Βενεζουέλα: Μια χώρα παγιδευμένη σε δύο προέδρους

Φωτό: Shutterstock

Η Βενεζουέλα είναι μια χώρα παγιδευμένη ανάμεσα σε δυο προέδρους, γράφει η ιστοσελίδα LATERCERA. Και αυτή η ιδιαιτερότητα του «τραυματισμένου Καράκας», όπως το αποκάλεσε η εφημερίδα El Pais κόβει στα δυο και τον υπόλοιπο κόσμο. Και αντιστρόφως. Ο υπόλοιπος κόσμος διχάζει ακόμα περισσότερο τη Βενεζουέλα.

Στο εσωτερικό της λατινοαμερικάνικης χώρας, οι Βενεζολάνοι νιώθουν παγιδευμένοι. Οι κάτοικοι των πιο υποβαθμισμένων περιοχών -που είναι και το μεγαλύτερο μέρος της χώρας- δεν γνωρίζουν καν το πρόσωπο του Χουάν Γκουαϊδό, του ηγέτη της αντιπολίτευσης που αυτοανακηρύχτηκε μεταβατικός Πρόεδρος. Η λογοκρισία καλά κρατεί στην Βολιβαριανή Δημοκρατία όπου η τηλεόραση δεν προέβαλε ποτέ ομιλία του νέου Γκουαϊδό με αποτέλεσμα να τον γνωρίζουν μονάχα οι χρήστες του διαδικτύου. Την ίδια στιγμή οι διόλου σύντομες ομιλίες του Μαδούρο -αναπαράγονταν ξανά και ξανά κατά τη διάρκεια της ημέρας από το ραδιόφωνο και την τηλεόραση ενώ οι αφίσες με το πρόσωπο του παρέμεναν τοιχοκολλημένες παντού.

Ο Γκουαϊδό όμως, είναι εκείνος που αναγνωρίζεται από το μεγαλύτερο μέρος της διεθνούς κοινότητας. Για ποιο λόγο; «Τι συμβαίνει με τον Μαδούρο, το Γκουαϊδό και μια από τις χώρες με τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου; Τι κρύβεται πίσω από αυτή την ανείπωτη κρίση; Χείριστη δημόσια διοίκηση; Ή οικονομικό εμπάργκο» αναρωτιούνται τα μίντια της Λατινικής Αμερικής.

«Το σύνθετο της βενεζολάνικης συγκυρίας είναι πως συνδυάζει και τις δυο μεταβλητές» απαντά ο κοινωνικός επιστήμονας Hernán Ouviña, ενώ ο οικονομολόγος Matías Kulfas αποδίδει την κρίση στην πτώση της τιμής του πετρελαίου και στη στάση των άλλων χωρών. «Γιατί ο Τραμπ των ΗΠΑ, ο Μπολσονάρο της Βραζιλίας και ο Μάκρι της Αργεντινής έσπευσαν να στηρίξουν τον Γκουάϊο;».

Η ύφεση ξεκίνησε το 2014. Τότε έπεσε η τιμή του πετρελαίου. Τότε κατεγράφησαν οι πρώτες σκληρές εικόνες με ανθρώπους να τρώνε ακόμα και σκουπίδια. Τότε η χώρα κόπηκε στα δυο. Και ένα χρόνο μετά άρχισε να βρίσκεται «παγιδευμένη σε δυο συνελεύσεις, σε δυο βουλές».

Η εφημερίδα el Diario έκανε χαρακτηριστικά λόγο για «μια χώρα με δυο συνελεύσεις και δυο προέδρους». Ως γνωστόν ο Νικολάς Μαδούρο είχε χάσει τον έλεγχο της Εθνοσυνέλευσης από το 2015 και γι’ αυτό το λόγο είχε ιδρύσει το υποκατάστατο της, την Asamblea Nacional Constituyente.

ΣΧΕΤΙΚΑ