Γαλλία: Aντιμέτωπη με τη «στιγμή της αλήθειας» -Σε «αχαρτογράφητα» νερά αν πέσει η κυβέρνηση
Ο πρωθυπουργός Μισέλ Μπαρνιέ προειδοποίησε ότι η Γαλλία έχει φτάσει στη «στιγμή της αλήθειας», καθώς η ηγέτιδα της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν πρόκειται να συμμετάσχει σε έναν αριστερό συνασπισμό για να ανατρέψει την κυβέρνησή του ήδη από αύριο.
Ο Εθνικός Συναγερμός της Λεπέν καθώς και μια αριστερή συμμαχία κατέθεσαν τη Δευτέρα προτάσεις μομφής κατά της κυβέρνησης. Τα κόμματα που υποστηρίζουν τον Μπαρνιέ δεν έχουν τους αριθμούς για να αντιμετωπίσουν μια συλλογική κίνηση από τις δύο ομάδες, πράγμα που σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να πέσει ήδη από την Τετάρτη, σημειώνει το Bloomberg.
Η διαδικασία για την ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής θα διεξαχθεί την Τετάρτη στις 17:00 ώρα Ελλάδας.
Ο Εθνικός Συναγερμός έγινε το μεγαλύτερο κόμμα στην Κάτω Βουλή στις πρόωρες εκλογές του Ιουνίου, μετατρέποντας τη Λεπέν στον πιο σημαίνοντα παράγοντα εξουσίας του Παρισιού.
Παρόλο που ο Μπαρνιέ υπέκυψε σε όλες σχεδόν τις απαιτήσεις της Λεπέν για τη διόρθωση του προϋπολογισμού της Γαλλίας για το 2025, η ίδια δήλωσε ότι το κόμμα της εξακολουθεί να μην υποστηρίζει το νομοσχέδιο, ανοίγοντας τον δρόμο για την κατάρρευση της κυβέρνησης.
«Εναπόκειται τώρα σε εσάς, ως βουλευτής του έθνους, να αποφασίσετε αν θα εξοπλίσετε τη χώρα μας με υπεύθυνους δημοσιονομικούς νόμους που είναι απαραίτητοι και χρήσιμοι», δήλωσε ο Μπαρνιέ στους βουλευτές τη Δευτέρα. «Ή αν εισερχόμαστε σε αχαρτογράφητο έδαφος», επεσήμανε χαρακτηριστικά.
Ο Μπαρνιέ χρησιμοποίησε τη Δευτέρα έναν συνταγματικό μηχανισμό, που ονομάζεται άρθρο 49.3, ο οποίος επιτρέπει την υιοθέτηση νομοθεσίας χωρίς ψηφοφορία, αλλά ανοίγει την πόρτα σε προτάσεις δυσπιστίας. Η υποστήριξη από τον Εθνικό Συναγερμό θα του επέτρεπε να υιοθετήσει το νομοσχέδιο, ενώ θα μπορούσε να επιβιώσει από μια ψήφο δυσπιστίας.
Ο Γάλλος πρωθυπουργός προσπάθησε να κατευνάσει τη Λεπέν την τελευταία στιγμή, εγκαταλείποντας μια πρόταση για μείωση των επιστροφών φαρμάκων, αφού ήδη υποχώρησε στην απαίτησή της την περασμένη εβδομάδα να μην αυξηθούν οι φόροι στην ηλεκτρική ενέργεια.
H επόμενη μέρα
Εάν η κυβέρνηση καταψηφιστεί, οι υπουργοί παραμένουν στη θέση τους με υπηρεσιακό καθεστώς για τη διαχείριση των τρεχουσών υποθέσεων, συμπεριλαμβανομένης ενδεχομένως της νομοθεσίας έκτακτης ανάγκης για την αποφυγή του shut down. Τότε θα εναπόκειται στον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να διορίσει νέο πρωθυπουργό, αν και δεν υπάρχει συνταγματική προθεσμία για την απόφασή του.
Ενώ η αριστερά έχει καλέσει τον Μακρόν να παραιτηθεί, δεν μπορεί να εξαναγκαστεί να εγκαταλείψει τη θέση του. Οι επόμενες προεδρικές εκλογές έχουν οριστεί για το 2027 και η Λεπέν παραμένει η επικρατέστερη, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.
Ο πρόεδρος θα μπορούσε επίσης να διαλύσει ξανά το κοινοβούλιο, αλλά όχι πριν από τον Ιούλιο, ένα χρόνο μετά τις προηγούμενες εκλογές.
Σε αχαρτογράφητα νερά
Η αβεβαιότητα γύρω από τον προϋπολογισμό έχει ανεβάσει το κόστος δανεισμού, οδηγώντας τον Μπαρνιέ να προειδοποιήσει για «καταιγίδα» στις χρηματοπιστωτικές αγορές σε περίπτωση αποπομπής του από την εξουσία.
Η διαφορά μεταξύ των 10ετών γαλλικών και γερμανικών ομολόγων διευρύνθηκε κατά επτά μονάδες βάσης τη Δευτέρα στις 88 μονάδες βάσης, κοντά στο υψηλότερο επίπεδο από το 2012.
Tην Τρίτη, τα γαλλικά ομόλογα υποχωρούν επιπλέον δύο μονάδες βάσης, στο 2,89%.
Οι επενδυτές ανησυχούν εδώ και μήνες για τις πολιτικές δυσκολίες της Γαλλίας, την ώρα που η κυβέρνηση προσπαθεί να προωθήσει μέτρα που θα μειώσουν το δυσβάσταχτο έλλειμμά της. Το νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό που αρχικά παρουσίασε η κυβέρνηση του Μπαρνιέ περιείχε 60 δισ. ευρώ (63 δισ. δολάρια) από αυξήσεις φόρων και περικοπές δαπανών που στόχευαν σε μια απότομη προσαρμογή του ελλείμματος στο 5% της οικονομικής παραγωγής το 2025 από το εκτιμώμενο 6,1% φέτος.
Η κατάρρευση της κυβέρνησης τόσο κοντά στην προθεσμία του προϋπολογισμού στο τέλος του έτους θα έφερνε τη Γαλλία σε αχαρτογράφητα νερά. Η απερχόμενη κυβέρνηση, ενεργώντας ως υπηρεσιακή, θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει νόμους έκτακτης ανάγκης για να εισπράξει φόρους και να εγγυηθεί ένα ελάχιστο επίπεδο δαπανών, αλλά ο οικονομικός και δημοσιονομικός αντίκτυπος είναι δύσκολο να προβλεφθεί.
Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Antoine Armand δήλωσε ότι θα υπάρξουν οδυνηρές συνέπειες σε ολόκληρη τη γαλλική οικονομία εάν η κυβέρνηση πέσει τις επόμενες ημέρες.
«Σε μια οικονομία όπου τα επιτόκια αυξάνονται, σε μια οικονομία χωρίς προϋπολογισμό, σε μια οικονομία που βυθίζεται στην αβεβαιότητα, κανένας τομέας δεν κερδίζει, κανένας Γάλλος δεν κερδίζει, καμία επιχείρηση δεν κερδίζει», δήλωσε ο Armand στο France 2 την Τρίτη.