Reuters: Τα πιθανά σχέδια Τραμπ για να να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία

NEWSROOM
Ο Ντόναλντ Τραμπ
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ / Φωτογραφία ASSOCIATED PRESS

Σύμβουλοι του Ντόναλντ Τραμπ δημοσίως και ιδιωτικά διατυπώνουν προτάσεις για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, οι οποίες θα παραχωρούσαν μεγάλα τμήματα της χώρας στη Ρωσία, σύμφωνα με ανάλυση του Reuters.

Οι προτάσεις τριών βασικών συμβούλων, συμπεριλαμβανομένου του επερχόμενου απεσταλμένου του Τραμπ για τη Ρωσία-Ουκρανία, του απόστρατου αντιστράτηγου Κιθ Κέλογκ, έχουν κάποια κοινά στοιχεία, μεταξύ των οποίων η άρση της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.

«Καρότο και μαστίγιο»

Οι σύμβουλοι του Τραμπ θα προσπαθούσαν να εξαναγκάσουν τη Μόσχα και το Κίεβο σε διαπραγματεύσεις με διάφορους τρόπους, συμπεριλαμβανομένης της διακοπής της στρατιωτικής βοήθειας προς το Κίεβο εκτός αν συμφωνήσει να συζητήσει, αλλά και της ενίσχυσης της βοήθειας αν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν αρνηθεί.

Ο Τραμπ δεσμεύτηκε επανειλημμένα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας να τερματίσει τη σχεδόν τριετή σύγκρουση εντός 24 ωρών από την ορκωμοσία του στις 20 Ιανουαρίου, αλλά δεν έχει ακόμη διασαφηνίσει πώς.

Αναλυτές και πρώην αξιωματούχοι εθνικής ασφάλειας εκφράζουν σοβαρές αμφιβολίες ότι ο Τραμπ μπορεί να εκπληρώσει μια τέτοια υπόσχεση λόγω της πολυπλοκότητας της σύγκρουσης.

Στο σύνολό τους, ωστόσο, οι δηλώσεις των συμβούλων του υποδηλώνουν το πιθανό περίγραμμα ενός ειρηνευτικού σχεδίου Τραμπ.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος αντιμετωπίζει ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό και αυξανόμενες εδαφικές απώλειες, έχει δηλώσει ότι είναι ανοιχτός σε διαπραγματεύσεις.

Ενώ εξακολουθεί να έχει πρόθεση να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι η Ουκρανία πρέπει να βρει διπλωματικές λύσεις για να ανακτήσει ορισμένα από τα κατεχόμενα εδάφη της.

Αλλά ο Τραμπ μπορεί να βρει τον Πούτιν απρόθυμο να εμπλακεί, δήλωσαν αναλυτές και πρώην Αμερικανοί αξιωματούχοι, καθώς έχει τους Ουκρανούς σε μειονεκτική θέση και μπορεί να έχει περισσότερα να κερδίσει από την επιδίωξη περαιτέρω αρπαγής εδαφών.

Δεν βιάζεται ο Πούτιν

«Ο Πούτιν δεν βιάζεται», δήλωσε ο Eugene Rumer, πρώην κορυφαίος αναλυτής των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών για τη Ρωσία.

Ο Ρώσος ηγέτης, είπε, δεν δείχνει καμία πρόθεση να εγκαταλείψει τους όρους του για εκεχειρία και συνομιλίες, συμπεριλαμβανομένης της εγκατάλειψης από την Ουκρανία των επιδιώξεών της στο ΝΑΤΟ και της παράδοσης των τεσσάρων επαρχιών που ο Πούτιν διεκδικεί ως μέρος της Ρωσίας αλλά δεν ελέγχει πλήρως, αίτημα που απορρίφθηκε από το Κίεβο.

