Ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης αυξήθηκε στο 2,3% -Πρέπει να ανησυχεί η ΕΚΤ;
Ο ετήσιος πληθωρισμός στην ευρωζώνη αυξήθηκε τον Νοέμβριο, ανταποκρινόμενος στις εκτιμήσεις των αναλυτών, ενώ η Γερμανία ανακοίνωσε τη χειρότερη πτώση των λιανικών πωλήσεων των τελευταίων δύο ετών, σηματοδοτώντας ευρύτερες οικονομικές προκλήσεις για την περιοχή.
Ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο 2,3% σε ετήσια βάση τον Νοέμβριο, από 2% τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat την Παρασκευή.
Το ποσοστό ευθυγραμμίζεται με τις προσδοκίες της αγοράς και αντανακλά την αναμενόμενη μείωση της αποπληθωριστικής επίδρασης των τιμών της ενέργειας, σημειώνει το Euronews.
Ενώ η ετήσια αύξηση σηματοδοτεί μια μικρή απόκλιση από τον στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), τα μηνιαία στοιχεία δείχνουν μια πιο αισιόδοξη τάση. Οι τιμές καταναλωτή στην ευρωζώνη μειώθηκαν κατά 0,3% τον Νοέμβριο σε σύγκριση με τον Οκτώβριο, η μεγαλύτερη μηνιαία μείωση από τον Ιανουάριο του 2024.
Η πτώση αυτή ενισχύει τις ελπίδες ότι ο αποπληθωρισμός συνεχίζεται, ανοίγοντας ενδεχομένως το δρόμο για περαιτέρω μειώσεις των επιτοκίων από την ΕΚΤ.
Οι τιμές της ενέργειας, σημαντικός παράγοντας για τη δυναμική του πληθωρισμού, παρέμειναν μειωμένες κατά 1,9% σε ετήσια βάση τον Νοέμβριο.
Ωστόσο, η μείωση αυτή ήταν λιγότερο έντονη από τις μειώσεις 4,6% και 6,1% που παρατηρήθηκαν τον Οκτώβριο και τον Σεπτέμβριο, αντίστοιχα, καθώς εξασθενεί το αποτέλεσμα βάσης από τις περσινές εκτοξεύσεις των τιμών της ενέργειας.
Σε μηνιαία βάση, οι τιμές της ενέργειας αυξήθηκαν κατά 0,6%. Εξαιρουμένης της ενέργειας, ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού παρέμεινε σταθερός στο 2,7%, ενώ ο πυρήνας του πληθωρισμού, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τόσο τις τιμές της ενέργειας όσο και τις τιμές των τροφίμων, αυξήθηκε στο 2,8% σε ετήσια βάση, έναντι 2,7% τον Οκτώβριο.
Ο μηνιαίος πυρήνας του πληθωρισμού μειώθηκε κατά 0,4%, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι υποκείμενες πιέσεις στις τιμές ενεχομένως να αμβλύνονται. Οι τιμές των υπηρεσιών -μια «κολλώδης» πληθωριστική συνιστώσα- αυξήθηκαν κατά 3,9% σε ετήσια βάση, αλλά μειώθηκαν κατά 0,9% σε σύγκριση με τον Οκτώβριο, προσφέροντας μια αχτίδα ελπίδας για τις προοπτικές του πληθωρισμού.
Επιπτώσεις για την ΕΚΤ: Κινδυνεύουν οι μειώσεις των επιτοκίων;
Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Νοεμβρίου είναι σχεδόν απίθανο να αλλάξουν την τρέχουσα πορεία της πολιτικής της ΕΚΤ. Η μείωση του μηνιαίου πυρήνα του πληθωρισμού και των τιμών των υπηρεσιών ενισχύει το επιχείρημα ότι οι αποπληθωριστικές δυνάμεις παραμένουν άθικτες.
