Eνας στους τέσσερις Ευρωπαίους φοιτητές εργάζεται -Τι συμβαίνει στην Ελλάδα
Το 2023, το 25,7% των νέων Ευρωπαίων (ηλικίας 15-29 ετών) εργαζόταν κατά τη διάρκεια των σπουδών του. Ενώ το 71,4% παρέμεινε εκτός του εργατικού δυναμικού, το 2,9% ήταν διαθέσιμο για απασχόληση και αναζητούσε ενεργά εργασία.
Οι πληροφορίες αυτές προέρχονται από το άρθρο Statistics Explained σχετικά με τη συμμετοχή των νέων στην εκπαίδευση και την αγορά εργασίας που δημοσίευσε η Eurostat.
Παρά το γεγονός ότι το ένα τέταρτο των νέων Ευρωπαίων απασχολείται κατά τη διάρκεια των σπουδών του, το στατιστικό αυτό στοιχείο παρουσιάζει σημαντικές διαφορές σε εθνικό επίπεδο.
Οι Κάτω Χώρες (74,5%), η Δανία (52,6%) και η Αυστρία (46,2%) παρατηρούν τα υψηλότερα ποσοστά νέων που απασχολούνται κατά τη διάρκεια της τυπικής εκπαίδευσης. Αντίθετα, η Ρουμανία (2,3%), η Σλοβακία (5,8%) και η Ουγγαρία (6,1%) ανέφεραν τα χαμηλότερα ποσοστά, μεταξύ των χωρών της ΕΕ. Xαμηλά στη λίστα βρίσκεται και η Ελλάδα, με λιγότερους από ένα στους δέκα φοιτητές να εργάζεται.
Σημαντικές διαφορές μεταξύ γυναικών και ανδρών
Οι άνδρες παρουσίασαν χαμηλότερη συμμετοχή στην επίσημη εκπαίδευση, σε όλες τις ηλικιακές ομάδες και σε όλες τις καταστάσεις απασχόλησης. Ταυτόχρονα, σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, οι άνδρες παρουσίασαν υψηλότερη συμμετοχή στο εργατικό δυναμικό.
Ωστόσο, ένα υψηλότερο ποσοστό γυναικών από ό,τι ανδρών στην επίσημη εκπαίδευση ήταν πιθανό να βρίσκεται εκτός του εργατικού δυναμικού, με τη μεγαλύτερη διαφορά να εμφανίζεται στην ηλικιακή ομάδα 20-24 ετών.
Περισσότερες γυναίκες από τους άνδρες παρέμειναν επίσης εκτός τόσο της εκπαίδευσης όσο και του εργατικού δυναμικού. Οι πιο έντονες διαφορές καταγράφηκαν στους νέους ηλικίας 25-29 ετών.