Σε ισχύ από το 2025 το βιομετρικό σύστημα εισόδου - εξόδου στα σύνορα της ΕΕ -Tι είναι
Εντός έξι μηνών από τη σταδιακή ανάπτυξή του, κάθε συνοριακή διάβαση στο χώρο Σένγκεν αναμένεται να χρησιμοποιεί το νέο EES.
Στις 4 Δεκεμβρίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε τη σταδιακή έναρξη λειτουργίας του EES, του νέου ψηφιακού συνοριακού συστήματος της Ευρώπης για τους υπηκόους τρίτων χωρών.
Μόλις εγκριθεί η πρόταση και οριστεί ημερομηνία έναρξης λειτουργίας, τα κράτη μέλη θα έχουν έξι μήνες για να το αναπτύξουν.
Την Τρίτη, ο επίσημος ιστότοπος της ΕΕ για το EES επιβεβαίωσε ότι το σύστημα θα αρχίσει να λειτουργεί το 2025, χωρίς ωστόσο να δοθεί ακριβής ημερομηνία, σημειώνει το Euronews.
Τι είναι το EES;
Το σύστημα εισόδου/εξόδου θα είναι ένα αυτοματοποιημένο σύστημα καταγραφής για τους ταξιδιώτες του Ηνωμένου Βασιλείου και άλλων χωρών εκτός ΕΕ που δεν χρειάζονται visa για να εισέλθουν στην ΕΕ.
Οι ταξιδιώτες θα πρέπει να σαρώνουν το διαβατήριό τους ή άλλο ταξιδιωτικό έγγραφο σε περίπτερο αυτοεξυπηρέτησης κάθε φορά που διασχίζουν εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Δεν θα ισχύει για τους νόμιμους πολίτες ή κατοίκους της ΕΕ ή για όσους διαθέτουν βίζα μακράς διαμονής.
Το σύστημα θα καταγράφει το όνομα του ταξιδιώτη, τα βιομετρικά δεδομένα, καθώς και την ημερομηνία και τον τόπο εισόδου και εξόδου. Οι σαρώσεις προσώπου και τα δεδομένα δακτυλικών αποτυπωμάτων θα λαμβάνονται κάθε τρία χρόνια και θα ισχύουν για πολλαπλά ταξίδια εντός αυτής της περιόδου.
Γιατί εφαρμόζεται το EES και σε ποιες χώρες;
Η EES θα εφαρμόζεται σε πολίτες τρίτων χωρών - συμπεριλαμβανομένων των υπηκόων του Ηνωμένου Βασιλείου - οι οποίοι έρχονται στο μπλοκ για επισκέψεις, διακοπές ή επαγγελματικούς λόγους και διαμένουν έως 90 ημέρες εντός περιόδου 180 ημερών.
Οι αξιωματούχοι της ΕΕ λένε ότι το σύστημα εισάγεται για την ενίσχυση της ασφάλειας των συνόρων και τον εντοπισμό των ταξιδιωτών που υπερβαίνουν τον επιτρεπόμενο χρόνο παραμονής τους στον χώρο Σένγκεν (90 ημέρες εντός περιόδου 180 ημερών).
«Με το EES, θα γνωρίζουμε ακριβώς ποιος εισέρχεται στον χώρο Σένγκεν με ξένο διαβατήριο», δήλωσε η Ylva Johannson, πρώην Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, σε ομιλία της τον Αύγουστο στον eu-LISA, τον οργανισμό που επιβλέπει τα συστήματα πληροφορικής μεγάλης κλίμακας της Ευρώπης.
Θα ισχύει κατά την είσοδο σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, εκτός από την Κύπρο και την Ιρλανδία, καθώς και σε τέσσερις χώρες εκτός ΕΕ που ανήκουν στον χώρο Σένγκεν: Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Νορβηγία και Ελβετία.