Τι «βλέπουν» για την γαλλική οικονομία μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι -Γιατί δεν είναι αρκετά αισιόδοξοι

NEWSROOM
Το Παρίσι από ψηλά
Το Παρίσι από ψηλά / Φωτογραφία shutterstock

Ορισμένοι από τους μεγαλύτερους επενδυτικούς οίκους παγκοσμίως υποστηρίζουν ότι η πολιτική αστάθεια στη Γαλλία έχει θολώσει την εικόνα της ανάπτυξης και των δημόσιων οικονομικών σε σημείο που δυσκολεύονται να δημιουργήσουν μια εποικοδομητική επενδυτική υπόθεση.

Από την AllianzGI έως την abrdn και την Franklin Templeton, οι επενδυτές αυτοί είναι επιφυλακτικοί ως προς το ότι αξίζει να συμμετάσχουν σε ένα απότομο ράλι στις γαλλικές αγορές.

Αυτό συμβαίνει επειδή η παρατεταμένη πολιτική διαμάχη για τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους θέτει σε κίνδυνο κάθε ουσιαστική προσπάθεια να περιοριστεί το διογκούμενο έλλειμμα της χώρας - που τώρα εκτιμάται γύρω στο 6% της ετήσιας οικονομικής παραγωγής της χώρας και είναι διπλάσιο από το όριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σημειώνει το Bloomberg.

Τι εκτιμούν μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι

Ο Julian Le Beron, επικεφαλής επενδύσεων για το βασικό σταθερό εισόδημα της Allianz GI στο Λονδίνο, συνόψισε τη μεταβλητότητα που καταλαμβάνει τις γαλλικές αγορές με μια λέξη: πρωτοφανής. Για τον CIO, ο οποίος συμβάλλει στην εποπτεία περιουσιακών στοιχείων ύψους 591 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η κατάσταση «θα μπορούσε να επιδεινωθεί λίγο περισσότερο» βραχυπρόθεσμα. Ως αποτέλεσμα, τα spreads των ομολόγων θα διευρυνθούν, είπε.

Οι Le Beron και abrdn προβλέπουν ότι η επιπλέον απόδοση που ζητούν οι επενδυτές για να κατέχουν γαλλικά κρατικά ομόλογα αντί για εκείνα της Γερμανίας θα προσεγγίσει και πάλι τη μία ποσοστιαία μονάδα ή και περισσότερο. Η τελευταία φορά που το spread ήταν τόσο μεγάλο ήταν κατά τη διάρκεια της κρίσης της ευρωζώνης πριν από μια δεκαετία και πλέον.

Την περασμένη εβδομάδα, η προσπάθεια του πρωθυπουργού Μισέλ Μπαρνιέ να προωθήσει μια συμφωνία για τον προϋπολογισμό χωρίς να επιτευχθεί συναίνεση απέτυχε και κατέληξε σε πρόταση δυσπιστίας που τον ανέτρεψε. Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αναμένεται να διορίσει νέο πρωθυπουργό τις επόμενες ημέρες και οι βουλευτικές εκλογές δεν μπορούν να διεξαχθούν πριν από τον Ιούλιο το νωρίτερο.

Οι επενδυτές αναζητούν τώρα λεπτομέρειες για τη νέα κυβέρνηση και τα δημοσιονομικά της σχέδια. Την περασμένη εβδομάδα, η ακροδεξιά ηγέτιδα Μαρίν Λεπέν πρότεινε ότι μια συμφωνία για τον προϋπολογισμό θα μπορούσε να επιτευχθεί σε «εύρος εβδομάδων», προκαλώντας ένα ράλι στα ομόλογα, καθώς τα κεφάλαια εγγράφουν κέρδη από τις ανοικτές θέσεις τους. Αλλά αυτό θεωρήθηκε απλώς μια προσωρινή ανάκαμψη από πολλούς επενδυτές.