Ο Πούτιν, είπε ο Ρούμερ, πιθανότατα θα περιμένει την ώρα του, θα πάρει περισσότερο έδαφος και θα περιμένει να δει τι παραχωρήσεις μπορεί να προσφέρει ο Τραμπ για να τον προσελκύσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Το Reuters ανέφερε τον Μάιο ότι ο Πούτιν ήταν έτοιμος να σταματήσει τον πόλεμο με μια διαπραγματευόμενη κατάπαυση του πυρός που θα αναγνώριζε τις τρέχουσες γραμμές του μετώπου, αλλά ήταν έτοιμος να συνεχίσει να πολεμά αν το Κίεβο και η Δύση δεν ανταποκρίνονταν.

Η Ρωσία ελέγχει ήδη ολόκληρη την Κριμαία, αφού την κατέλαβε μονομερώς από την Ουκρανία το 2014 και έκτοτε έχει καταλάβει περίπου το 80% του Ντονμπάς - που αποτελείται από το Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ - καθώς και περισσότερο από το 70% της Ζαπορίζια και της Χερσώνας, καθώς και μικρά τμήματα των περιφερειών Μυκολαίβ και Χάρκοβο.

Μέχρι την περασμένη εβδομάδα, ο Τραμπ δεν είχε ακόμη συγκαλέσει μια κεντρική ομάδα εργασίας για να επεξεργαστεί ένα ειρηνευτικό σχέδιο, σύμφωνα με τέσσερις συμβούλους που ζήτησαν ανωνυμία για να περιγράψουν τις ιδιωτικές διαβουλεύσεις.

Μια ειρηνευτική συμφωνία θα εξαρτηθεί πιθανότατα από την άμεση προσωπική δέσμευση μεταξύ του Τραμπ, του Πούτιν και του Ζελένσκι, ανέφεραν οι σύμβουλοι.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι «δεν είναι δυνατόν να σχολιάσουμε μεμονωμένες δηλώσεις χωρίς να έχουμε ιδέα για το σχέδιο στο σύνολό του».

Η εκπρόσωπος του Τραμπ, Καρολίν Λέβιτ, σημείωσε ότι ο Τραμπ έχει πει ότι «θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να αποκαταστήσει την ειρήνη».

Εκπρόσωπος του Τραμπ δεν απάντησε αμέσως σε επόμενη ερώτηση σχετικά με το αν ο εκλεγμένος πρόεδρος εξακολουθεί να σχεδιάζει την επίλυση της σύγκρουσης εντός μιας ημέρας από την ανάληψη των καθηκόντων του.

Η ουκρανική κυβέρνηση δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.

Ένας πρώην αξιωματούχος εθνικής ασφάλειας του Τραμπ δήλωσε ότι υπάρχουν τρεις βασικές προτάσεις: το περίγραμμα του Κέλογκ, μία από τον εκλεγμένο αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς και μία άλλη που προωθείται από τον Ρίτσαρντ Γκρενέλ, τον πρώην εκτελούντα χρέη επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών του Τραμπ.

Το σχέδιο Κέλογκ και Φλιτζ

Το σχέδιο του Κέλογκ, που συντάχθηκε μαζί με τον πρώην αξιωματούχο του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Φρεντ Φλίτζ και παρουσιάστηκε στον Τραμπ νωρίτερα φέτος, προβλέπει το πάγωμα των σημερινών γραμμών μάχης.

Οι Kellogg και Fleitz δεν απάντησαν σε αιτήματα για σχόλια. Το σχέδιό τους αναφέρθηκε για πρώτη φορά από το Reuters.

Ο Τραμπ θα προμήθευε περισσότερα αμερικανικά όπλα στο Κίεβο μόνο εάν συμφωνούσε σε ειρηνευτικές συνομιλίες. Ταυτόχρονα, θα προειδοποιούσε τη Μόσχα ότι θα αύξανε την αμερικανική βοήθεια προς την Ουκρανία εάν η Ρωσία απέρριπτε τις διαπραγματεύσεις. Η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ θα έμπαινε σε αναμονή.

