Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ: Ποιοι είναι οι κορυφαίοι κίνδυνοι το 2025

NEWSROOM
Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ: Ποιοι είναι οι κορυφαίοι κίνδυνοι το 2025
Φωτό: AP Images

Οι συγκρούσεις, τα ακραία καιρικά φαινόμενα και η παραπληροφόρηση αποτελούν κορυφαίους παγκόσμιους κινδύνους το 2025, σύμφωνα με έρευνα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός.

Σχεδόν το ένα τέταρτο (23%) των ερωτηθέντων στην «Παγκόσμια Έκθεση Κινδύνων» του WEF κατέταξαν τις ένοπλες συγκρούσεις ως την μεγαλύτερη ανησυχία για το 2025.

Η παραπληροφόρηση αναφέρθηκε ως κορυφαίος κίνδυνος σε χρονικό ορίζοντα δύο ετών για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, ενώ περιβαλλοντικές ανησυχίες όπως ακραία καιρικά φαινόμενα, απώλεια βιοποικιλότητας και κατάρρευση του οικοσυστήματος κυριάρχησαν στη 10ετή κατάταξη κινδύνου.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα, τα οποία περιλαμβάνουν καύσωνες, ανεμοστρόβιλους και πλημμύρες, κατέχουν εξέχουσα θέση μεταξύ των βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων κινδύνων.

«Οι αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις, η διάσπαση της παγκόσμιας εμπιστοσύνης και η κλιματική κρίση επιβαρύνουν το παγκόσμιο σύστημα όσο ποτέ άλλοτε», δήλωσε ο Mirek Dušek, διευθύνων σύμβουλος του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF).

«Σε έναν κόσμο που χαρακτηρίζεται από βαθύτερες διαφορές και διαδοχικούς κινδύνους, οι παγκόσμιοι ηγέτες έχουν μια επιλογή: να ενισχύσουν τη συνεργασία και την ανθεκτικότητα ή να αντιμετωπίσουν την επιδεινούμενη αστάθεια. Το διακύβευμα δεν ήταν ποτέ υψηλότερο», είπε ο Dušek.

Η έρευνα του Φόρουμ του Νταβός 

Η έρευνα εξετάζει τους κινδύνους βραχυπρόθεσμα έως το 2025, βραχυπρόθεσμα έως μεσοπρόθεσμα έως το 2027 και μακροπρόθεσμα έως το 2035. Περισσότεροι από 900 ειδικοί σε παγκόσμιους κινδύνους και  υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ερωτήθηκαν τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο του περασμένου έτους.

Σύμφωνα με το WEF, οι ένοπλες συγκρούσεις είχαν παραβλεφθεί ως κορυφαίος βραχυπρόθεσμος κίνδυνος πριν από δύο χρόνια, μια εξέλιξη που αντανακλά την κλιμάκωση των γεωπολιτικών εντάσεων και ένα ολοένα και πιο διασπασμένο παγκόσμιο τοπίο.

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες έχει προειδοποιήσει προηγουμένως ότι ο κόσμος αντιμετωπίζει τον μεγαλύτερο αριθμό συγκρούσεων από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, επικαλούμενος την πλήρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, καθώς και συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή και την Αφρική.

Μερικοί από τους άλλους βραχυπρόθεσμους κινδύνους που εντοπίστηκαν στην τελευταία έκθεση του WEF περιλαμβάνουν την κοινωνική πόλωση, την κατασκοπεία στον κυβερνοχώρο, τη ρύπανση και την ανισότητα.

«Είναι σαφές ότι ο κόσμος βρίσκεται σε δεινή κατάσταση και το παγκόσμιο τοπίο κινδύνου μοιάζει με τη φωλιά του σκίουρου όπου οι κίνδυνοι είναι αλληλένδετοι, τοποθετημένοι ο ένας πάνω στον άλλο, καθιστώντας το επιχειρηματικό περιβάλλον πολύ, πολύ δύσκολο στην πλοήγηση», δήλωσε η Carolina Klint, επικεφαλής στη Marsh McLennan Europe, στη Silvia Amaro του CNBC σε συνέντευξή της την Τετάρτη.

Η Klint είπε ότι αυτοί οι κίνδυνοι δεν αντικατοπτρίζουν απαραίτητα μια νέα αναδυόμενη τάση - αλλά μάλλον μια που γίνεται όλο και πιο επιθετική. «Νομίζω ότι διανύουμε μια εποχή που χαρακτηρίζεται τώρα από αυξανόμενες οικονομικές εντάσεις», δήλωσε η Κλιντ. «Και νομίζω ότι πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι ο κατακερματισμός δεν είναι μια θεωρητική ανησυχία. Είναι κάτι που πρέπει να αντιμετωπίσουμε σήμερα και έχει ως αποτέλεσμα ένα πιο περίπλοκο και αβέβαιο περιβάλλον συναλλαγών», σημείωσε.

ΣΧΕΤΙΚΑ