«Οποιαδήποτε νέα κυβέρνηση είναι πιθανό να αντιμετωπίσει τα ίδια ζητήματα υποστήριξης με την τρέχουσα, οδηγώντας σε συνεχιζόμενες δυσκολίες, ιδίως στην ψήφιση ενός προϋπολογισμού», δήλωσε ο David Zahn, επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος σταθερού εισοδήματος της Franklin Templeton. «Μπορούμε να αναμένουμε ότι η πολιτική αβεβαιότητα στη Γαλλία θα συνεχιστεί μέχρι τις βουλευτικές εκλογές του 2025».

Η εταιρεία του είναι «βαριά υποεπενδεδυμένη» στα γαλλικά κρατικά ομόλογα και ο Zahn προειδοποίησε για ενδεχόμενους αντίθετους ανέμους εάν η κυβέρνηση του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ επιβάλει δασμούς στην περιοχή, όπως έχει προτείνει.

Η Γαλλία βρίσκεται σε πολιτικό αδιέξοδο από τις εκλογές του Ιουνίου και του Ιουλίου, οι οποίες άφησαν την Κάτω Βουλή διαιρεμένη σε τρία έντονα αντίθετα μπλοκ που δεν μπορούν να συμφωνήσουν σε μια πορεία προς τα εμπρός για τα οικονομικά της χώρας: ένα λιγότερο ισχυρό κέντρο που υποστηρίζει τον πρόεδρο, μια αριστερή συμμαχία και ένα ενισχυμένο Εθνικό Συναγερμό, με επικεφαλής τη Λεπέν, που είναι τώρα το μεγαλύτερο κόμμα στην Εθνοσυνέλευση.

Χωρίς να έχει εξασφαλίσει υποστήριξη πέρα από αυτό το κεντρώο σύνολο κομμάτων, ο προϋπολογισμός του Μπαρνιέ, ο οποίος προέβλεπε έλλειμμα ισοδύναμο με το 5% της οικονομικής παραγωγής το 2025, ήταν καταδικασμένος να αποτύχει. Ενώ το ενδιαφέρον θα στραφεί τώρα στην προσπάθεια του Μακρόν να συγκροτήσει μια νέα κυβέρνηση, η ανησυχία είναι ότι χωρίς μια σημαντική πολιτική τομή τις επόμενες εβδομάδες, το αδιέξοδο θα παραμείνει.

Περισσότερος «πόνος»

«Δυσκολεύομαι να καταλήξω σε ένα αισιόδοξο σενάριο βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα», δήλωσε ο Gareth Colesmith, επικεφαλής παγκόσμιων επιτοκίων και μακροοικονομικών ερευνών της Insight Investment. «Υπάρχει ένα αισιόδοξο σενάριο μακροπρόθεσμα, αλλά δυστυχώς για να φτάσουμε σε αυτό πρέπει να έχουμε πολύ βραχυπρόθεσμο πόνο».

Η απόδοση των 10ετών γαλλικών ομολόγων αυξήθηκε έως και 90 μονάδες βάσης σε σχέση με τα γερμανικά ομόλογα κατά τη διάρκεια της πολιτικής αναταραχής των τελευταίων εβδομάδων, προτού κλείσει την Παρασκευή στις 77 μονάδες βάσης. Η διαφορά περιοριζόταν κάτω από τις 50 μονάδες βάσης πριν από την απόφαση του Μακρόν τον Ιούνιο.

Ακόμη και μετά τη μείωση της διαφοράς στις τελευταίες συνεδριάσεις, το κόστος δανεισμού της Γαλλίας είναι υψηλότερο από εκείνο των χωρών που κάποτε βρίσκονταν στο επίκεντρο της κρίσης χρέους της περιοχής. Οι δεκαετείς αποδόσεις είναι πάνω από εκείνες της Ισπανίας και της Πορτογαλίας με χαμηλότερη αξιολόγηση και αντιστοιχούν περίπου σε εκείνες της Ελλάδας, ανατρέποντας την παραδοσιακή ιεραρχία των ευρωπαϊκών αγορών ομολόγων.

ΣΧΕΤΙΚΑ