Ποιες χώρες επιτυγχάνουν τη μεγαλύτερη ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής

NEWSROOM
Φωτο: Shutterstock
Φωτογραφία: Shutterstock

Πρόσφατη μελέτη αναδεικνύει τις διαφορετικές στάσεις απέναντι στην εργασία στις χώρες της ΕΕ και στον Παγκόσμιο Νότο.

H πρόεδρος της μελέτης προτρέπει τους Ευρωπαίους ηγέτες να αρχίσουν να αντιμετωπίζουν τα σοβαρά ζητήματα νωρίτερα παρά αργότερα.

Οι εργαζόμενοι στον Παγκόσμιο Νότο είναι πιο ικανοποιημένοι από την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής σε σχέση με τις χώρες της ΕΕ, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, σημειώνει το Euronews

Η μελέτη The Meaning of Work, διεξήχθη από την Amrop, μια εταιρεία συμβούλων ηγεσίας και αναζήτησης στελεχών, και συμμετείχαν 8.000 εργαζόμενοι από τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Πολωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, την Κίνα, την Ινδία και τη Βραζιλία.

Ο όρος Παγκόσμιος Νότος, ο οποίος χρησιμοποιείται από την Amrop στη μελέτη, αναφέρεται στις αναπτυσσόμενες οικονομίες, όπως τα τρία τελευταία έθνη που ερευνήθηκαν στο πλαίσιο της έρευνας.

Η μελέτη είδε τους Γερμανούς, Γάλλους και Πολωνούς συμμετέχοντες να δηλώνουν ικανοποίηση κάτω του 50%, ενώ η Ινδία ανέφερε ικανοποίηση 73,3% και οι ΗΠΑ 59,9%, παρά τα χαμηλότερα κοινωνικά και εργασιακά ρυθμιστικά πρότυπα.

Η παγκόσμια πρόεδρος της Amrop, Annika Farin, δήλωσε στο Euronews Next ότι αυτό που την εξέπληξε περισσότερο από τη μελέτη είναι η «μη προθυμία της Ευρώπης να αναλάβει έναν υπεύθυνο ρόλο, είτε πρόκειται για επιχειρήσεις είτε για την πολιτική».

Είπε ότι το βλέπει ως ένα κάλεσμα αφύπνισης για τους Ευρωπαίους ηγέτες.

«Θα πρέπει να το λάβουμε σοβαρά υπόψη μας και να κάνουμε κάτι γι' αυτό από κοινού», πρόσθεσε η Farin.

Με την ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης και τη μεταβολή των δημογραφικών στοιχείων, όπως η γενιά των Baby Boomers που αποσύρεται και η γενιά Z που εισέρχεται στο εργατικό δυναμικό, οι κοινωνίες θα πρέπει να αγκαλιάσουν τις αλλαγές παντού.

«Νομίζω ότι δεν μπορούμε να υποτιμήσουμε αυτό που έρχεται. Αν κοιτάξουμε τα δημογραφικά στοιχεία, βλέπουμε τι έρχεται. Θα πρέπει να έχουμε περισσότερους ανθρώπους που θα φέρνουμε στις χώρες μας», δήλωσε η Farin, προτρέποντας για περισσότερη καινοτομία όσον αφορά τη μετανάστευση.

«Αυτό που μου άρεσε στη μελέτη και εξεπλάγην όταν είδα, με τη θετική έννοια, ήταν ότι φαίνεται ότι μια χώρα όπως η Γερμανία παραμένει ελκυστική για άλλες γεωγραφικές περιοχές και κοντινές χώρες», είπε.

Η Γερμανία η πιο ελκυστική επιλογή στην Ευρώπη για τις συνθήκες εργασίας

Σύμφωνα με τη μελέτη, οι ΗΠΑ (33%) είναι η κορυφαία επιλογή παγκοσμίως όσον αφορά τις ελκυστικές συνθήκες εργασίας, χάρη στην ισχυρή αγορά εργασίας, τους υψηλούς μισθούς και τους ποικίλους κλάδους. Ακολουθεί η Γερμανία με 22%, μπροστά από τον Καναδά και το Ηνωμένο Βασίλειο, που συγκεντρώνουν από 21% των προτιμήσεων των εργαζομένων παγκοσμίως.

Η μελέτη δείχνει επίσης ότι οι χώρες και οι ηλικιακές ομάδες είναι συνυφασμένες ως προς τα κίνητρά τους να εργάζονται για έναν καλό μισθό και σε ενδιαφέρουσες θέσεις εργασίας.

Οι συντάξεις θεωρούνται καυτό θέμα μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών και έχουν προκαλέσει μεγάλες διαμαρτυρίες στη Γαλλία και έχουν τροφοδοτήσει πολιτικές συζητήσεις στη Γερμανία.

«Ένα από τα θέματα για τα οποία πρέπει πραγματικά να μιλήσουμε, και ξέρω ότι αυτό δεν είναι πάντα δημοφιλές, είναι ότι οι άνθρωποι ίσως χρειαστεί να εργαστούν περισσότερο σε ορισμένες χώρες, σε ορισμένες χώρες τουλάχιστον, ιδίως στις ευρωπαϊκές αγορές».

Η Farin προτείνει τη δημιουργία πρωτοβουλιών, όπως η χαμηλότερη φορολογία για τους συνταξιούχους που εργάζονται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, και τη χρήση επιχειρηματικών προτύπων στα μέσα ενημέρωσης και στην κοινωνία για τη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ των ηλικιωμένων και των νεότερων.

Η μελέτη δείχνει επίσης ότι οι χώρες του Παγκόσμιου Νότου δείχνουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για ηγετικούς ρόλους.

Περίπου το 76% των Ινδών ερωτηθέντων και το 66% των Βραζιλιάνων στοχεύουν σε ηγετικούς ή επιχειρηματικούς ρόλους. Συγκριτικά, μόνο το 36% στη Γερμανία και το 37% στη Γαλλία μοιράζονται αυτή τη φιλοδοξία.

ΣΧΕΤΙΚΑ