Στην Ουκρανία θα προσφέρονταν επίσης αμερικανικές εγγυήσεις ασφαλείας, οι οποίες θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν την ενίσχυση των προμηθειών όπλων μετά την επίτευξη συμφωνίας, σύμφωνα με την εν λόγω πρόταση.

Σε μια συνέντευξη που έδωσε τον Ιούνιο στο Times Radio, έναν βρετανικό ψηφιακό σταθμό, ο Σεμπάστιαν Γκόρκα, ένας από τους επερχόμενους αναπληρωτές συμβούλους εθνικής ασφάλειας του Τραμπ, δήλωσε ότι του είχε πει ότι θα ανάγκαζε τον Πούτιν σε συνομιλίες απειλώντας με πρωτοφανείς αποστολές όπλων στην Ουκρανία εάν ο Πούτιν αρνιόταν.

Το σχέδιο Βανς

Ο Βανς, ο οποίος ως γερουσιαστής των ΗΠΑ έχει αντιταχθεί στη βοήθεια προς την Ουκρανία, διατύπωσε μια ξεχωριστή ιδέα τον Σεπτέμβριο.

Είπε στον Αμερικανό podcaster Σον Ράιαν ότι μια συμφωνία πιθανότατα θα περιλάμβανε μια αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη στις υπάρχουσες γραμμές του μετώπου, η οποία θα ήταν «βαριά οχυρωμένη» για να αποτρέψει περαιτέρω ρωσικές εισβολές. Η πρότασή του θα περιλάμβανε την μη ένταξη του Κιέβου στο ΝΑΤΟ.

Το σχέδιο Γκρενέλ

Ο Γκρένελ, πρώην πρεσβευτής του Τραμπ στη Γερμανία, υποστήριξε τη δημιουργία «αυτόνομων ζωνών» στην ανατολική Ουκρανία κατά τη διάρκεια στρογγυλής τράπεζας του Bloomberg τον Ιούλιο, αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες. Ανέφερε επίσης ότι η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ δεν ήταν προς το συμφέρον της Αμερικής.

Ο Γκρένελ, ο οποίος δεν ανταποκρίθηκε σε αίτημα για σχολιασμό, δεν έχει ακόμη εξασφαλίσει θέση στη νέα κυβέρνηση, αν και εξακολουθεί να είναι το «αυτί» του Τραμπ σε ευρωπαϊκά θέματα, δήλωσε στο Reuters ανώτερος σύμβουλος του Τραμπ σε θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Το πρόσωπο αυτό είπε ότι ο Γκρενέλ ήταν ένας από τους λίγους ανθρώπους σε μια συνάντηση του Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη μεταξύ του Τραμπ και του Ζελένσκι.

Πιθανές αντιδράσεις από Ζελένσκι

Στοιχεία των προτάσεων θα αντιμετωπίσουν πιθανότατα αντιδράσεις από τον Ζελένσκι, ο οποίος έχει καταστήσει την εισχώρηση στο ΝΑΤΟ μέρος του δικού του «Σχεδίου Νίκης», καθώς και από τους Ευρωπαίους συμμάχους και ορισμένους νομοθέτες των ΗΠΑ, λένε αναλυτές και πρώην αξιωματούχοι εθνικής ασφάλειας.

Την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας απέστειλε επιστολή στους ομολόγους του στο ΝΑΤΟ, με την οποία τους προέτρεπε να εκδώσουν πρόσκληση ένταξης στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών την Τρίτη.

Ορισμένοι Ευρωπαίοι σύμμαχοι έχουν εκφράσει την προθυμία να αυξήσουν τη βοήθεια προς την Ουκρανία και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν συνεχίζει να στέλνει όπλα. Αυτό θα μπορούσε να κοστίσει στον Τραμπ ένα διαπραγματευτικό όπλο για να πιέσει το Κίεβο να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