Η τάση αυτή παρέχει στην ΕΚΤ περαιτέρω δικαιολογία για τη μείωση των επιτοκίων στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου, ιδίως καθώς η οικονομική δραστηριότητα εξασθενεί σε ολόκληρη την ευρωζώνη.
Οι πιο πρόσφατες έρευνες για τους δείκτες υπευθύνων προμηθειών (PMI) δείχνουν ότι η δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα της ευρωζώνης συρρικνώθηκε τον Νοέμβριο, αναδεικνύοντας την επιδείνωση της οικονομικής δυναμικής.
Ο σύνθετος δείκτης PMI της Ευρωζώνης υποχώρησε στο 48,1 τον Νοέμβριο, από το ουδέτερο 50,0 που είχε καταγραφεί τον Οκτώβριο, σηματοδοτώντας την πιο απότομη συρρίκνωση από τον Ιανουάριο και διαψεύδοντας τις προσδοκίες της αγοράς για αμετάβλητη μέτρηση.
Επιπλέον, ενώ ο μεταποιητικός τομέας παραμένει βυθισμένος σε βαθιά ύφεση, ο τομέας των υπηρεσιών δεν στηρίζει πλέον την οικονομία. Για πρώτη φορά σε 10 μήνες, ο τομέας των υπηρεσιών διολίσθησε σε συρρίκνωση, με τον δείκτη PMI του να πέφτει στο 49,2 από 51,6 τον Οκτώβριο.
«Η αγορά φαίνεται να έχει κατασταλάξει σε μια μείωση 25 μ.β. τον Δεκέμβριο, ιδιαίτερα μετά το ξεχωριστό γερακίσιο σχόλιο της Σνάμπελ που εξαφάνισε τα υπόλοιπα στοιχήματα για 50 μ.β. αυτή την εβδομάδα. Η οικονομία δεν πέφτει ακόμα από τον γκρεμό και υπάρχει αβεβαιότητα σχετικά με το πού βρίσκεται το ουδέτερο επιτόκιο, οπότε δεν υπάρχει πιεστική ανάγκη να αρχίσουν οι περικοπές να προκαταβάλλονται», δήλωσε ο Κάιλ Τσάπμαν, αναλυτής της αγοράς συναλλάγματος στην Ballinger Group.
Γερμανία: «Βουτιά» στις λιανικές πωλήσεις
Η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, συνεχίζει να αντιμετωπίζει έντονη μείωση των καταναλωτικών δαπανών.
Τα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας αποκάλυψαν ότι οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν κατά 1,5% σε μηνιαία βάση τον Οκτώβριο του 2024, μετά από μια αύξηση 1,6% τον Σεπτέμβριο. Η πτώση του Οκτωβρίου ξεπέρασε σημαντικά τις προσδοκίες της αγοράς για πτώση 0,3% και σηματοδότησε την μεγαλύτερη μηνιαία συρρίκνωση των τελευταίων δύο ετών.
Οι αδύναμες επιδόσεις στο λιανικό εμπόριο υπογραμμίζουν την επιδείνωση των καταναλωτικών προοπτικών στη Γερμανία, ενισχύοντας τις ανησυχίες για την ευρύτερη οικονομική αστάθεια στην περιοχή.
Αντιδράσεις της αγοράς
Οι χρηματοπιστωτικές αγορές έδειξαν μικρή αντίδραση στα στοιχεία για τον πληθωρισμό και το λιανικό εμπόριο. Το ευρώ παρέμεινε σταθερό στα 1,0560 δολάρια έναντι του δολαρίου ΗΠΑ, ενώ οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης παρέμειναν αμετάβλητες.
Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς της Γερμανίας κυμάνθηκε γύρω στο 2,12%, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν δύο μηνών.
Οι μετοχικές αγορές διαπραγματεύονταν επίσης αμετάβλητες, με τον δείκτη Euro STOXX 50 να παραμένει αμετάβλητος μετά από άνοδο 0,4% την Πέμπτη.