές αντιλήψεις, σε χώρες όπως η Ινδία, η Κίνα και η Ρωσία, οι άνθρωποι είναι πιο αισιόδοξοι για την επιστροφή του Τραμπ στον Λευκό Οίκο, θεωρώντας ότι είναι επωφελής για τις χώρες τους και για την παγκόσμια ειρήνη.

Η έκθεση αποδίδει αυτή την αισιοδοξία στις υποσχέσεις του Τραμπ να τερματίσει τους πολέμους στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή, αν και προειδοποιεί ότι η αποτυχία εκπλήρωσης αυτών των υποσχέσεων θα μπορούσε να μετατοπίσει την κοινή γνώμη τα επόμενα χρόνια.

Για παράδειγμα, το 82% των ερωτηθέντων στην Ινδία θεωρεί ότι η προεδρία Τραμπ θα είναι καλή για την ειρήνη στον κόσμο, μια θέση που μοιράζεται το 57% των πολιτών στη Σαουδική Αραβία και περισσότερο από το ήμισυ (52%) στην Κίνα. 

Οι διαιρέσεις σχετικά με τις αντιλήψεις για τον ρόλο των ΗΠΑ κατά τα επόμενα χρόνια αντικατοπτρίζονται επίσης στις αντιλήψεις για το ποιες χώρες θα είναι οι κύριοι παγκόσμιοι παράγοντες. 

Πολλοί σε όλο τον κόσμο θεωρούν ολοένα και περισσότερο την Ευρωπαϊκή Ένωση ως μια μεγάλη παγκόσμια δύναμη. Οι περισσότερες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Σαουδικής Αραβίας, βλέπουν την ΕΕ ως ικανή να διαπραγματευτεί επί ίσοις όροις με άλλες μεγάλες δυνάμεις.

Ωστόσο, η μελέτη δείχνει ότι οι πιο δύσπιστοι για την επιρροή της ΕΕ είναι οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι, με σχεδόν τους μισούς πολίτες να αμφιβάλλουν ότι μπορεί να διαπραγματευτεί με ίσους όρους με τις ΗΠΑ ή την Κίνα.  

ΣΧΕΤΙΚΑ